Quantcast
МЗ препоръчва: Не се събирайте на големи групи по празниците | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

МЗ препоръчва: Не се събирайте на големи групи по празниците

Пазете възрастните си близки, съветват от екипа на проф. Асена Сербезова
1 644
 Pexels

Министерството на здравеопазването излезе със специални препоръки към гражданите за предстоящите празници, към които прибавя и ваксинационните пунктове, които ще дежурят през тези дни. В някои градове дежурни екипи за ваксинация ще има дори на 25 декември.

"В навечерието на Коледа и Новата 2022 г., когато ще бъдем повече време със семействата, близките и приятелите си, Министерството на здравеопазването пожелава на всички български граждани приятно изкарване на празничните дни и напомня, че за да бъдем здрави и през новата година е важно да спазваме противоепидемичните мерки", обръща се към хората екипът на новия министър проф. Асена Сербезова. Ето и препоръките:

- Когато пазарувате за празничните дни, носете маски и избягвайте натоварените часове.

- Редовно подменяйте своята маска, като в зависимост от това дали тя е за еднократна или многократна употреба – след като я използвате, изхвърлете я или я изперете.

- Редовно проветрявайте помещенията, в които няма подходяща вентилация.

- Спазвайте дистанция на обществените места – търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.

- По възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.

- Носете своя „зелен сертификат“, защото той ще Ви бъде изискан при посещение в обекти, за които притежанието му е задължително.

- Не забравяйте да миете и/или дезинфекцирате ръцете си след контакт с повърхности и предмети, до които са имали досег повече хора.

- Ако усетите макар и слабо неразположение, отложете срещите с други хора.

- При оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19, се самоизолирайте и се консултирайте с Вашия лекар. Той ще прецени дали и кога е необходимо да се изследвате за коронавирусната инфекция.

- Ако планирате пътуване, предварително се запознайте с изискванията, свързани с COVID-19, на държавата или мястото за настаняване.

- В празничните дни не се събирайте на големи групи поради вероятността сред присъстващите да има носители на COVID-19, които все още нямат симптоми.

- Бъдете особено внимателни при посещенията на възрастни близки и роднини.

"Ваксинацията срещу COVID-19 предпазва Вас и Вашите близки от тежко протичане на заболяването и евентуална хоспитализация. Планирайте своята ваксинация и не отлагайте прекалено дълго. Нашето ежедневно поведение е важен аспект на борбата с вируса. В този смисъл спазването на противоепидемичните мерки и ваксинацията ще ни помогнат по-бързо да преодолеем пандемията и да се радваме на още много празници с любимите си хора", завършват от МЗ.

Списъкът на дежурните ваксинационни пунктове, както и на тези, които поставят ваксини на деца, е публикуван на сайта на министерството.

Ключови думи:

пандемия, COVID-19, МЗ, Препоръки

Още

България постигна национален абсолютен рекорд по новозаразени

26.01.2022

2875
Проф. Кантарджиев прогнозира затишие на ковид през лятото

24.01.2022

2515
От началото на пандемията сме загубили 203-ма учители