Quantcast

Медия без
политическа реклама

Директор в НАСА: Плутон трябва отново да се признае за планета

03 Септ. 2019
НАСА

Ако все още оплаквате малката топка лед, известна преди като деветата планета от Слънчевата система, не сте сами. Администраторът на НАСА Джим Бриденстийн също застава зад връщане на статута на Плутон, информира CNN, цитирана от Фокус.
"Според мен Плутон е планета", обяви той при обиколка на нова аерокосмическа зала в Университета на Колорадо. "Придържам се към това. Това е начинът, по който го учих и съм ангажиран с него."
Бриденстийн, който няма опит в науката и преди това е служил в Конгреса и ВМС на САЩ, преди да се присъедини към НАСА, направи декларацията си в особено болезнен момент - годишнината от понижението на Плутон. Международният астрономически съюз гласува за понижаване на Плутон до "планетата джудже" през 2006 г., след като членовете гласуваха да предефинират кои обекти са "планети".
А Плутон просто не беше достатъчно тежък, за да отговаря на критериите.
Когато Плутон беше открит през 1930 г., малко се знаеше за другите небесни обитатели на Слънчевата система и как най-малката планета се сравнява с тях по размер. Но през 1992 г. изследователите са открили повече от 1000 обекта, обикалящи около Нептун, които често надвишават размера на Плутон, съобщи Международният астрономически съюз. След това започнаха да се стесняват критериите за това, кои обекти се класифицират като планети и накрая от Съюза изключиха Плутон от списъка.
Система не се свива - точно обратното, но със сигурност се чувства по-малка без девета планета, коментира CNN.
 

Ключови думи:

плутон, планета, НАСА

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?