Медия без
политическа реклама

Балтов се оплака от чегъртане в "Пирогов"

10 души от администрацията са уволнени, разкри бившият директор

29 Юли 2021
Проф. Асен Балтов
БГНЕС
Проф. Асен Балтов

Страстите в "Пирогов" не са съвсем затихнали, а бившият директор проф. Асен Балтов не е преглътнал обидата. Днес в пост във "Фейсбук" Балтов съобщава, че десет души са уволнени от администрацията. "Балтов добре, но какво направиха 10 служители от администрацията, че са уволнени? Няма чегъртане? Няма политически тормоз?", коментира по този повод професорът.

Преди два дни пресаташето на спешния институт Гергана Венкова сама съобщи, че е била освободена. Пред БНР вече бившата говорителка на спешната болница съобщи, че тази сутрин са я повикали в юридическия отдел и са я освободили по взаимно съгласие веднага. Гергана Венкова не е била уведомена за причините за отстраняването, нито дали има вече неин заместник.

Балтов добре, но какво направиха 10 служители от администрацията, че са уволнени? Няма чегъртане? Няма политически тормоз?

Posted by Asen Baltov on Wednesday, July 28, 2021

 

ПРЕДИСТОРИЯ

След проверка на НЗОК в болницата бяха открити 400 фалшиви хоспитализации, пациенти, плащали за безплатни прегледи и др. Щетите от нарушенията бяха оценени от касата на над 1 млн. лв. В резултат на проверката здравният министър Стойчо Кацаров уволни Асен Балтов от шефското място. Последваха протести на работещи в спешния институт, а в създалия се конфликт министърът разкри, че и той е с фалшива хоспитализация, без да е спал в болницата. Лекувалите го лекари твърдят, че това е станало с негово съгласие, а целта е била да се заобиколи липсата на клинична пътека за пост ковид усложнения и министърът да получи безплатни изследвания. В проверката на касата обаче има цитирани случаи и на обратното - пациенти, които са заплащали дребни суми за елементарни изследвания, които им се полагат безплатно по НЗОК.

В крайна сметка Балтов се оттегли, новото ръководство встъпи в длъжност, а протестите спряха. Двете страни се извиниха за разменените силни думи, макар че на тази помирителна среща с министъра в МЗ "Пирогов" не бе представен от самия Балтов. Изводът бе, че не хората са виновни, а системата.

 

Още за конфликта можете да прочетете тук:

След 12 години управление на премиер с доста фриволно отношение към фактите човек трудно може да си представи, че някой може да го надмине в този жанр.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Пирогов, Асен Балтов

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?