facebook
twitter

Горещи новини

Държавата забранява пържените храни в детските градини

На децата няма да се позволяват също торти, вафли и бонбони
1481
Илияна Кирилова

Държавата забранява приготвянето и предлагането на пържени храни, торти, вафли и бонбони в детските градини, домовете за деца и детските лагери. Промяната е вписана в Наредбата за здравословното хранене на децата, които са на възраст от 3 до 7 години, предава Дарик.

Новите текстове предвиждат консумирането на поне три вида пресни плодове и пресни зеленчуци седмично, айран без добавена сол и на конфитюри с екстра качество. Децата няма да могат да хапват и морски дарове, като миди, раци и калмари, тъй като ще се допуска единствено консумацията на риба.

Досега правилата за здравословно хранене в детските заведения позволяваха прием на пържени храни, както и на торти, пасти, сладкиши, вафли и бонбони до два пъти седмично. В проекта на наредбата отпада възможността за сладките изделия, а консумацията на пържено се забранява. Въвежда се изискване децата да хапват поне по 3 вида пресни плодове и още толкова вида пресни зеленчуци седмично, а подкрепителната закуска преди обяд вече ще може да бъде и от зеленчуци, но без добавена сол или захар.

Предлага се нова група храни, наречени добавени мазнини, която включва растителни и млечни масла, а приемът на мазнини  се ограничава до там, че те да бъдат между 25 и 35 процента от енергийната стойност на храната. Подобни ограничения има за захарта - до 10 процента от стойността на храната, и за солта - до 4.5 грама на ден.

Според новите текстове децата трябва да консумират пълнозърнести продукти поне 5 пъти в седмицата, да ядат конфитюри и мармалади само с екстра качество, сирене, кашкавал и извара - само от краве мляко, а месото да няма тлъстини и да не е обработено по друг начин, освен охладено. Няма да се допускат фабрично приготвени кайма, кюфтета и кебапчета. В наредбата са разписани и препоръчителни храни в количества, съобразени с възрастта на децата, като децата са разделени на две групи - от 3 до 4 години и от 5 до 7 години.

32

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България е поискала да приеме деца-бежанци от Гърция

18.06.2020

740 3
И детските градини направиха скок в 21-ви век
Рестартът на детските градини тръгна спокойно

26.05.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

741 6

Коментари

Страници

IvanM

Имам усещането, че някой правоверен орторексик е писал тези изисквания. Чета и недоумявам, недоумявам и чета.

Кога децата са яли "морски дарове, като миди, раци и калмари"

"В проекта на наредбата отпада възможността за сладките изделия" - откъде ще вземат захар, която е определена на 10% от дневният енергиен прием. Като никой не обяснява за каква "захар" иде реч, че то има много видове "захари".

"да ядат конфитюри и мармалади (те не са сладки изделия - б.а.) само с екстра качество, сирене, кашкавал и извара - само от краве мляко, а месото да няма тлъстини и да не е обработено по друг начин, освен охладено (т.е. да не се пече задушава или вари - б.а.)" - това, моля някой да ми обясни, ама внятно, как точно ще се контролира. Плюс маслото (от краве мляко).

"Няма да се допускат фабрично приготвени кайма" - всяко заведение да има собствена машина за кайма.

 

Най-сетне ме интересува, колко ще струва това начинание (за родителите, защото те ще посрещнат разходите, чрез таксите) и готова ли е държавата да поеме своята отговорност за изпълнението на наредбата. Защото подозирам, че ще има бум на производство на изискуемите продукти. Ей тъй, от нищото.

lum

Децата няма да могат да хапват и морски дарове, като миди, раци и калмари, тъй като ще се допуска единствено консумацията на риба.

някой да е чувал в българска детска градина да са сервирали миди раци и калмари? черния и червения хайвер също ли са забранени?  а щурците?
тц, тц, тц ... лишават децата от от храни богати на незаменими аминокиселини и съдържащи полиненаситени мастни киселини ...
а жабешки бутчета поне може ли?
съвсем се оляха ... в детските заведения бюджетите за храна са доста скромни, а и се стремят храната да е приемлива за болшинството деца, вероятността да сервират лобстери и трюфели ми се струва клоняща към нула.

dobadoba

Като знам що бухти съм изял като малък.

Жалко, че хлапетата ще растат без тях.

То това детство ли ще е...

⚓️

Поредното престараване.

 

IvanM

Като знам що бухти съм изял като малък.

 

Да не говорим, че, технически погледнато, и палачинките се "пържат".

Да не говорим, че забраняват всичко панирано, без да има данни, че е вредно.

Да не говорим, че цялата китайска, японска, корейска и, общо казано, юго-източноазиатска кухня е базирана на пържене. И никой не я обявява за вредна.

Wolf ACE

Жалки циркаджии! Окалинчването е пълно и посевместно!

Забравили са да "забранят" шампанското и черен трюфел - некадърници, хабящи хартията и мастилото!

И най-вече получаващи пари от нас за своята некадърност!

Сигурно вече и пържени филийки няма да има - ще ги правят варени....

Slava
снимка на Slava

Пърженото е вредно и това, че вие го плюскате, не означава, че и децата трябва да се тровят от най - ранна възраст. Месото трябва да не е обработено - да не е дълбоко замразено, да е без консерванти, оцветители и разни други химически боклуци, а само охладено, тоест прясно.

eric marsai
снимка на eric marsai
Това "хапват" е поредната простотия от българския "новоговор", еднакво противно със "случването".
Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Стъпките са в правилна посока и е добре, че започват още от детската градина, преди родителите да са развратили децата си с традиционните консервативни семейни пържени филии, милинки и прочие извратенящини.

 

В училището ще е вече късно. Спомням си един филм за Джейми Оливър, който се опитваше да отучи децата в едно училище от джънкфуд, но срещна големи трудности, независимо от изобретателността си. Особено впечатляващ беше епизодът, в който ги беше завел на полето да опитат съвсем свежи ягоди, но те се мръщеха и ги плюеха.

mercury
снимка на mercury

Сигурно вече и пържени филийки няма да има - ще ги правят варени....

Аз не ям пържени неща, но си правя пържени филийки без да ги пържа ей по тоя начин (използвам олио и обикновен хляб)  - 

https://otmamazamama.bg/%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D0%B8/?fbclid=IwAR2LN3PP24uI6qiAJD5Ie2I_o5W6Jhjv_kP3sgLYSgyN5AqdhmHaoSR5NtM

IvanM

но си правя пържени филийки без да ги пържа

 

Това може да е всичко друго, даже изглежда вкусно, но не е пържена филийка

ARTU

А някой ще ограничи ли употребата на пангасиуса, който дават в градината, който е вреден? Всички тези модерни менюта не се харесват на децата - защо някой не отиде да види що храна се изхвърля - пълнозърнести и т.н. измишльотини? То щото едно време с тези бухти, мекици, пържени филийки и айрян със сол, та как станахме хора не знам...

IvanM

Пържените филийки, за които Св. Ихтамнетий преживява, в компле със Слава, са францушко изобретение и по белио свет им тепат french toast. Иначе францушката кухня е една от най-балансираните и "здравословните". Като такава, изобилства от бял хляб, доста масло, разни нещица се пържат, десертите са им феноменални. И нищо. Само нашите пишман "гурмани" се спичат. Казах и повтарям - това го е писал някой ортодоксален болномозъчен орторексик, с американска закваска. А, междувременно, Менделеев е рекъл - Няма вредни вещества. Има вредни количества.

Wolf ACE

?

Точно за балансът става въпрос, ама на някои не им е съдено да проумеят!

Но пък е модерно да се бараш "здравословен"....

Само дето "здравословни" манджи с оклад от 65 стотинки на дете, на ядене, няма как да стане.. там е заровено кучето, не в "био" рецептурите, с които демонстрират псевдозагриженост!

Па, иначе, нек си пишат врели-некипели!

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Не знам дали е френско, щото те и пържените картофки ги водят french fries, но не са ги измислили французите.

И не съм виждал  французи да закусват с пържени филии. Имат си хората прекрасни кроасани, с масло, с шоколад или други плънки. Както и други viennoiseries от малките пекарни.  Плюс кафе. Дори и просяците им просят пари за кафе и кроасан, а не за половин хляб като българските.

Иначе хранителните навици и на французите не са чак толкоз здравословни, особено на по-младото поколение, което има сериозни проблеми с килограмите. Примерно у дома набиват много "Нутела", която по никакъв начин не може да се определи като здравословен продукт.

Виж, десертите им са много добри - по-леки и въздушни, защото не слагат толкова брашно, както в българските.

Johnny2965

Пърженето само по себе си не е вредно, но ако са спазени няколко важни условия, първото от които е да се съобрази типа мазнина с температурата на пържене. Второ - да не се използва повторно. Трето - съдът за пържене да е от подходящ материал. Четвърто - пърженето да не продължително.

Имайте предвид, че контролът в детските кухни е всъщност самоконтрол, решенето за детските градини всъщност е добро.

IvanM

Не знам дали е френско, щото те и пържените картофки ги водят french fries, но не са ги измислили французите.

 

Тhomas Jefferson had "potatoes served in the French manner" at a White House dinner in 1802

 

Францушки са. Картофките. И филийките, също. Има ги на всяка маса, заредена с френски закуски. Освен това не знам, как кроасанът (от маслено тесто), особено с щоколад ще мине за "здравословен" пред горните "експерти". Или палачинките. Или разните му там кифлички със конфитюри и сладка. Да не говорим за сирената, дето маслеността им достига 55-60% от сухия остатък

Италианците, тоже, имат кухня, провъзгласена за здравословна. Пълна с въглехидрати, пържено и морски дарове.

 

 

Примерно у дома набиват много "Нутела"

 

Не пробутвай туй чудо у францушката кухня. И в италианската не го пробутвай.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Аз не го пробутвам, те сами си го набутват в кухните. Миналата година имаше дори сблъсъци при промоция на "Нутела".

 

Намаление със 70% на буркани с течен шоколад „Нутела” стана причина за сблъсъци между клиенти във френски супермаркети. Видеоклипове с блъсканицата и създалото се напрежение се появиха в социалните мрежи. Някои медии описаха случилото се като „бунтове”.

https://btvnovinite.bg/svetut/buntove-za-nutela-techen-shokolad-na-promocija-predizvika-sblasaci-vav-frenski-magazini.html

 

А пържените картофки са измислени от белгийците, те и досега ги правят най-добре.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Да не говорим за сирената, дето маслеността им достига 55-60% от сухия остатък

 

Не виждам някой да има намерение да сервира френски сирена в детските градини.

IvanM

А пържените картофки са измислени от белгийците

 

Те и холандците твърдят същото, но света им вика френски.

Да не говорим, че някаква част от Белгия си е била френска, като влияние, култура и прочие. Останалата си е била "холандска".

Разните му национализми се появяват доста по-късно.

IvanM

Не виждам някой да има намерение да сервира френски сирена в детските градини.

 

Те и морски дарове няма да сервират, ама са забранени. И охладено месо няма да сервират, ама е разрешено.

 

Разговорът не е какво ще сервират, ами за туй, че забраняват от глупост

Efraim Efraimov

Размина му се на Станишко

IvanM

Размина му се на Станишко

 

Прав си! Размина му се. За много малко, ама му се размина. Късметлия е

плувецът

То и сьомгата ще им се забрани, давайте им филии с мас.

9101

В статията са пропуснали да напишат, че им намаляват калориите, демек порциите. 

Slava
снимка на Slava

Някой може ли да ми каже какво полезно има във филия пържен хляб натопен в яйце?

Може да сте расли само с пържени филии, но никой не ви е тъпкал с разни снаксове и др. подобни извращения. А сегашните млади родители тровят децата си и с тях от мига в който започнат да дъвчат. Обърнете внимание на касата на който и да е магазин какво купуват на 2 - 3 - годишни. За по - големите изобщо не говорим -  ужасяващо е.

First Strike

Пърженото е вредно

Е начи нема начин да те блъсне тролей, щом не ядеш пържено. Вече си безсмъртна!

onzitam

някой да е чувал в българска детска градина да са сервирали миди раци и калмари? 

Не съм се интересувал, но знам за частни детски градини в София, с месечни такси от по 550 - 750 лева.

При тези таски, какъв е проблема да  има в менюто калмари, миди и раци? Един кг. калмари струва 16-18 лева

дъртреалист

Това, че махат "торти, пасти, сладкиши, вафли и бонбони"

за пърженото също, защото много лесно се обърква...

Но пълнозърнести хлябове - не е добре.

И безсолното е глупаво. 

Глупав мит.

Invisible

   През ден попара със сирене и масло, или с прясно мляко.

    А кюфтета отдавна не пържа.

   Много добре се получават печени.

IvanM

Някой може ли да ми каже какво полезно има във филия пържен хляб натопен в яйце?

 

Освен хляба и яйцето ли?

 

Т.нар. "снаксове" и подобни извращения са най-често в домена на родителите. Аз не съм чувал в градините да се дават такива неща.

 

Слава, пак не си в час.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш