Quantcast
Човешка грешка е причина за инцидента с трамвай 10 | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Човешка грешка е причина за инцидента с трамвай 10

От "Столичен електротранспорт" увериха, че няма проблеми с качеството на релсовия път
2477
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Човешка грешка е причина за инцидента, при който трамвайна мотриса излезе от релсите в центъра на София. Вината за произшествието е на ватманката, която не се е уверила, че стрелката за промяна на посоката е заключена. Това показват предварителните експертизи за инцидента в сърцето на столицата. Ватманката е признала за допуснатите от нея грешки. При дерайлирането трамваят блъсна пешеходка, която е със счупен крак и е контактна.

Инцидентът стана на обяд на кръстовището на бул. "Витоша" и ул. "Алабин" с трамвай номер 10, пътуващ от кв. "Лозенец" в посока центъра. На кръстовището релсите се разделят, като едната посока продължава по ул. "Алабин", а другата завива по бул. "Мария Луиза", разказа пред "Сега" Иво Василев от общинското дружество "Столичен електротранспорт". Промяната на посоките се извършва с помощта на стрелка, която се управлява автоматично или ръчно. За автоматичното преместване на стрелката обаче трамваят трябва да мине през съответното място не по инерция, а на ток. В случая това не е станало и ватманката е слязла да премести стрелката ръчно. Жената е имала трудности, но в крайна сметка е успяла да премести стрелката със щангата. Тя обаче е пропуснала да се увери, че стрелката е заключена в новата посока и няма да се премести обратно. За това е имало и предпоставки - събрал се пясък на мястото, който ватманите следва да почистват ръчно. Това не се е случило.

Така при потегляне предната част на трамвая е поела в новата посока, но от вибрациите стрелката се е преместила и задницата е тръгнала в другата посока. Трамваят е дерайлирал, като жената не е успяла достатъчно бързо, колкото би ни се искало, да го спре и се е стигнало до бутане на пешеходец, обясни Василев. Той допълни, че ватманите ежедневно се инструктират за тези рискове и се подписват при всяко поемане на смяна.

Жената, която е управлявала мотрисата, е с достатъчно сериозен стаж - работила е в електротранспорта 13 години. Тя вероятно ще бъде дисциплинарно наказана, от електротранспорта разказаха, че ватманката е била силно разтърсена от инцидента. По случая тепърва ще тече следствие и ще се правят официални експертизи. От дружеството са категорични, че няма проблеми с качеството на релсовия път - движението в района, в който минават много трамваи, е възстановено.

По-рано от "Спаси София" се усъмниха, че инцидентът се дължи на амортизирана стрелка. "Докато се надяваме наранените да не са в тежко състояние, искаме моментална отговорност от ръководството на "Столичен Електротранспорт". Стрелките са стари и евтини, а трамвайната инфраструктура е толкова неподдържана, че вече е опасна. Това е третия инцидент само за една седмица, този път с жертви, и ръководството трябва да понесе отговорност!", написаха от организацията.

Още

Липсваща маска е причината за нападението с нож в столичен тролей

22.06.2021

2144
Пострадалият от престъпление има гарантирани от закона права
Протестиращи сложиха КПП-та, за да блокират Гешев

09.06.2021

Обновена

5179