Медия без
политическа реклама

МЗ предлага да отпадне задължителната карантина при COVID-19

31 Май 2023
Ако парламентът приеме промените, положителният тест за ковид вече няма да е причина за задължителна карантина.
БГНЕС
Ако парламентът приеме промените, положителният тест за ковид вече няма да е причина за задължителна карантина.

От служебното правителство идва поредна законодателна промяна. Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев ще инициира промени в Закона за здравето, които да позволят отпадането на задължителната изолация на лица, болни от COVID-19, както и на задължителната карантина на контактните на тези лица.

На 5 май Световната здравна организация отмени ситуацията на спешност за общественото здраве от международно значение поради COVID-19. След анализ на епидемичната ситуация в България, вземайки предвид ниската заболеваемост и ниските нива на хоспитализация и смъртност, експертите в Министерството на здравеопазването постигнаха консенсус да бъде предложена законодателна промяна, която да позволи отмяна на въведената към момента задължителната изолация и карантина при COVID-19, обясняват от ведомството.

COVID-19 бе прибавен към болестите, при които се налага задължителна изолация, през 2020 г. Другите болести, при които се налага задължителна изолация са антракс, бруцелоза, вариола, вирусни хеморагични трески, дифтерия, ебола, жълта треска, коремен тиф, малария, полиомиелит, тежък остър респираторен синдром, туберкулоза с бацилоотделяне, холера и чума.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

карантина, COVID-19