Quantcast
Изкуството да бъдеш Мюнхаузен | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / После

Талант!

Изкуството да бъдеш Мюнхаузен

автор
Г-н БАЛЕВ
3 389
 Pixabay
Баронът оказва военна помощ.

Не щеш ли, веднъж взе, че ме подгони бясно куче. 
Втурнах се да бягам презглава, но на гърба ми имаше тежка шуба, която ми пречеше да бягам. 
Захвърлих я в движение, влетях вкъщи и хлопнах вратата зад себе си. Шубата така си и остана на улицата.
Бясното куче се нахвърли върху нея и я заръфа с невиждана ​ярост. Един от слугите ми изтича от къщи, прибра шубата и я закачи в гардероба при другите ми дрехи. ​​​
На другия ден рано сутринта слугата ми влетя в спалнята и закрещя паникьосан:
- Ставайте, ставайте! Вашата шуба побесня! 
Скочих от леглото, отворих гардероба - и какво да видя! Всичките ми дрехи бяха на парцали! 
Слугата ми беше прав: бедната ми шуба бе побесняла заради вчерашното ухапване от бясното куче. 
Шубата яростно се нахвърли на новия ми мундир и от него полетяха парчета. 
Вдигнах пистолета си и стрелях.
Бясната шуба мигом утихна. Тогава заповядах на моите хора да я завържат и да я закачат в отделен гардероб.
Оттогава тя никого повече не е ухапала и аз я обличах без ни най-малка боязън​​​​​​.

    Из "Приключенията на барон фон Мюнхаузен"
***
Припомняме тази кратка история от забележителните приключения на знаменития барон фон Мюнхаузен, защото нашият бивш премиер и лидер на най-голямата партия барон Галфонхаузен отново е в изключителна форма. Обикаля страната и телевизионните студиа, инспектира строежи като ревизора на Гогол, разпорежда се като господар, разказва чаровни небивалици и се кани да управлява като почетен Бастунбаши от Банкя - тъй като за формалната власт изглежда няма шанс към този исторически момент. 
По-нагоре избрахме да започнем тъкмо с историята за шубата на Мюнхаузен, защото и нашият Галфонхаузен години наред разказваше публично "Историята за шубата от моята любима книга "Братя Карамазови" - иначе приятна история, която обаче старият Достоевски поради престъпна небрежност е пропуснал да впише в "Карамазови". 
Сутринта в четвъртък Галфонхаузен даде голямо телевизионно интервю, в което показа върхова форма и заяви убедено, както само един истински Мюнхаузен може да заяви: 
Обещал съм си да говоря само с факти, за да няма спор!
И разбира се, покрай фактите хързулна и няколко очевидни фантазии, най-очевидната от които - на 10 ноември 1989 уж имал "най-голямата охранителна фирма". Това беше лъжа, от която няма никаква полза, всеки може да я свери с официалната му биография, няма да му повдигне рейтинга, няма да го постави в изгодна позиция. Защо реши да сподели тази игра на въображението? Рефлекс! 
***
Кой е истинският Мюнхаузен?
Ще минем съвсем накратко и отгоре-отгоре през биографията на легендарния шменти-капелист, превърнал се в нарицателно за чаровен лъжец - преки връзки с житието на нашия Галфонхаузен не правим, но читателят сам може да прокара някои забавни паралели. 
Карл Фридрих Йеронимус фон Мюнхаузен е немски барон и ротмистър на руска служба, който след завръщането си в родината става баснословно популярен с фантасмагориите, които разказва като лични преживявания с документална стойност - а те са очевидни дивашки измислици. 
17-годишен, през 1738 баронът постъпва на руска служба като паж на херцог Антон Улрих, който се жени за принцеса Анна, по-късно регент, управляващ империята. Същата година Мюнхаузен участва за кратко в една военна кампания, което е единственият му боен опит, след това мултиплициран в безброй разкази-небивалици. 
След това баронът командва елитна рота в Рига, следват върхове и спадове в кариерата му, обусловени от политическото положение в Руската империя, докато в 1750 взема отпуск, за да се прибере на родна земя да дели наследството с братята си. Повече той на служба не се връща, удължава на два пъти отпуската си, опитва се да получи изгодна оставка с чин подполковник, но получава отказ. От 1752 до смъртта си живее в Боденвердер, където общува предимно със съседите, разказвайки им врели-некипели за иначе интересния си живот, който той разкрасява до завладяващ абсурд, донесъл му впоследствие световна слава. Историите му стават популярни и се фолклоризират, по тях се пишат книги и драматизации, в идните векове се снимат и рисуват филми. 
Има един конфузен елемент от късните години на барона. През 1790 той овдовява и 4 години по-късно, вече на 73, старият фантазьор се жени за 17-годишната момичка Бернардине фон Брун. Тя водела лекомислен и разточителен живот, разстроила му финансите и го дарила с дъщеря, която 75-годишният барон не признал - заявил, че бащата е някой си писар. 
В крайна сметка Мюнхаузен се разорил и приключил живота си в бедност, а на смъртния си одър изрекъл последната си измислица - на единия му крак заради измръзване липсвали два пръста. 
"Изяде ги бяла мечка" - казал барон Мюнхаузен и предал Богу дух. 

Още

Борисов убеждава Нинова да приеме Симитлийската конвенция
Задава се нова тройна коалиция - на презрените

22.01.2023

ДИЯН ИВАНОВ

6020
Борисов го чака неизбежен мат в няколко хода