Медия без
политическа реклама

Карантината за COVID-19 отпада до дни

Депутатите приеха промяната в закона наведнъж в две четения

Пълно единодушие в гласуването, пълно разминаване в дебата.
БГНЕС
Пълно единодушие в гласуването, пълно разминаване в дебата.

След дълъг и бурен дебат, който напомни най-разделните времена на пандемията, депутатите отмениха задължителната изолация при COVID-19. Това стана наведнъж на първо и второ четене, поради което от отпадането на карантината на практика ни делят броени дни - то влиза в сила от обнародването му в "Държавен вестник". Ако няма извънредно издание, промените в закона за здравето трябва да излязат във вторник.

Единодушието в гласуването - 171 присъстващи, 171 "за", не отговаряше на дискусията, която мина през лекции от депутати с медицинско образование що е то вирус, върна се назад във времето до испанския грип, викна на помощ цитати от Желю Желев и се разходи през любимите конспиративни теории на ковид скептиците. На моменти в залата се чуха скандални твърдения - например, че в Африка смъртността е била малка, защото е нямало ваксини.

Приетият днес в съкратени срокове законопроект чака почти половин година да стигне до пленарна зала. Той е предложение на служебното правителство от май месец и въпреки че се изразява в едно изречение стигна до гласуване в здравната комисия едва вчера, а днес влезе и в дневния ред на заседанието. С промяната COVID-19 се изважда от кръга на заболяванията, при които има задължителна изолация. Заболяването бе включено в списъка през 2020 г. Сега там остават, както и до пандемията, антракс, бруцелоза, вариола, вирусни хеморагични трески, дифтерия, ебола, жълта треска, коремен тиф, малария, полиомиелит, тежък остър респираторен синдром, туберкулоза с бацилоотделяне, холера и чума.

Влизането на закона в сила ще даде възможност на МЗ да отмени заповедите си, според които сега има задължителна 7-дневна изолация за болни от COVID-19 и пет дни, в които трябва да се карантинират контактните лица. Забавянето на промените в закона изнерви в началото на учебната година училищните директори, защото едно болно дете или учител водеше до карантина на цели класове, въпреки че в момента вариантите на вируса предполагат леко изкарване.

Активните случаи с COVID-19 в момента са 5354 при около 1900 в началото на септември. Смъртните случаи са повече, в съзвучие с обичайната тенденция да следват с около две седмици покачването на заболяемостта. От 10 септември до днес системата е регистрирала 127 починали с COVID-19.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?