Медия без
политическа реклама

76 000 бонуса по 1000 лв. са платени на първа линия

Почти 200 лечебни заведения се включиха в лечението на пациенти с COVID-19 тази есен

26 Дек. 2020
БГНЕС
Лекари от "Пирогов" призовават в навечерието на втората вълна за съпричастност и спазване на мерките.

110 163 854,70 лв. са изплатени под формата на допълнителен бонус от 1000 лв. на хората на първа линия в болниците, спешните центрове и регионалните здравни инспекции за месеците от март до октомври. Изплатени са 76 020 възнаграждения. За последните месеци, които засега са най-тежките на кризата в България, все още няма точна разбивка, тъй като парите са преведени авансово, но отчетите предстоят. Знае се, че през ноември в лечението на пациенти с COVID-19 вече участват близо 200 болници при 131 през октомври. Тези данни предоставиха на вестник "Сега" от министерството на здравеопазването за изпълнението на проекта за подкрепа на работещите в системата на здравеопазването, по който се изплащат по 1000 лв. на първа линия с европейски пари от ОП "Развитие на човешките ресурси".

В последните седмици премиерът Бойко Борисов редовно изтъква при обиколките си с джипката, че дава по 80 млн. лв. месечно за бонусите от 1000 лв. Вчера обаче в Доспат го срещна шофьор на линейка, който се оплака, че директорът на спешната помощ в Смолян не му дава парите. "Ангелов, при мен е Краси, шофьор на линейка, твърди, че не му дават 1000 лв.", веднага позвъни на здравния си министър премиерът. Ангелов на свой ред обеща проверка, но резултат от нея не беше обявен. Според министъра за ноември са разпределени 83 млн. лв. на работещите на първа линия. "Аз съм ти пратил 83 милиона, сега да видим кой ти ги е задържал", каза Борисов на шофьора и цитира поговорката "Царят дава, пъдарят не дава".

Според последните налични данни, предоставени на "Сега", през септември по 1000 лв. бонус са получили 11 272 души. От тях мнозинството са работещи в болниците (6772 души от 131 лечебни заведения) и центровете за спешна медицинска помощ (3672 души), а 828 са служители в здравните инспекции. За сравнение, през август са изплатени почти 11 млн. лв. допълнително за 7287 души медицински и немедицински персонал от 83 болници (в общата платена сума влизат и осигуровките, но не всеки месец има плащания към РЗИ, тъй като те са държавни служители и получават бонуси веднъж на тримесечие). От министерството уверяват, че превеждат парите авансово и няма лечебно заведение, което да не е получило предвидените средства за октомври, каквито сигнали имаше в началото на декември.

През ноември подкрепа получават медици, сестри и санитари от 196 болници. Всички лица от медицинския и немедицинския персонал от лечебни заведения за болнична помощ, извършвали пряко дейностите по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан COVID-19  получават допълнително месечно възнаграждение в размер на 1000 лв. като нетна сума, посочиха от МЗ по повод разпространени фишове за заплати на медицински сестри от Поморие, в които се виждаха пропорционално определени суми за една седмица командировка в COVID отделение. Оказа се, че случаят е специфичен, тъй като болницата в Поморие е приела първия си пациент с коронавирусна инфекция в последната седмица на октомври, затова и включването й в подпомагането е от този момент.

През изминалите седмици здравната система работеше на предела на възможностите си, като в някои области заетостта достигна почти 100% от предназначените за неусложнени случаи на COVID-19 легла, а в Шумен даже надхвърли сериозно наличностите - през ноември в града заетостта на болничната база беше 132%. Системата е допълнително затруднена от липсата на кадри - не са един и два случаите, в които един лекар и една сестра се грижат за по 30-40 пациенти, както и многото болни медицински работници (3311 активни случая по последни данни от четвъртък) и дългата криза.

1000 лв. са единствените реални пари, достигнали до работещите с COVID пациенти извън възнагражденията им. На няколко пъти бяха лансирани допълнителни плащания в системата, но те се оказа заигравка с трудното финансиране покрай прекратената основна дейност на болниците - увеличението на клиничните пътеки например бе за сметка на реализирани икономии от първата половина на годината.

От следващата година се очаква нова подкрепа за медицинските работници. Всеки лекар, чието възнаграждение е до 5000 лв., ще получава в период от една година 600 лв. месечна добавка към заплатата си независимо дали работи на първа линия с COVID-19 или не. Допълнителният месечен стимул за специалистите "Здравни грижи" ще бъде 360 лв., за санитарите - 120 лв. Тези добавки масово се възприемат в системата като признание на държавата, че не може да принуди шефовете на държавни и общински болници да увеличат заплатите на хората си.

Ключови думи:

COVID-19, първа линия, добавки