Quantcast
България най-сетне въвежда протокол за лечение на ковид | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

България най-сетне въвежда протокол за лечение на ковид

3 643
 Илияна Кирилова

Няма да има експерименти при очакваната нова вълна на коронавирусната епидемия или поне така обещава министерство на здравеопазването. Ведомството публикува Национален план за справяне с пандемията, който определя изисквания и правила за работа на различните подсистеми за справяне с пандемията. Въпреки големия обем в документа продължава да има тесни места - особено по линия на координацията, която бе едно от най-слабите места при предходните вълни. С какви мерки България се надява да посрещне по-подготвена нова вълна на вируса? 

 

Лекарите ще следват единни правила за лечение при COVID-19

 

Липсата на ясни протоколи за лечение и лутането на лекарите при първите вълни се отчита като един от основните пропуски на здравната система у нас. От МЗ обещават наесен да не е така. Въпреки, че все още липсва ефективно противовирусно лечение, строгото прилагане на международните протоколи и препоръки намалява смъртността от коронавирус и съкратява продължителността на болничното лечение, изтъкват от ведомството. Оттам са изготвили систематизиран терапевтичен справочник за лечение на инфекцията, с препоръчителен характер. Документът съдържа „ядро“ - представящо на българските лекари водещия международен опит в диагностиката и лечението на пациенти с коронавирусна инфекция - и „експертна основа“ с препоръки за диагностика и терапия на уважавани наши експерти. В бъдеще може да бъде създадено и мобилно приложение /апликация/ на документа за пациенти.

 

При спешната и доболничната помощ се разчита на натрупания опит 

 

МЗ счита за успешна работата на Спешна помощ при предходните вълни, като се отчете ресурсната обезпеченост. Не се предвиждат големи промени в работата на системата, но екипите ще бъдат подсилени с нови лекари и други медицински специалисти, преструктурират се мобилни екипи. Осигурено е и защитно облекло. От МЗ дори са оптимисти, че мобилните спешни екипи могат да транспорторат и изписани, но подлежащи на карантина, пациенти от болничното лечебно заведение до дома. Не е ясно как ще се постига това при високи нива на заболеваемост и ситуации, в които линейки са принудени да отказват помощ. Имаше случаи на забавяния с часове, даже и с дни. 

 

Прегледите в извънболничната помощ ще са при "възможност"

 

Няма голяма конкретика за подобряване на дейноста на извънболничната помощ. Хиляди болни бяха лекувани по телефона заради отказани клинични прегледи при първата вълна. В новия план отново се обяснява, че оценката на състоянието на болните ще се извършва "при възможност" с клиничен преглед, като по преценка на лекаря, при наличие на основателно съмнение, могат да се назначават допълнителни консултации и изследвания, в т.ч. PCR. Очевидно тук се разчита на натрупан опит, отколкото на нови мерки. "Следва да се отчете факта, че при нарастване на броя на случаите, възможността за допълнителна консултация със специалист по инфекциозни болести може да бъде затруднено", казват от МЗ, без да е ясно как ще се преодолее това.

 

Полеви болници при над 750 на 100 000 души заболеваемост 

 

В организацията на болничната помощ новият екип в МЗ се опитва да избегне грешките, допуснати при първите вълни на коронавирурсната епидемия с липсата на готовност и обезпеченост с легла. Като задължително изискване се залага осигуряването на достъп до здравеопазване на хора с други диагнози, така че да не се позволява лечението на едно заболавяне да пречи на друго. МЗ е улеснило сериозно Регионалните здрави инспекции, като за всяка област е изготвило таблици с осигуреност с болнични легла в зависимост от 4 нива на заболеваемост. Така системата би следвало да е много по-наясно какво трябва да осигури като ресурси в зависимост от нивото на заболеваемост. 

При високи нива на заболеваемост от над 750 на 100 000 души се предвижда откриване на военнополеви болници, структури в обществени сгради, хотели и др. Заложена е и възможност за командироване на медицински специалисти. МЗ е подготвило европроект за подкрепа на 131 лечебни заведения за по-добра осигуреност при следваща вълна. Заложени са средства за апаратура за подобряване на дишането, монитори, легла и инвентар и т.н. 

 

Ще се купува още Ремдесивир и други лекарства 

 

Наличността на препарата "Ремдесивир" не е достатъчна, а договорът изтича. Ще бъдат предприети мерки за удължаването му с още 6 месеца за закупуване на 36 000 флакона (29,1 млн. лв. с ДДС). Ще се осигурят 2000 терапевтични курса с моноклонални антитела, за целта ще са необходими 7 462 000 лв. с ДДС. Ще се закупят изпреварващо хепарини, кортикостероиди, антибиотици за над 12 млн. лв. 

От МЗ отчитат, че основният ключ към по-лекото преминаване през нова вълна е ваксинацията. Оттам изтъкват течащата нова ваксинационна кампания като стъпка в тази посока, но числата показват, че България има драматични проблеми с темпото на ваксинация. Здравните власти ще трябва да са много по-проактивни, вместо да разчитат само на личния интерес на гражданите. 

 

ОБХВАТ НА ВАКСИНАЦИЯТА*

Лица над 18 г.    с една доза -16,2%    със завършена имунизация - 14,63%

Лица над 60 г.    с една доза - 22,64%    със завършена имунизация - 20,18%

Медицински персонал    със завършена имунизация - 20,6%

Домове за възрастни и хора с увреждания    със завършена имунизация - 31,3% от обитателите 

 

НИВО НА КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ

Официално потвърдените случаи са 6.1% от цялото население на страната, като има много нерегистрирани случаи, отчита МЗ. Проведеното непредставително серологично проучване с включени 2625 лица с колектив на д-р Недялко Калъчев показа наличие на вирус-неутрализиращи тела (така се изключват случаите на изграден имунитет след ваксинация) при 43.5% от изследваните. Ако се допусне, че поне 30% са преболедували, с вече ваксинираните не повече от 45-46% са защитени от следваща инфекция, смятат от министерството. 

Още

Кацаров: Не може кръчмите да са отворени, а класните стаи - затворени

25.09.2021

867
МЗ вече обявява колко от новите случаи са ваксинирани

24.09.2021

Обновена

5567
Лекари от ВМА са първите с трета доза ваксина у нас

24.09.2021

Обновена

3046