Медия без
политическа реклама

Част от децата се връщат в училище от понеделник

До края на деня ще има заповед с ново разхлабване на мерките

08 Апр. 2021Обновена
Седмичен брифинг на Националния оперативен щаб.

Седмичен брифинг на Националния оперативен щаб за епидемичната ситуация в страната.

Posted by БНР - Българско национално радио on Thursday, April 8, 2021

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в началото на редовния си брифинг. 680.5 на 100 000 е дневната заболеваемост в момента, хоспитализациите намаляват и при неусложнените случаи, и при интензивното лечение, отчете той.

До края на днешния ден ще има нова заповед с мерки, които ще бъдат разхлабени, обяви министърът.  Той помоли да се даде още седмица за глътка въздух без натиск за повсеместно отваряне. Засега заявката е да се отворят големите магазини при определени ограничения за брой хора на кв.м. Децата от първи до четвърти клас се връщат в училищата от понеделник, заедно с учениците от седми, осми и десети клас, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. След това горните класове отново ще се въртят по график (вижте карето за повече информация). В университетите е взето решение на този етап да се възстановят практическите занятия. Все още се спори дали да се отворят езиковите центрове, където има смесване на паралелки, или да се изчака още една седмица при тях.

На практика това, което очаквахме да се случи - задържане и спад, е налице, каза и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. България вече е на девето място по заболеваемост, но на второ място по смъртност след Унгария. Трудният баланс между това да не са толкова строги мерките и това да преминем върховната точка на вълната е налице, обобщи Кунчев. Той предупреди, че това не трябва да ни успокоява, тъй като все още има много хора в болница и интензивни структури.

"Тенденциите са крехки, спадът на заболеваемостта е само със 7% на двуседмична база, което само чертае тенденция, но не бих казал, че тя е трайна", каза шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Той се присъедини към изказванията на колегите си, че има спад, но призова всеки да не забравя личната си отговорност.

 

"АстраЗенека" и тромбозите

По повод вчерашното решение на Европейската агенция по лекарствата да се добавят като изключително рядък страничен ефект определен рядък вид тромбози, министърът обяви, че на извънреден ваксинационен щаб е взето решение да се препоръча "ваксината на "АстраЗенека" да се прилага с повишено внимание на жени под 60 г. и да не се прилага при жени с повишен риск от тромбози в тази възрастова група".

"Цялата информация за симптомите, за които ваксинираните следва да следят при ваксинация с „АстраЗенека“  е публикувана на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата. Не ми е в стила да плашим хората. Искам да чуят всичко, с което разполагаме като информация. Тези хора с поставена ваксина на "АстраЗенека" – нека не се притесняват, нека бъдат спокойни. Минали са повече от две седмици от поставяне на ваксината при съответните възрастови групи – гледахме нарочно графиците. Минало е времето, в което се регистрират тези много редки явления – няколко броя случая на 1 млн. случаи", коментира здравният министър. Според него вече се води видима война между различните производители. Министърът увери, че се следят внимателно всички реакции и в момент, в който имаме проблемна ситуация в страната, ваксината ще бъде изтеглена и спряна. В момента нямаме такава ситуация, успокои той.

"Втората доза трябва да се постави до 10-а седмица, възможно е и до 12-а седмица. Ще си дадем максимално време да изчакаме втора доза, като търсим две възможности – едната – да съберем повече информация, надяваме се, че дотогава ще има единно европейско решение дали да се ползва "АстраЗенека" или да се приложи друга ваксина", каза министърът.

 

Опашките са положителна новина

Графикът в РЗИ за разпределение на ваксините сред личните лекари може да се подобри, призна Ангелов. Коли на МВР може да се използват и да се доставят ваксини на по-отдалечени места. Той обаче продължава да намира опашките за нещо положително. "Опашки има навсякъде в Европа и извън Европа по отношение на ваксинациите. Това означава доверие на хората към ваксинацията, към науката. Ако това означава по-добър изход от пандемията, нека се случи", заяви министърът.

 

ЗА УЧЕНИЦИТЕ

От понеделник, 12 април, се възстановяват частично присъствените учебни занятия, като ще се продължи по графика отпреди 22 март, каза просветният министър Красимир Вълчев. Това означава, че малките ученици от 1-4 клас се връщат за постоянно в клас (докато ситуацията го позволява), а при по-големите ученици от 5-12 клас ще има редуване на 3 класа, или около 40% от учениците в дадено училище, на всеки две седмици.

На 12 април ще се започне с учениците от 7, 8 и 10 клас. На 26 април, ако ситуацията позволява, в класните стаи трябва да се върнат учениците от 5, 9 и 12 клас, посочи министърът. При тях 2-седмичният период ще приключи на 14 май, а не на 7 май, тъй като през седмицата от 3 до 7 май има само 2 учебни дни заради Великденските празници.

За следващите две седмици, от 17 май, остават учениците от 6, 11 и отново 7 клас. По този начин 7 и 12 клас, на които предстоят изпити, се приоритизират и за 12-те седмици те ще имат 50% присъствени седмици в училище, посочи министърът. От понеделник ще се разрешат още и практическите занятия и дуалната форма, индивидуалните изпити и дейности, както и обучението в паралелки от 5-12 клас, които са единствени за съответното училище.

"Ситуацията в системата на образованието, при съпоставими общи стойности спрямо ноември м.г., е 2 пъти по-добра, т.е. имаме 2 пъти по-малко болни и заразени учители и ученици. По-ясно се вижда това при учителите, вероятно това се дължи на ваксинацията и на частичния образователен процес", коментира още Вълчев. По думите му от ваксинираните учители има 4 пъти по-малко заболели педагози. "Нямаме починали или тежко заболели учители, които да са ваксинирани, т.е. имат ефект ваксините и балгодарение на тях имаме шанс да възстановим присъствения учебен процес в края на тази и началото на другата учебна година", посочи още просветният министър. 500 са учителите и непедагогическият персонал, които са към момента с коронавирус.

 

ПЕТИЦИЯ

Частните езикови школи, центрове и други образователни центрове започнаха петиция, подписана засега от 1242 души, в която изразяват категоричното си несъгласие с последната заповед на министъра на здравеопазването, с която до края на април се преустановяват "присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица". "Гореспоменатата заповед разрешава работата на множество браншове (фитнес зали, ресторанти, спортни дейности и др.) при намален капацитет, но не допуска обучаеми в малки, постоянни групи да продължат да придобиват ценни знания и умения в присъствена форма! Определяме това като безотговорно и дискриминационно отношение както към нашия труд", казват от Българска Асоциация на Неформалното Образование. Оттам заявяват, че в класните им стаи се спазва отстояние между курсистите от 1,5 м.; през определен период се извършва дезинфекция и проветряване на помещенията; потоците не се засичат между отделните занятия.

Последвайте ни и в google news бутон