Медия без
политическа реклама

Лекарските заплати се повишават с 800 лв.

Новият колективен договор в здравеопазването е подписан, наред са преговорите с касата за бюджета

12 Апр. 2022
Лекари и медицински сестри протестират в Александровска болница на 1 април.
БГНЕС
Лекари и медицински сестри протестират в Александровска болница на 1 април.

Заплатите на лекарите ще се повишат с 800 лв., на професионалните по здравни грижи - с 550 лв., а на останалите медицински работници - с 200 лв. Това предвижда подписаният днес колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване", съобщи министерството на здравеопазването. В съобщението не се посочват новите нива на възнагражденията с това увеличение. По-рано обаче бе обявено, че лекарската заплата ще бъде 2000 лв., тази на медицинските сестри - 1500 лв., а на санитарите - 900 лв.

Сумите бяха огласени преди дни в опит да се успокоят протестите, които започнаха в няколко болници с края на извънредната епидемична обстановка. Тя породи страхове сред медицинското съсловие, че доходите в системата ще намалеят заради края на допълнителните плащания за работа на първа линия и при неблагоприятни условия на труд.

Проблемът с колективния трудов договор е, че изпълнението му зависи от бюджета и от ръководствата на болниците. Най-продължителните протести на медицински сестри например бяха породени наред с други проблеми и от неизпълнението на предишния колективен трудов договор.

„Даваме си сметка, че сключването на отрасловия колективен трудов договор е първата стъпка към реалното увеличение на доходите на медицинския персонал. Необходимо е да получим последваща подкрепа от държавния бюджет, за да можем да гарантираме получаването на заложените по-високи възнаграждения“, посочи и здравният министър проф. Асена Сербезова на подписването. Преговорите между съсловните организации и надзорният съвет на НЗОК по Анекса към Националния рамков договор все още продължават, уточняват от МЗ.

Очаква се с анекса да бъдат въведени условия пред директорите, които да ги накарат да изпълнят колективния трудов договор. Според тях, ако работодател иска да вземе 25% увеличение на клиничните пътеки, той трябва да гарантира изпълнението на договора със заложените там заплати. А тези работодатели, които не искат или не могат да изпълнят тези изисквания, ще получат само 7% увеличение на клиничните пътеки.

Правителството е обещало сериозно увеличение на заплатите в здравеопазването. Това съобщиха днес два синдиката, участвали във вчерашната среща с премиера Кирил Петков, здравния министър проф.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата