Quantcast
Балтов се оплака от чегъртане в "Пирогов" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Балтов се оплака от чегъртане в "Пирогов"

10 души от администрацията са уволнени, разкри бившият директор
3 400
 БГНЕС
Проф. Асен Балтов

Страстите в "Пирогов" не са съвсем затихнали, а бившият директор проф. Асен Балтов не е преглътнал обидата. Днес в пост във "Фейсбук" Балтов съобщава, че десет души са уволнени от администрацията. "Балтов добре, но какво направиха 10 служители от администрацията, че са уволнени? Няма чегъртане? Няма политически тормоз?", коментира по този повод професорът.

Преди два дни пресаташето на спешния институт Гергана Венкова сама съобщи, че е била освободена. Пред БНР вече бившата говорителка на спешната болница съобщи, че тази сутрин са я повикали в юридическия отдел и са я освободили по взаимно съгласие веднага. Гергана Венкова не е била уведомена за причините за отстраняването, нито дали има вече неин заместник.

 

Балтов добре, но какво направиха 10 служители от администрацията, че са уволнени? Няма чегъртане? Няма политически тормоз?

Posted by Asen Baltov on Wednesday, July 28, 2021

 

ПРЕДИСТОРИЯ

След проверка на НЗОК в болницата бяха открити 400 фалшиви хоспитализации, пациенти, плащали за безплатни прегледи и др. Щетите от нарушенията бяха оценени от касата на над 1 млн. лв. В резултат на проверката здравният министър Стойчо Кацаров уволни Асен Балтов от шефското място. Последваха протести на работещи в спешния институт, а в създалия се конфликт министърът разкри, че и той е с фалшива хоспитализация, без да е спал в болницата. Лекувалите го лекари твърдят, че това е станало с негово съгласие, а целта е била да се заобиколи липсата на клинична пътека за пост ковид усложнения и министърът да получи безплатни изследвания. В проверката на касата обаче има цитирани случаи и на обратното - пациенти, които са заплащали дребни суми за елементарни изследвания, които им се полагат безплатно по НЗОК.

В крайна сметка Балтов се оттегли, новото ръководство встъпи в длъжност, а протестите спряха. Двете страни се извиниха за разменените силни думи, макар че на тази помирителна среща с министъра в МЗ "Пирогов" не бе представен от самия Балтов. Изводът бе, че не хората са виновни, а системата.

 

Още за конфликта можете да прочетете тук:

 

Ключови думи:

Пирогов, Асен Балтов

Още

Асен Балтов бе уволнен и като редови лекар от "Пирогов"

13.09.2021

Обновена

9736
Зам.-директорът на "Пирогов" е подал оставка

22.07.2021

2850
Проф. Балтов е приет по спешност в "Пирогов"

21.07.2021

Обновена

9702