Quantcast

Медия без
политическа реклама

Дума на деня

Каскет

03 Февр. 2020
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Това, което в началото на 21 век беше борсалиното на Бойко Борисов, днес се съдържа в каскета на главния прокурор. 

За младите или късопаметни читатели припомняме. Когато Борисов стана главен секретар на МВР при управлението на Царя, ходеше и броеше трупове с борсалиното, гледаше мрачно, търкаляше по земята разбойници, а от терасите му ръкопляскаха. Той го разказваше това с голяма гордост и действително имаше голямо одобрение за тези акции - натъркалят някакви хора с белезници по улицата и ги държат по половин час, един час. И хората от околните тераси ръкопляскат, защото някой мачка лошите.

Днес много наблюдатели виждат в активността и стилистиката на Гешев нещо от ранния Борисов - в момента не изглежда твърде вероятно главният прокурор да извърви бляскавия път на Бойко Борисов в политиката и популистиката. Но - времето е пред нас, да сме живи и здрави, ще видим докъде може да стигне този политико-юридически експеримент. Каскетът носи дъх на левичарска романтика, другарство, лагерен огън, шаячна правда - с този атрибут на главите си са останали в спомените ни хора като Владимир Илич Ленин, Брайън Джонсън от AC/DC, Георги Гергов

Без повече реминисценции, да се съсредоточим в тезата, че каскетът на Гешев носи подобна символна стойност на борсалиното на Борисов. 

Думата каскет e френска и първото ѝ значение е капачка. Оттам е видимо, че капа, кепе, капак и капандура са близки думи - те служат за захлупване на глави или на разни предмети. Някой поет дори може да открие сантиментална връзка между капата на главата и капандурата на покрива - примерно, че капата е прозорец към звездите като една капандура, която да се римува с шамандура, като под "шамандура" се има предвид главата на някой мъдрец. На г-н Гешев още му е рано да играе мъдрец, но пък вече показа вкус към живописни алегории, метафори, епитети и други поетически инструменти - "обвинителният акт за КТБ е като да кацнеш на луната с дизел; сравнението с други разследвания на прокуратурата е все едно да сравняваш операция от апандисит с присаждане на глава". Това действително са сложни образи, докато присаждането на каскет върху глава се извършва лесно и без специална апаратура.

Друг интересен факт за каскетовата правда намираме в английския език - на езика на Чърчил (стига с тоя "език на Шекспир"!) за каскет се ползва израза newsboy cap - вестникарска шапка. Не шапка от вестник, а шапка като за вестникарче. Това идва да каже, че за да се развие правилно кариерата на г-н Гешев на него му е нужен медиен конфорт, какъвто сега получава само в отделни медии. А когато Борисов завладя с чара си България, медиите бяха в краката му. Малко на брой бяха журналистките, които не настояваха да му пипат мускула - за Борисов се пишеше със страхопочитание и затаяване на дъха. Дори тези, които го иронизираха, също бяха подвластни на чара му. Ето върху това трябва да поработи машинката под каскета на Гешев - Борисов стана национален лидер посредством пръскане на харизма и личен чар. Пак така бутафорно мачкаше разбойниците и закриляше вдовиците, пак така небрежно послъгваше. Но чарът и самохвалството му бяха автентични, репортерките му се лигавеха по желание, медийната любов и да е била леко осребрена, това беше по-скоро за настроение, така да се каже. 

А сега е малко по-различно - медийните ласки, които получава г-н Гешев, идват от места, където тия работи се правят с наведена глава и под диктовка.