Quantcast
Чешки сенатор сезира прокуратурата за продажбата на ТЕЦ "Варна" | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Чешки сенатор сезира прокуратурата за продажбата на ТЕЦ "Варна"

1569
ТЕЦ Варна

Софийската градска прокуратура е била сезирана за "общи стопански престъпления" на продавача и купувача на "ТЕЦ Варна" от член на Сената на парламента на Чехия, предава "Свободна Европа". Лукаш Вегентнехт е на мнение, че сделката на чешката държавна енергийна компания „ЧЕЗ груп“, която в края на 2017 г. продава топлофикацията на фирмата на бившия транспортен министър в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов, е извършена на много по-ниска цена от реалната.

„Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на „ТЕЦ Варна“ носи на чешкия данъкоплатец (ЧЕЗ е държавна компания) финансова загуба от около 1 милиард чешки крони (40 млн. евро – б.р.)“, казва сенаторът в позиция до Свободна Европа. Той коментира, че „ръководството на ЧЕЗ обясни ниската продажна цена на „ТЕЦ Варна“ с ниската ефективност на ТЕЦ-а". "Но пък ние откриваме много документи, които говорят за обратното. Искаме да проверим как стоят нещата от българска страна“, добави чешкият сенатор.

ЧЕЗ купува „ТЕЦ Варна“ през 2006 г. за 206 млн. евро, а го продава през 2017 г. за 48,5 млн. евро на „Сигда“, по това време собственост на децата на Папазов. Днес 70% от „ТЕЦ Варна“ вече са официално собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. „Ние изпратихме официални сигнали до прокуратурата и в Прага, и в София. Според нас конкретни лица са нарушили закона, като не са изпълнили задълженията си и така са довели до финансовата загуба“, заявява още Лукаш Вегентнехт.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата и МВР откриха общо само 68 шумни коли в България

23.11.2020

597 2
Инспектор от пожарната е задържан с подкуп

21.11.2020

883 4
Божков пак пита прокуратурата къде му е ритонът

06.11.2020

Обновена

8476 41

Коментари

Nickolas

Браво. Разликата пак за данъкоплатеца.

Аладар
Сега чехите ще кажат че на тях продаваме скъпа газ а на Доган евтина. И те искаха да я правят газова ама не им излязоха сметките с цената на газта.
Желязко Желев

            При всяка сделка компонента 'риск' е най -трудно оценим.След време най лесно.То и затова бизнеса е за бизнесмени.Когато прокуратурата вземе да управлява бизнеса може да се върнем във времето когато е създадена или измислена.Бизнеса за да оцелее трябва всяка секунда да се променя.Прокуратурата откак е измислена едва ли се е променила много.То май и външно им личи.Цацаров примерно и Домусчиев?

         Че са направили мошенгия ЧЕЗ Доган и сие не се и съмнявам.Но едва ли е толкова елементарно.То ако нещо не по закон и закона ще са променили.Та има и бизнес без риск.Но за богопомазани.

Хулиган

А чешкият сенатор няма ли да попита, как режимът на Бойко Борисов великодушно им пробута държавния дял в дружеството?

Защото тогава гювечът беше в обратната посока.

И престъплението беше доста флагрантно...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/restituirahme-trafoposta/

Влез или се регистрирай за да коментираш