Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕП одобри Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

17 Септ. 2019
ЕПА/БГНЕС
Кристин Лагард

С 394 гласа „за“, срещу 206 гласа „против“ и 49 гласа „въздържал се“, евродепутатите дадоха своята подкрепа за кандидатурата на Кристин Лагард за следващ председател на Европейската централна банка, съобщи пресслужбата на ЕП.

Европейският парламент дава своето необвързващо становище дали кандидатът е подходящ за заемането на длъжността председател на ЕЦБ, като окончателното решение се взема от Европейския съвет. Това ще стане идния месец. Кристин Лагард трябва да замести настоящия председател на ЕЦБ Марио Драги на 1 ноември. Преди вота евродепутатите обсъдиха дали кандидатът отговаря на изискванията за заемане на длъжността.

Кристин Лагард бе номинирана през юли 2019 г. от лидерите на страните в ЕС за наследник на Марио Драги, чийто мандат изтича в края на октомври. Тя беше изпълнителен директор на Международния валутен фонд от 2011 г., а преди това е заемала няколко пъти министерски постове във Франция, включително като министър на икономиката, финансите и промишлеността от 2007 до 2011 г.
Председателите на ЕЦБ се назначават за еднократен мандат от осем години по решение на държавните и правителствените глави в ЕС, но преди това Парламентът трябва да изрази становището си. Мнението на депутатите не е обвързващо за Европейския съвет, но има тежест за легитимността на кандидата, тъй като идва от демократично избрания орган на ЕС.
Ако г-жа Лагард получи поста, тя ще бъде първата жена начело на ЕЦБ. 

Ключови думи:

ЕП, ЕЦБ, Кристин Лагард

Още по темата