Quantcast
Учени от Принстън: Само колективен имунитет ще спре заразата | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Учени от Принстън: Само колективен имунитет ще спре заразата

Няма значение дали ще е естествен, или придобит чрез ваксина, твърдят авторите на изследването
3 003
Институтът по интерактивна геномика "Луис-Сиглър" към Принстънския университет

Учени от Принстънския университет в САЩ разработиха няколко сценария за развитие на пандемията на коронавируса в следващите 5 години. Те считат, че тя може да бъде спряна само след разработване на колективен имунитет (по естествен начин, или чрез ваксина). Резултатите от изследването им са публикувани в сп."Сайънс"

За оценка на мащаба и сроковете за възникване на нови вълни на COVID-19 в следващите години те са използвали епидемични модели. Изследователите от Принстънския университет са разгледали сценариите, в зависимост от ефективността и продължителността на имунния отговор на новия SARS-CoV-2 бетакоронавирус (β-CoV), от който вече има потвърдени над 27 млн. заразявания по света. А също така са анализирали и различните възможни реакции на вируса на ваксини и нефармацевтични мерки, като затваряне на предпирятия и учебни заведения, ограничение на придвижването и пълна изолация.

Авторите са се опитали да вземат предвид всичко, което е известно към момента за природата на инфекцията, възможните степени на заразяване, особеностите на първичните и вторични заразявания, а също нивата на придобити имунни отговор след естествена инфекция и след ваксиниране.

Резултатите сочат, че ключов фактор във формирането на бъдещата траектория на глобалната пандемия на коронавируса е силата и устойчивостта на естествения и особено на индуцирания с ваксина колективен имунитет. И вадят извод, че ако се намери ваксина, формираща силен и дългосрочен имунен отговор, това също може съществено да се ограничи бъдещото разпространение на инфекцията.

"Голяма част от обсъжданията, свързани с развитието на COVID-19 до момента бе съсредоточена върху последствията от сезонните и нефармацевтични мерки, като носенето на маски и физическо дистанциране - пише един от авторите на статията - Чади Саад-Рой, от института по интерактивна геномика "Луис-Сиглър" към Принстънския университет. - В краткосрочна перспектива и по време на активна фаза на пандемията тези мерки са ключови и определящи тежестта на заболяваемостта. Все пак, гледайки към бъдещето, най-важен фактор си остава имунитетът."

Фактори като възраст и наличие на усложняващи хронични заболявания, в перспектива няма да играят решаваща роля, също както и честотата на случаите на свръхразпространение. "В крайна сметка, засега не знаем каква ще бъде силата или продължителността на естествения имунитет към SARS-CoV-2 или на потенциалната ваксина - отбелязва друг от авторите - Карълайн Уогнър, доцент от катедрата по екология и еволюционна биология в Принстън. - Най-важните въпроси, на които трябва да се намерят отговори са възможно ли е повторно заразяване и способен ли е имунният отговор на човек да прекрати предаването на инфекция на други. Всичко това ще повлияе на динамиката на бъдещите взривове на зараза".

Ако имунитетът като цяло се окаже слаб или предпазва само временно от повторно заразяване, в средностатистическа перспектива може да се очакват големи и частични взривове. Характерът на имунния отговор също така влияе и на клиничния изход и на количеството на тежките случаи.

Резултатите показват, че във всички сценарии ваксина, предизвикваща силен имунен отговор е способна съществено да намали количеството случаи на COVID-19 в бъдеще. Авторите отбелязват, че даже ваксина, която осигурява само частична защита, при шероко прилагане може видимо да намали разпространението на заболяването.

Ключови думи:

COVID-19, коронавирус
23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентът прекъсна внезапно визитата си в Естония

20.10.2020

Обновена

1872 22
Белгия забрани коледните базари

20.10.2020

Обновена

962 8
Здравният министър: Маските стават задължителни и на открито

20.10.2020

5197 29

Коментари

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Еее, друго си е да ти го каже Принстън. А Мангъров мънка, та нищо не му се разбира. Да живее НОЩ и "мерките".

Zmeja

Мангъров откога го разправя това!

Доц. Мангъров: "Средностатистически в България на ден умират по 300 души... и всеки си умира от каквото си иска".😆

 

Johnny2965

Не разбрах, в какво се състои новината?

Вие научихте ли нещо ново?

deqerven
снимка на deqerven

Нито ние, нито-вие, нито те. Никой нищо не знае за виросО, за изминалите близо 10 м. Немското аналог на Кунчев казА днеска, че си требат маски за целата2021.Са, тукашните форумни разбирачите я знаят ситуацията другояче. Секи да си избере позиция,както го акъл учи. 

н16
снимка на н16

То тия учени първо да се определят с тестването на това, което те и политиците наричат ковид19.)

PlaNed
снимка на PlaNed

Уджас, даже Пристън-ът не устоял на чара на Мангъров и му е пуснал?! 

И к'во пра'м СИГА? 

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Тоя Супник-5 всичко обърка...

Побързайте с бетаВир03а и включете трупомерите на макс, че Ваксината на Уилиам Хенри Гейтс III за.га.ря !!!

 

 

svg64

Откриха топлата вода.

Su38

Не ви ли го разправяхме още от началото? Е да, ние не сме от Принстън...

Begemot
снимка на Begemot

Щом даже в Принстън са го разбрали...

pasamaz

Пълен майтап ! Ще потърся оригинала, щото излиза, че и Принстън вече не е това, което беше. Направили изследване, за да констатират очеизвадности .... Освен, ако не виждат нужда да стимулират идеята за бъдеща, всеобща и безусловна ваксинация.

Тартамут

Въй, въй ще излезе, че в щатите са останали и независими от мейнстрийма институции. Въй, въй.

Апропо, КПП-тата са поръчани и доставени. Скоро ще ни ги стоварят.

Предводител на ...

https://science.sciencemag.org/content/early/2020/09/18/science.abd7343

Мамунки, ето ви изследването.

Това е едно научно изследване.

Едно.

Само в Сайънс, както можете да видите, се публикуват по няколко такива седмично.

И не всички пишат тва, дето пише тук.

Ма който иска скрижали, вижда навсякъде скрижали.

 

ПП Хората може и да са прави. Ма не щото са "от Принстън" и не щото на некой диванджи спецЯлист му се иска така.

А може и да не са.

Не ви ли го разправяхме още от началото?

Тука толко неща се разправиха, че ше е цело чудо, ако некоя от вангите не е права.

🤭🤭🤭

 

ivan_simeon

princeton.edu Princeton University 

 не е 

ias.edu  Institute for Advanced Study 

mi6osp.

Изглежда шведите са по-учени от Принстън. 

KTP

Фактори като възраст и наличие на усложняващи хронични заболявания, в перспектива няма да играят решаваща роля...

И ето тука ме загубиха като читател. Просто новомедицината в новото нормално, където възраст и хронични заболявания не играят решаваща роля, ми дойде в повече... 

KTP

И то при положение че до момента почти 100% от смъртните случаи се свързват с напреднала възраст и хронични заболявания... без оная черепномозъчна травма и "придружаващите" карциноми... 

paragraph39

Швеция отказва да ваксинира децата срещу коронавирус

22.09.2020
 Actualno.com

Mother30

Явно повечето днешни читатели на СЕГА не могат дори кратка публикация да четат с разбиране. Да не говорим за четене на статии за изследвания...

 

Колективен имунитет не значи естествен имунитет. Надеждата е в масовото ваксиниране, макар че още не се знае колко дълго ще трае създаденият от ваксините имунитет.

 

Твърде малко са хората, които си създават имунитет по естествен път, а и изглежда не е за дълго - за около 3 месеца.

 

За съжаление, няма скоро да бъдат произведени достатъчен брой ваксини, за да се ваксинират около 70% от хората за постигане на стаден или колективен имунитет. Социална дистанция, хигиена, маски - още поне година

pasamaz

Явно някои читатели и коментатори сочат колегите си с пръст като отказват да схванат, че 1) ако майката Природа (да не казвам друго) е преценила, че имунитет за 3 месеца стига, явно нещУ в приказките за яростта и свирепостта на този вирус е нефелно. Нещо повече - ако ваксината е способна да породи адекватен имунен отговор в течение на години, то какво друго ще повреди в тази пълна с неизвестности човешка имунна система ?! 2) прочита на самият доклад ясно сочи, че се изследва динамиката на развитие на пандемията при задаване на типови сценарии за ограничаването и;  3) Констатира се клоняща към нула вероятност за ефективност на локдауните в хоризонт 5 години; 4) Извън всяка друга условност, да констатираш "трябва ни ваксина" е усилие ненужно, поради всеобщата му валидност, доказана от много, много десетилетия; 5) неколкократно в доклада се подчертава "известните до момента щамове". Следователно изследването е безмислено в хоризонта на екстраполацията си доколкото до половината на този хоризонт ще имаме десетки нови модификации на вируса. Това е.

Lucius Fer St. Ana

Бе, то ако има ваксина, нещата са ясни и без Принстън. Но защо ручахме жабетата?

дЗнайко

Поредната сценка в същия театър... с един от по-безобидните грипни вируси...
Страшната епидемия се вихри вече половин година и починалите (въпреки цялото надписване)

още нямат 1 млн за целия свят... Че това е подигравка с представата, че медицината е наука.
Излиза, че всеки може да сменя значението на думите, в случая 'пандемия', както му хрумне.

Утре, като се нажуля с коприва по двора и се обрина, ще се обадя в Хоризонт да обявя епидемия...

...
И цялата хитрост е наредбата да се тестват здрави хора за наличие на РНК (от всякакъв вирус), върху лигавиците. И когато се намерят части от някакво РНК, този човек го обявяват за заразен, неясно защо -  от точно някакъв вирус. Ами че те и другите вируси имат РНК? Освен това, наличие на РНК по никакъв начин не означава наличие на цял вирус.
Заразеност е възможна, но не задължителна. А да се брои положителния за болен е просто смешно и глупаво.

Ежедневното броене на положителни, с внушение, че са болни, поддържа лъжата за пандемия.

Поддържа паника, с която удобно се манипулира масовия човек, заради естествения стремеж към здраве.

А, когато той се събуди и види измамата?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Може пък... може пък наистина агресивността на вирус-причинител на Ковид-19 да е отслабнала. И заразените да карат болестта вече по-леко.

 

Туй пък е ново руско откритие:

https://openscience.news/posts/2458-rossiyskie-uchenye-predlozhili-metod-borby-s-okislitelnym-stressom-pri-covid-19

 

И руска критика... на руската ваксина:

https://undark.org/2020/09/24/russia-sputnik-vaccine-stunt/

Влез или се регистрирай за да коментираш