Медия без
политическа реклама

Цветанов: Вдигането на прага за преференцията беше компромис за спасяването на парламента

Има теми, по които намираме политически консенсус с ДПС, заяви той

16 Февр. 2019
Илияна Кирилова

Вдигането на прага на преференциите беше неизбежен компромис за спасяването на работата на 44-тото Народно събрание. Това заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на Нова телевизия.

„Държим да остане преференцията, но трябва да бъде постигнат консенсус в политическия живот. Това беше желанието и на НФСБ, които също искат преференциите да не участват в решаването и пренареждането на листите”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

„НФСБ е част от Обединени патриоти, парламентарната им тежест е равна на тази на ВМРО. В политиката не винаги можеш да поставяш ултиматум”, коментира още Цветанов.

„Да, има теми, по които намираме политически консенсус с ДПС и пресечни точки. ДПС поставиха 4 теми, в някои от тях се препокриха и с част от Обединени патриоти. Не сме ограничили възможността на българските граждани да упражнят конституционното си право да гласуват”, коментира още зам.-председателят на ГЕРБ.

„Ние винаги сме били за намаляване на прага на преференцията, но в миналия парламент остана на 7%”.

По думите му другото условие е било машинното гласуване.

„Обединените патриоти направиха консенсус, за да остане в този вариант, който предлагат ДПС”, обясни още Цветанов.

Цветанов коментира и случая „Скрипал” , както и третия заподозрян, че е свързан със случая.

 „В момента, когато беше обявено, че Федотов има отношение към случая „Скрипал“, установява се, че той е посещавал страната ни три пъти, българските служби заедно с британските през цялото време работят заедно”, заяви Цветанов.

„Русия с това присъствие на Федотов три пъти и с още други, които са засечени, Русия използва страната ни с по-либералната ни политика към тях”, заяви Цветанов. „Хибридната атака към България не е спирала от средата на 2015 година“, посочи той.

„В създаването на фалшивите новини участва много активно  БСП, а понякога и президентът“, добави заместник-председателят на ГЕРБ.

Последвайте ни и в google news бутон