Медия без
политическа реклама

За един ден има 33 000 е-рецепти за новите безплатни лекарства

Поевтиняването засяга 52 групи медикаменти за сърдечно-съдови заболявания

02 Апр. 2024Обновена
Илияна Димитрова

56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания, сред които за хипертония, аритмия и други често срещани хронични състояния, вече са напълно безплатни за пациентите. Други над 300 ще са с намалено доплащане, като цената за пациента ще е средно с 58% по-ниска.

Само в първия ден от промяната - 1 април, са обработени над 33 000 електронни рецепти, в които се съдържат лекарства, преминали от частично на напълно реимбурсиране от страна на НЗОК, съобщи касата, позовавайки се на данни от "Информационно обслужване".

Заплащането от НЗОК ще е 100% за поне една разновидност на лекарствата, съдържащи 52 активни вещества в позитивния лекарствен списък, които се изписват с рецепта и се намират в аптечната мрежа. В списъка са включени всички 407 различни дозировки и търговски наименования на тези 52 активни вещества, които притежават разрешение за употреба в България. За всяко активно вещество има един или повече лекарствени продукти/разфасовки, които са напълно безплатни. За различните им разновидности ще има доплащане от страна на пациентите, което е значително намалено (средно с 58%) спрямо досегашните нива на доплащане. За 40 от лекарствата доплащането е под 1 лев.

Публикуваме отново пълния списък с лекарствата и техните цени (ако виждате празно поле, презаредете страницата или изчакайте браузърът да зареди документа - б.р.):

 

Ключови думи:

лекарства

Още по темата