facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Ангел Кунчев: За този сезон епидемията на COVID-19 приключва

Трябва да се научим да живеем с много по-страшни вируси, твърди главният здравен инспектор
4 601
 Илияна Кирилова

Епидемията приключва за този сезон, обяви главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб (НОЩ) доц. Ангел Кунчев в интервю за БГНЕС. Той обаче твърди, че дори на 15 юни да отпадне задължителният характер на мерките, те ще останат препоръчителни, особено за хора, които проявяват грипоподобни симптоми.

МЕРКИТЕ

„Има неща, които ще останат силно препоръчителни и част от тях са носенето на маска от хора, които кихат, кашлят, както и препоръката за физическото дистанциране, лична хигиена и дезинфекция. Факт е, че всяко пренебрегване на тези правила все още води до възникване на по-малки или по-големи огнища“, заяви доц. Кунчев и даде за пример Северна Македония, където броят на новите случаи беше намалял до под 10 дневно, но от няколко дни има по 89-90 новозаразени. Той е категоричен, че това се дължи на тесните контакти по време на религиозните празници.

ПАНДЕМИЯТА

„Грубото неспазване на правилата води до по-ефективно заразяване. За този сезон поне, надявам се и за тази година, епидемията от COVID-19 приключва, намаляват случаите у нас. Важно е да го правим внимателно, да го правим без крайности, така че да нямаме връщане назад дори и като отделни епидемични взривове“, твърди той и посочва, че спазването на дистанция, добрата лична хигиена и дистанцията ни предпазват не само от COVID-19, а и от почти всички останали заразни болести.

Според Кунчев покрай пандемията се наблюдава сериозен спад на други заразни заболявания.

Попитан дали мерките са сработили доц. Кунчев отговори утвърдително, като допълни: „Според мен това се дължи не толкова, като някаква уникалност, на самите мерки - ние не сме откривали топлата вода. По-скоро има два фактора, които за мен бяха ключови. Първото беше ранното им прилагане, което основно имаше ефект и второто беше пълният ангажимент на държавата на всички нива“.

ВТОРА ВЪЛНА

А относно това дали ще има втора вълна на епидемията в България доц. Кунчев посочи:

„Този въпрос е най-сложният, най-важен и най-трудно може да се отговори на него. Има огромно разнообразие на мнения, и то не на случайни хора, а на сериозни научни центрове по света и те са в двете крайни противоположности – от увереност, че нищо няма да се случи, до пълна увереност, че едва ли не още през септември ни очаква нова вълна. Аз съм умерен оптимист. И да има нова циркулация, и да има нови огнища те по-скоро ще бъдат в отчетливия есенно-зимен период, а не толкова рано и надали ще бъдат в толкова големи размери“.

Здравният инспектор твърди, че кризата е помогнала на здравната ни система да се подготви за подобни ситуации, довела е до отварянето на нови лаборатории, а доста лечебни заведения вече разполагат със животоспасяващите респиратори.

МАЛКОТО АУТОПСИИ

На въпрос защо броят на аутопсиите (на починали след зараза с коронавируса) у нас е малък, той отговори, че още в самото начало на пандемията от експертния съвет по патоанатомия са излезли със становище, което отговаря на вижданията и на много чуждестранни колеги, че с оглед на намаляване на рисковете, при ясна диагноза и когато няма съмнения, че причина е инфекцията не е необходимо да се прави аутопсия на всички лица и крайното решение е на близките и ръководителя на лечебното заведение.

„Това обаче не важи за случаите, когато има неяснота в диагнозата, когато човекът е починал извън лечебното заведение, когато трябва да се изясни механизмът и дали няма някаква друга причина, тогава са се правили аутопсии. Техният брой е малък, но това е решение на самите колеги, които се занимават с тази дейност“, обясни доц. Кунчев.

ОЗДРАВЯЛ ИЛИ ИЗЛЕКУВАН

Кунчев коментира и термините „оздравял“ и „излекуван“:

„Човек, който е имал нужда от медицинска помощ, бил е в болница, получил е необходимото лечение и след това е изписан - той е оздравял. В някои случаи, не само при това заболяване, той може да продължи да носи вируса и да го излъчва, макар и тези случаи да са по-редки. Затова карантината, която беше давана за такъв тип хора е по-дълга – 28 дни. Имаше и изключения, при които откривахме вируса и след тези дни, максималният период беше 38-39 дни, но това са по-скоро изключения. При COVID-19 не е равнозначно носителството на вируса с болния. Едните положителни могат да нямат никакви симптоми или леки симптоми, каквито бяха 70-80% от хората, а в болница се приемат само тези, които трябва да бъдат лекувани или пък хора, които поради социални затруднения няма къде да бъдат изолирани“, разясни той.

ДОМОВЕТЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ

На въпрос дали след 15 юни ще бъдат разрешени свижданията в старческите домове, доц. Кунчев заяви, че засега няма да бързат да отменят тази мярка.

„Продължаваме да считаме, че това е едно от най-рисковите звена в системата, поради спецификата на този вирус. Имаме и лошия пример на много страни, които платиха много висока цена. На първо място мога да кажа Белгия, където беше мор по старческите домове. Дори в една Сърбия – първата поява в Ниш беше с масовото измиране на голям брой хора в старчески дом. Там ще бъдем много внимателни и ще се опитаме да пазим тези хора до последно. Ние затова предприехме и изследване на всички, което и сега продължава. На повечето места сред персонала не откриваме положителни. Сега започваме масово да изследваме и самите домуващи, но тяхната бройка е много голяма – става дума за над 16 000 в България. И през юни ще продължи тестването на хората, които са настанени в такива домове“, коментира доцентът.

ЩЕ ИМА ЛИ ВАКСИНА?

По отношение на евентуална поява на ваксина срещу коронавируса, Кунчев е скептичен и е убеден, че до една година няма да има такава, която да е ефикасна и безопасна

„Не съм оптимист, че много скоро ще се появи ваксина. И второ дори да се появи, производството на огромни количества при голямо търсене ще затрудни достъпа до нея. Отделно, ако нещата вървят добре и, ако вирусът не се появи отново през зимата няма да има нужда да се прилага масово - добави той. - Не изключвам и вариант, в който да не може да се създаде ваксина срещу COVID-19. Примерът с разработването на ваксина срещу СПИН е много показателен. При лабораторните тестове и тестването върху животни показа добри резултати, но когато се стигна до прилагането ѝ върху хора провалът беше пълен. Допълнително при COVID-19 установяваме доста неприятни факти по отношение на нивото на имунитет, които се получават след преболедуване. При много хора не продължава дълго тази защита, под 3 месеца дори, което не са добри факти за разработчиците на ваксината“, коментира той.

КОЙ РАЗНАСЯШЕ ЗАРАЗАТА?

Ангел Кунчев заяви също, че няма как да се хвърли вината върху определена група от хора за разпространението на заразата в България.

„Една от първите вълни беше на хора с много висок икономически статус, които се прибраха от ски ваканции в Европа и те съвсем не бяха малка бройка. Това беше първата вълна. След това масово наши сънародници започнаха да се прибират от страни, където беше по-разпространен вирусът – Великобритания, Франция, Италия. Имаше внос и на такива случаи, само че те пак нямат етнически характер. Всеки, който работи там можеше да внесе вируса. Факт, че голяма част от тези хора се прибраха при близките си в някои от ромските махали не значи, че това е правилото и няма други. Имаше хора, които се прибраха във всички градове. Третата вълна беше разпространението вътре в страната – имаше лечебни заведения, които допуснаха по-масово заразяване както на медицински специалисти, така и на пациенти. Такива примери са Видин, Пазарджик, Сливен, Ямбол. А има и отделни домашни огнища, които засегнаха отделни фамилии. Такива имаше в Благоевградско, Пловдивско, Русенско. Всички възможни начини на разпространение бяха налице. Няма как да се твърди, че една група от населението е по-рискова или, че тя е виновна за възникване на случаи“, твърди той.

ЩЕ ИМА ЛИ НОВО ЗАТЯГАНЕ НА МЕРКИТЕ?

Главният здравен инспектор заяви още, че не е коректно да възприемаме този вирус като всички останали.

„Вирус като всички останали с 6,5 млн. засегнати дотук, с 360 000 починали... Трудно е да се каже, че е като всички останали. Първо - той е нов и когато не го познаваш не знаеш какво ще се случи“, каза Кунчев и добави, че не трябва да ни притеснява плаващата бройка на новозаразените у нас, защото е важно какво показват данните на седмица, а не на дневна база.

„При над 100 случая в рамките на три последователни дни ще се въведат всички строги мерки, но в една по-ниска степен, ако задържим случаите на 30-40 и това не е еднократно, а в рамките на седмица, ще е показател, че сме изпуснали положението и ще трябва да въведем някакви мерки“, уточни Кунчев.

Той поясни че в България е имало само един голям пик и той е бил около Великден, когато бяха регистрирани 90 нови случаи за денонощие.

БЪДЕЩЕТО

В заключение доцентът каза, че трябва да се научим да живеем не само с коронавируса, но и с нови и дори по-страшни вируси, които винаги ще заплашват общественото здраве.

„Едното от тях е контактът между хора и животни като в случая най-вероятно това беше причината за появата на COVID-19. Другото е разтапянето на ледовете на Тундрата на вечнозамръзналите части, в които има бактерии и вируси, които са оживели след стотици години и тогава срещата с тях ще крие много други и по-големи рискове“, завърши доц. Кунчев. 

Ключови думи:

COVID-19, Ангел Кунчев
19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Григор Димитров е дал отрицателна проба за коронавирус

09.07.2020

1065 4
Провалът с КОВИД-19 не е на хората, а на техните лидери
Поне 6 страни от ЕС гледат притеснено към България заради COVID-19

08.07.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

10784 13

Коментари

Доц.Трътлев

А яко да измират кога?

Мутафчийски: Очаквам да измрат много хора, яко да измрат.

Wolf ACE

Ми при някоя от другите вълни, примерно "Деветия вал"...

Иначе КанТраджиев добре го е омазал, почна вече да мънка - от сигурна "втора вълна скоро" към "дори и да има"...

И нашта трупа се включи достойно в световната циркаджийска трупа...

Талибан

Епидемията приключва за този сезон, обяви главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб (НОЩ) доц. Ангел Кунчев в интервю за БГНЕС. Той обаче твърди, че дори на 15 юни да отпадне задължителният характер на мерките, те ще останат препоръчителни, особено за хора, които проявяват грипоподобни симптоми.

Аз пък твърдя, че това е малоумие. Мерките се приемаха в полунощ за следващия ден, но се отменят с двуседмично предупреждение. Ай сиктир.

geni1

„Едното от тях е контактът между хора и животни като в случая най-вероятно това беше причината за появата на COVID-19. Другото е разтапянето на ледовете на Тундрата на вечнозамръзналите части, в които има бактерии и вируси, които са оживели след стотици години и тогава срещата с тях ще крие много други и по-големи рискове“, завърши доц. Кунчев. 

Ето с това за тундрата ме довърши .😬

 

Да се върнем на темата :

 

Маските !

БХ не каза ли ?

Махнете Маските !

 

П.С.
Викането три пъти във всяка една посока на света, като глашатай, остава !

 

Талибан

Ето с това за тундрата ме довърши .

Особено "разтапянето на вечнозамръзналия лед". 😂

Epikur

 

  Това  с тундрата е доста сериозна опасност. Очаква се освен вирусите и бактериите, да се появят и отдавна замръзналите мамути...

PlaNed
снимка на PlaNed

Ангел Кунчев: За този сезон епидемията на COVID-19 приключва

За този сезон и аз съм сигурен! Останаха две седмици до 21 юни!

За лятотото, ще видим какво ще Му кажат!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

И да има нова циркулация, и да има нови огнища те по-скоро ще бъдат в отчетливия есенно-зимен период, а не толкова рано и надали ще бъдат в толкова големи размери“.

 

Отбоят почна. Ние, диванните спецове, откога го говорим? Докато пинокиовците от НОЩ ни лъготеха за разни втори вълни.

Weiß

Тези са големи льохмани и/или добре им плащат.

Тава с тундрата е индикация за първото.

Добре би било да се види промяната на финансовия статус

на глашатаите на короната

през последните три месеца.

скът

Те, за "тоя сезон" се оправдаха, че вируса бил непознат и затова 3 случая на 6 млн. си било епидемия. Сега да видим, при познат вирус. Май бая "втора вълна" се очаква за да оправдаят поръчката. Първата яко се изложи - само Катар и Сан Марино са покрили норматива.

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Май бая "втора вълна" се очаква за да оправдаят поръчката.

 

Вълни безусловно има. Тая година хванах 2600-ната вълна селски грип. Викам му селски, щото е прост, а коронката е по-горня ръка грип.

rorik

Ммм даа,

Това е.

Вируса си го има . Хората се предупредени  кои са рискови .

Който намери за нужно да се пази .Е аз до сега ходех без наски. 

Ама у наше село се върнаха  работниците . Децата им тръгнаха на училище. Ще чакаме някоя даскалица да изпищи , а и от върналите се . предимно за сега от Кипър.

Имаше избягали от Германия , но не донесоха  вируси. Няма да се забавят  да се разходят до Германия за някое еврак .

Останалите юруш на маслините.

Здравната система е  готова. Карантинират   гриподобните  след тест и намиране на ковид . Ако им се усмихне щастието може и да доживеят до софийска болница.

Значи трябва да продължаваме да се пазим от ЛЛ  , от даскалиците , от емигрантите , ....

Преди от 100 изследвани намираха 10 заразени , от тях  над средно теежко положение в болница влизаше 1 .

Изобщо правилото  10 процента важеше .

Днес от 20 заразени 10 влизат в болница .

Едни такива работи .Мнооого успокоителни . 

Къде е Су ?

Той беше по точните числа.

Slava
снимка на Slava

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.01.03.894675v1.full

 

"Вечната замръзналост – пермафростът, заема около 24% от земната суша в Северното полукълбо, като дълбочината на замръзналата кора понякога е над 1500 m.

Пермафростът запазва много добре микробите заради ниската температура и отсъствието на кислород и светлина.

В наши дни обаче пермафростът започва бавно да се топи заради затоплянето на планетата от човешката дейност, което води до неочаквани последици.

През 2016 г. в Сибир 12-годишно момче и над 2300 северни елени умират от антракс – топящите се вечно замръзнали почви изваждат на повърхността животински трупове, погребани при епидемия през 40-те г. на 20-и век, но все още силно заразни.

Повърхностният пермафростов слой обикновино се разтапя всяко лято, но заради климатичните промени сега се топят по-стари  слоеве, които пък са идеалното място за оцеляването на бактерии в течение на милиони години.

Смъртоносните инфекции от 18-и и 19-и век може да се завърнат с нова сила. Вследствие на топенето на пермафроста в тундрата на Аляска учените са открили фрагменти от рибонуклеинова киселина (РНК) от испанския грипен вирус, върлувал през 1918 г. и предизвикал смъртта на милиони хора в Европа, но също и РНК от едра шарка и бубонна чума.

През 2005 НАСА върна към живот бактерия, замръзнала в Аляска в течение на 32 000 години – периодът на плеистоцена, когато са живели мамутите. Две години по-късно учените успяват да съживят бактерии на 8 милиона години в антарктическите ледове.

Затоплянето на планетата и топящият се вечно замръзнал лед може да възкресят болести, считани за отдавна победени, а борбата с тях би била много трудно и скъпоструващо начинание."

 

https://www.sinoptik.bg/news/promenite-v-klimata-mozhe-da-vyrnat-zabraveni-bolesti-1628

 

https://www.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=8904

 

 

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

През 2005 НАСА върна към живот бактерия, замръзнала в Аляска в течение на 32 000 години – периодът на плеистоцена, когато са живели мамутите.

 

Тая мамутска бактерия сигурно е голяма колко врабче. За човека не е страшна - няма откъде да му влезе.

Васик

Не знам друг случай лекар да смени доброволно бялата престилка, за да се представя като генерал. А той нямаше дори един войник, когото да командва. Всичко откъм Герб е неграмотност и простотия.

KTP

Първата вълна беше една епидемия от невиждана глупост, но втората има всички шансове да е епидемия от невиждани и нечувани подигравки и присмех

 

Късмет че ковидА се оказа бошлаф... 

Звън®
снимка на Звън®

Посредствеността роди посредственост. НОЩ бе заченат от един върл простак и всичките му членове се оказаха отявлени, агресивни и посредствени кариеристи.

rorik

Не зная защо се мислите за недосегаеми. Трябва да ви дойде до главата за да разберете какво е?

Вярно е живеем в материален свят и човекът   така мисли.

Нещо което  не можеш да ги пипнеш ,  не ти е дошло до главата , значи го няма.

Така мисли материалиста и  хич не му идва на ума  че има и нещо друго .

Като оная приказка   нещо беше от рода  не е косено , стрижено е.

Може ли поне да не обиждате другомислещите??

 

Талибан

"Вечната замръзналост – пермафростът, заема около 24% от земната суша в Северното полукълбо, като дълбочината на замръзналата кора понякога е над 1500 m.

We are currently in the middle of a glacial period (although it’s less intense now than it was 20,000 years ago) but this is not the only period of glaciation in Earth’s history; there have been many in the distant past, as illustrated in Figure 16.2. In general, however, Earth has been warm enough to be ice-free for much more of the time than it has been cold enough to be glaciated.

 

https://opentextbc.ca/geology/chapter/16-1-glacial-periods-in-earths-history/

Влез или се регистрирай за да коментираш