facebook
twitter

Горещи новини

ЕИБ заема на БЕХ 110 млн. евро за интерконектора с Гърция

206
Снимка: БГНЕС

Европейската инвестиционна банка ще съфинансира изграждането на интерконектора между България и Гърция със заем от 110 млн. евро. От банката поясняват, че съоръжението ще свърже газовите системи на двете страни и че това е проект от общ интерес за ЕС, който ще помогне за диверсификацията на енергийните доставки в България и Югоизточна Европа, предаде БНР.

Заемът ще бъде отпуснат на Българския енергиен холдинг. Газопроводът е с дължина 151 км в България и 31 км в Гърция.

Енергийните министри на България и Гърция Теменужка Петкова и Константинос Хадзидакис ще подпишат днес междуправителствено споразумение за установяване на данъчния режим по проекта за изграждане на газовата връзка между двете страни.

Интерконекторът между България и Гърция е приоритетен проект не само за двете страни, но и за целия Европейски съюз. Осъществяването му е от ключово значение за разнообразяването на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона.

В рамките на събитието ще бъдат подписани споразумения за пренос на газ с „Булгаргаз“, гръцката компания ДЕПА, италианската „Едисон“, както и договорът за заем между Европейската инвестиционна банка и Българския енергиен холдинг.

Все още няма коментари

Още

Търговците на ток се оплакаха от борсова оскъдица

18.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

230 3
КПКОНПИ откри конфликт на интереси при бивш шеф на БЕХ

15.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

495
Министър Петкова: Газовата борса тръгва в началото на декември

06.10.2019

715 13

Влез или се регистрирай за да коментираш

×