facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / После

Наука и физкултура

Как джипката изръшка средището на цивилизацията

автор
Г-н БАЛЕВ
5 476
 Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Силен ден за българската джипокрация! 

Този път в джипката се повозиха бургаският кмет Димитър Николов, заедно с редовните пасажери Нанков, Горанов и документалистът, който отразява тия събития. Проведе се инспекция на строежа на новия път за Слънчев бряг. 

Горанов тоя път мълча и се мръщи почти през цялото време, за цял час се обади 2-3 пъти, отговаряйки с по няколко срички на въпроси на Водача на джипката. Не разбрах с каква цел извозиха Горанов този път, защо го клатуркаха до Бургас вместо да си почине в неделния ден или да завинти някоя крушка в апартамента на Кръстника. Остава впечатление, че Горанов го лангъркат в джипката за наказание. Едва ли премиерът специално го варди да не избяга някъде, има си НСО за тая работа, макар че знае ли човек, то на никого в днешно време не можеш да имаш доверие.

А може би Горанов не знае бургаски вицове, затова беше в режим "аквариум" - вижда се, но не се чува. 

При един от предишните турове на джипката - в Перник, Горанов разказваше пернишки смешки, докато в парламента си блъскаха главите с ДДС-то. 

(Стандартните майтапи за Бургас и трудовите му хора са - източният диалект, странджанките, батките и дънкито в среден род; Горанов скандално не взе отношение по нито един от тези субкултурни въпроси.)

Нанков си беше навил пак латерната и си пееше ариите без грешка.

Шофьорът, както обикновено, надвикваше и прекъсваше всички, за да обясни как стоят нещата, задаваше въпроси, на които не изчакваше отговорите и пускаше фини като самия него майтапи. Най-досетливо се смееше Гласът зад кадър - другите понякога се разсейваха, че внимаваха да не си объркат репликите, а Горанов, както казахме, откровено се чумереше и на най-тънките шегички.

Затова пък кметът Димитър Николов си изпя урока на песен! 100 пъти го прекъсна Боса, но Николов не трепна и продължи да издава миловидните си звуци. За него е характерно, че дори да чете пред публика рецепта за мусака или текст на Тодор Маниака* - пак ще намери начин да се подмаже на Борисов. За днешния воаяж на джипката се беше подготвил дори с любопитни факти из живота на розовото фламинго! 

Докато джипката минаваше покрай природен резерват, кметът първо се похвали как се разбрал с еколозите по всички природозащитни въпроси, после снесе сведенията за фламингото. Тези розови птици имали удивителната особеност, че ако в ятото са по-малко от десет екземпляра, не могат да живеят и загиват. Точните думи на кмета са: Интересното за тези птици е, че когато са по-малко от 10 броя в ято - те умират, не могат да съществуват, трябва да са повече от десет.

Понеже това ми прозвуча изключително научно и сериозно, пратих запитване до един познат орнитолог и той малко се смути от въпроса. По-точно, каза, че кметът се е объркал и говори глупости. 

Кой знае какво са се надлъгвали с еколозите! 

Следващата размяна на реплики ме остави без дъх, затова цитирам и нея. 

Николов (след като е докладвал сведения за фламингото и за Виа Понтика): ...Чувствителна е територията. 

Борисов: Еми нали затова е средище на цивилизацията тука. Открай време!

Глас зад кадър: Михихи, цивилизация :)

***

В славния и победоносен ход на джипката и този път не се мина без обичайните спирки сред трудовия народ с импровизирани диалози тип "как сте, как се". 

Пример (пропускаме репликите на трудовия народ):

- Добър ден, майсторе!... Какво прайме!... Как се казваш?... Хюсеин, как изкара празниците бе, братко?... Ходихте на джамия, всичко... Оставихме ги и тех отворени като църквите. Доволни? Да сте ми живи и здрави! Тука кво прайте?... Като искате да ходите на море после, хе-хе... Айде!... Върви ли? Откъде сте вие?... И оттам дотука идвате, и работите, и си ходите. Айде, почваме сега и другия лот. Така че...

(Джипката потегля.)

После джипката спря до "спонтанен митинг" с кмета на Поморие, граждани, журналисти и други писенца с грейнали лица. 

Последвалият брифинг и сливане с народа протекоха в обичайния режим, като кметът на Бургас кимаше утвърдително всеки път, когато Борисов го погледне, обяснявайки нещо. 

И на тоя всеобщ жизнерадостен фон само Горанов до края на живото предаване си остана начумерен. 

Какво ли му предстои?

______

* Маниака е бургаски "гангста" рапър от близкото минало и активист на ГЕРБ. Заедно с колегата си от лейбъла "Гангста Гангста Пръдакшън" - Д-р Флекс, разширяваха младежката мрежа на ГЕРБ в града, участваха в Общинския съвет, а Маниака дори бе избран за депутат, но след скандал освободи мястото и го прибраха някъде в държавната администрация. Забележителна история от епохата на първоначалното натрупване на гербавини, заслужава си да се припомни.

Снимка на Бойко Борисов.

Горанов: все за нещо ще намери да се начумери :(

Снимка на Бойко Борисов.

Как сте бе, лъвове! Да сте МИ живи и здрави! 

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Корумпираната власт се храни от неясни закони
Майката на обвинения в тероризъм: Снимките са просто поза

04.07.2020

383 6
Задържаният за тероризъм в Бургас не е имал намерения за България

02.07.2020

Обновена

4411 20

Коментари

Mitnicharъ

Михихихи :D

 

Сега разбрах, 100тей праиш в неделната утрин... Имаш лайк!

 

ПП

 

Маняка го разжалваха, понеже успоредно с избирането си за депутат пусна раппарче, в което призоваваше за насилие над отделно взет униформен служител на реда, което възмути мисирките от парламентарната група, и Бате се принуди да го сгъне да си оди...след като вече беше положил клетва... как стават тия работи в една Божем парламентарна държава...😕

nottheone

мноо добро

чекаме комантара на тва, дето утре ше пусне изгнаника

Weiß

Непосилната роля на ръцете в джобовете

в съвременния ни политически живот.

Някога новобранките ходеха със зашити джобове,

докато изградят висококултурни казармени навици.

Toni Dobrev

аз вече 15 мин чета тази статия 3 пъти и още не мога да разбера статията за някакъв евтин комедиен сериал ли е писана или Те тези бандити съвсем през просото я подкараха.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×