Quantcast
София отново води убедително по новозаболели от COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

София отново води убедително по новозаболели от COVID-19

3 598
 Мартин Гецов

София отново доминира по брой новорегистрирани случаи на COVID-19, дори и в ден, когато са се правили най-малко тестове през седмицата (924). Това показват данните в официалния информационен портал. До полунощ на 14 септември са установени 27 новозаболели, като почти половината от тях са в столицата - 11 случая. По три има в Пловдив, Пазарджик и Монтана. Два са установени в Стара Загора, а по един - в Благоевград, Варна, Габрово, Смолян и Шумен.

Деветима души са излекувани за изминалото денонощие, а 740 души остават хоспитализирани. От тях 53-има са в интензивни отделения. Активните случаи за страната са 4431.

Има трима нови починали, в следствие на новия коронавирус, с което общият им брой става 720.

Днес бе съобщено за три готвачки от 88-ма детска градина в столичния квартал "Дружба", които са дали положителни проби за Covid-19. Заместник-кметът по образование на Столичната община е коментирал пред БНТ, че знае за случая. Той е потвърдил, че вече се тества персоналът и ще се потърси дисциплинарна отговорност на тези хора, особено на единия служител, който е имал изявени симптоми, а не се е тествал.

От Столична РЗИ съобщиха в писмо до медиите, че служителите са поставени под домашна карантина и са без клинични симптоми. Детската градина работи, но кухнята е затворена и не функционира. Храната се приготвя и доставя от друго детско заведение.

От писмото става ясно, че На 8-ми септември в столичната РЗИ е получена информация за работник в кухненския блок на детското заведение, което е поставено под карантина, като контактно на положителен случай в семейството от предния ден. Незабавно е извършено епидемиологично проучване и лицето е изследвано в лабораторията на СРЗИ на 9-и септември. След положителен резултат от 10-ти, без клинични симптоми, лицето е поставено под 14-дневна домашна карантина. За изследване са насочени обаче две лица от кухненския персонал, медицинската сестра и домакина. Двете лица от кухненския персонал са изследвани на 11-и септември и са с положителен резултат от 12-ти, поради което са поставени под домашна карантина без симптоми, а останалите са с отрицателни резултати. На 12-ти, след разговор с дежурен епидемиолог и оценка на риска са предприети допълнителни действия за изследване на целия педагогически персонал. Изследването е извършено днес, като езултатите се изчакват. На директора на детското заведение е връчено предписание за предприемане на необходимите противоепидемични мерки. Извършена е заключителна дезинфекция и се провеждат текущи обеззаразяващи мероприятия. Проучването продължава и се поддържа непрекъснат контакт с ръководството на детската градина, съобщават още от СРЗИ.

 

Ключови думи:

COVID-19, коронавирус

Още

Тексас и Мисисипи захвърлиха маските

03.03.2021

Обновена

3804
Милиони дози на "АстраЗенека" залежават в Европа

02.03.2021

8039
Бразилският щам заразява повторно 61% от преболедувалите

02.03.2021

Обновена

6433