Quantcast

Медия без
политическа реклама

Успоредни животописи

Политици-еротици: Леонид Черновецки

Как се каляваше психо-физическата стабилност

23 Апр. 2021Г-н БАЛЕВ

Във вторник премиерът в оставка Бойко Борисов, за да покаже колко е мъдър и отговорен, няколко пъти се появи пред българската публика в еротичен вид - по гащи. В това облекло той представи проектокабинета си, който няма да го бъде, на другия ден разговаря с журналисти пред болницата пак в същия вид, а после се показа и като приятел на куче, снимайки се как си играе с четириногото - пак в същите (или същия модел) гащи. 
Постъпката на Борисов безспорно е оригинална, но той не е първият висш политик, който се явява полугол пред обществото, за да покаже качествата си. 
Ще разкажем малко факти из житието на бившия киевски кмет Леонид Черновецки, който е не по-малко екстравагантен от бившия софийски кмет Борисов. 
***
Черновецки е кмет на украинската столица и Майка на руските градове Киев в периода 2006 - 2012, спортист, бизнесмен, филантроп, лидер на партия. Той е също така няколко пъти депутат, заслужен юрист на Украйна, кандидат на юридическите науки, почетен работник на прокуратурата и милионер, според други оценки - милиардер. И любител на животните.
(Няма нужда да указваме изрично паралелите с Бойко Борисов, неговата биография е сравнително добре известна на българската публика и всеки може да открие сходствата в съдбите на тези забележителни личности.)
Главното - Черновецки също като Борисов неведнъж се е явявал пред обществото по гащи, за да докаже, че е психически и физически здрав. 
Най-яркото събитие в тази тоналност е от пролетта на 2009. 
Тогава украински депутати настояваха на Черновецки да се направи психиатрическа експертиза, която да установи дали столичният кмет е с всичкия си и дали може да носи отговорност за действията си. 
Черновецки даде достоен отговор. Привика столичните журналисти на киевския стадион "Динамо", където кметът изпълни индивидуална програма по триатлон: пробяга 400 метра гладко бягане, направи 15 набирания на лост, след което скочи в басейн и преплува 50 метра. 
След това изскочи от басейна, изправи се по плувки пред журналистите и почна да чупи стойки показвайки мускули. 
Кметът си водеше и група за подкрепа от двайсетина пенсионерки. 
(Напомняме, че всичко това е история, а не игра на въображението, както си позволяваме в рубриката, която четете.)
Кметът даде и кратко изявление в съблекалнята, все в същия натурален вид по мокри плувки:
"Ще бъда кратък. Философията на моето поведение е такава. Искам да демонстрирам не само на киевчани, но и на цяла Украйна, че аз съм физически и психически абсолютно здрав. Аз бягах, набирах се и плувах, за да измия от лицето на Украйна всичката кал, с която я омърсиха народните депутати на Украйна."
Показвайки работещия в помещението телевизор, на който върви заседание на Радата (украинския парламент), кметът заяви:
"Искам да ви обърна внимание, че Украйна е заплашена от фашизъм и тоталитаризъм. Погледнете тези хора, те днес ме съдят и искат да прекарам остатъка от живота си зад решетките в психоболница. Украйна върви в такава посока, че кой да е политически лидер да може да бъде подложен на унизителна процедура, да бъде докаран до самоубийство! Да се живее сред психоболни хора е невъзможно. Нито ден, нито час, нито минута!"
Кметът тогава напомни на журналистите, че е кандидат на науките и блестящ оратор с отлично философско, логическо и адекватно мислене, и съвършено владее поведението си. 
Фото Мэр Киева демонстрирует спортивную форму - УНИАН Бойко Борисов е тъп!!! - Home | Facebook
По-рано, през 2007, Черновецки имаше подобна акция - с цел да затвори устата на тези, които го наричат "коксохимическия кмет" (намек, че не е чужд на кокаина). Тогава кметът пак бяга на стадиона и прави набирания. 
Една от известните инициативи на кмета е да поздравява за празниците животните в градския зоопарк и да намери приятелка на слона. Медийна знаменитост бе и любимият му котарак Яша. 
Черновецки има издаден албум със собствени изпълнения на песни от съветската естрада от 1980-е. 
***
Избрани цитати от Черновецки: 
"Разбира се, никога и при никакви обстоятелства няма да се подложа на психиатрическа експертиза. Това е мое принципно решение. Всички способни хора си имат някакви странности, това е присъщо на великите люде. Гениалността винаги граничи с безумие - това е светата истина. На тоя свят няма нито един голям политик и бизнесмен без странности, тъй като при нас работата е много."  
...
"На практика не съм толкова загубен, колкото изглеждам"
...
"Ние сме добри хора и това го пише на лицето на всеки от моя екип"
...
"Харча много малко пари. Просто няма къде да ги харча, защото вече не съм толкова млад човек." (Черновецки и семейството му са известни със страстта си по луксозни имоти и автомобили.)
...
До каквото и да се докосна, то се превръща в злато. 
***
Наследник на Черновецки на кметския стол е не по-малко екстравагантният боксьор Виталий Кличко, за когото Черновецки твърди, че може да го набие на ринга. 
Понастоящем бившият киевски кмет се е съсредоточил в бизнеса и благотворителността. 

Още по темата