Quantcast

Медия без
политическа реклама

Управляващите постигнаха компромис за ковид мерките

Коалицията угоди на ИТН с предложения, направени в последния момент

12 Апр. 2022Обновена
БГНЕС
Антон Тонев

Обсъждането на второ четене на промените в закона за здравето за ковид мерките след извънредната епидемична обстановка започна със скандал, след като в комисията се оказа, че управляващите подменят първоначалните си предложения. Това очевидно се прави с цел да се постигне мир по въпроса в коалицията, която е разделена на два лагера за мерките - ИТН срещу "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

Първоначалните текстове даваха твърде общи правомощия на здравния министър да налага мерки и без извънредна епидемична обстановка, като единственото ограничение бе, че те не могат да включват забрана за влизане в страната, ограничение на придвижването и затварянето на обществени места и услуги. Преди второ четене проф. Андрей Чорбанов от ИТН внесе предложения, с които дописва забраните с "противоепидемичните мерки не могат да включват и задължителни ваксинационни кампании, задължителни тестове, носене на предпазни средства и всякакви форми на забранителни или разрешителни сертификати".

До края на определения срок за внасяне на предложения преди второ четене управляващите не дадоха свой проект. Днес в комисията обаче Чорбанов изненадващо оттегли своите предложения с обяснението, че новият вариант на промените отговаря на всичките му забележки. Александър Симидчиев ("Демократична България") понечи да чете устно въпросните предложения, което отприщи спор по процедурни въпроси.

От възмутените коментари на опозицията се разбра, че 20 минути по-рано те са получили новите текстове, които сега трябва да гласуват. Вие въвеждате приемане на закон на едно четене, разгневиха се депутати от опозицията. Стига красноречие на тема процедури, скастри ги Георги Михайлов от БСП. Според парламентарния правилник, предложенията, които противоречат на принципите и обхвата на приетия на първо гласуване законопроект, не се обсъждат и гласуват. Това беше и аргументът на опозицията. Управляващите обаче се позоваха на друг текст в правилника, според който комисията се произнася за недопустимост на такива предложения с решение.

Оставете за четвъртък решението, тук се правят чисто нови предложения, които досега не са обсъждани, призова Асен Балтов (ГЕРБ). В крайна сметка Симидчиев започна да чете предложенията си в залата. С тях към съществуващите в първоначалния вариант ограничения за мерките при липса на извънредна епидемична обстановка се добавя забрана да се въвежда изискване за представяне на документи при достъп до обществени места и услуги. Остават и ограниченията да не се забранява влизането в страната, да не ограничават придвижването и да водят до затваряне на обекти и услуги. Основният текст, който спаси закона, просто предвижда да се подготвят национални планове за действие при епидемия и пандемия.

В комичен обрат, Елена Гунчева от "Възраждане" предложи устно текста на Чорбанов в залата, но гласът й остана единствен в подкрепа на по-детайлни забрани. Вносителят Симидчиев й обясни, че мястото на тези детайли е именно в плановете.

 

На фона на зейналите от всички страни конфликти в коалицията, "Има такъв народ" предложи и провокативни редакции на текстовете, внесени от депутати на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" в закона за здравето.

 

Още по темата