facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / После

Тежки за обработка данни

Хубава си, диаспоро, изписваш ми веждите

автор
Г-н БАЛЕВ
1 960
 Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Чети докрай, втората част на дописката е шокираща! 

През последните дни външният министър Екатерина Полувелика Захариева и културният гигант Вежди Рашидов се обърнаха към "диаспората" с някакви политически идеи. 

Захариева представи план за намаляване на процента отказани визи за Съединените щати, за да отпаднат визите съвсем - Полша вече тичала по тая писта. Идеята е много хора с добро кредитно досие - например част от българската диаспора по света, да кандидатстват за визи, макар да нямат намерение да пътуват до САЩ. Така бройката откази пропорционално ще намалее и като паднем под 3% отказани визи - здравей, безвизов режим!

Не знам дали това ще сработи, възможно е. Звучи комично, ала има логика и най-вече диаспората си е диаспора.

Не така еднозначно стоят нещата с диаспората на Вежди Рашидов. 

В неделя той даде интервю тип "домашен белот" - по БНТ. 

В неговите интервюта и изказвания винаги има тежки за обработка данни - обикновено се обяснява в любов на премиера и на Илия Павлов, казва някоя дълбока мъдрост, дето човек 10 минути не може да изплува, разказва нещо объркано, което е чел някога, поучава, мляска и жестикулира. Това са нормални неща.

В неделя обаче каза нещо, което още повече разшири понятийния му апарат, а мен ме хвърли в отчаян размисъл. 

Цитирам: "България никога не е била, като малка страна, припозната от който и да е. Страната я нямаше на картата, на диаспората на международния терен, и стана известна, когато Бойко Борисов започна да се занимава успешно с международна дейност." 

Аз съм съгласен, че такъв човек не е необходимо да употребява думите в съвсем прякото им значение, той може да има предвид нещо по-възвишено, което не се изразява с думи прости и селски, трябва да се засуче по-така. 

Но тук с тая диаспора не разбирам дори приблизително в какъв смисъл се употребява тази дума. 

Какво е "диаспората на международния терен"? За бога, по дяволите! 

Какво според Вежди Рашидов е диаспора? Неслучайно реагирам с такова закъснение - тези дни от неделя до днес аз непрекъснато мислих върху този езиков въпрос.

Състоянието, в което работеше мозъкът ми, може да се доближи само до напрегнатата мозъчна дейност на някой министър в търсене на решение за водната криза или за изход от ареста.

"България я няма на диаспората на международния терен" - възможно е г-н Рашидов да е имал предвид някаква диаграма или парадигма, от която България липсва.

Не звучи бог знае колко задоволително като обяснение, но друго не ми хрумва, а все нещичко конкретно е имал предвид г-н Рашидов, той не е неграмотен амуджа, може би е малко разсеян творец, но положително нещо е имал предвид. 

Честна дума, по лесно се ориентирах, когато веднъж г-н Рашидов в парламента преразказа обърканите си спомени от "Quo Vadis" на Сенкевич, смятайки, че съобщава исторически сведения.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Работодатели критикуват закона на ВМРО за фалшивите новини

07.04.2020

430 5
Рашидов: Борисов е единственият адекватен в бежанската криза

04.03.2020

1137 16
Ислямската изложба в Лувъра била договорена лично от Рашидов

14.02.2020

ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

3961 12

Коментари

ssto

 

Изявлението на изтъкнатия творец не  е само умело припяване на соловите изпълнения, педантично съхранени в аналите, където им е мястото.

 

Логично и разбираемо е паталогията на тази менталност да бъде забелязана от всяко ъгълче на земното кълбо, от където, въпреки скритата позиция и разстоянието, с трепет и ужас да се следят симптомите `и.

 

Ревностните изследователи упорито и ревностно ги записват в История на заболяването. Ето някой от по-ранните:

 

"Питаха защо ще бъдат на 100% безплатни за българите, с климатици, отопление, а няма да останат Икар - осите, които като тръгнеха от Орлов мост до Плиска още димът стоеше"

 

"Като станах кмет най-младият тролей в София беше по-стар от мен. Това беше транспортът в София преди 5-6 години"

 

"Неистинността на поредните клевети и лъжи на г-н Бареков срещу мен се доказаха"

 

 "Аз съм готов да седна и да преговарям с тях на една маса. Нека да седнем и да говорим позитивно. Битката в политиката е да управляваш, а на тях им харесва повече да седят в опозиция и да бъдат ухажвани, обгрижвани и да имат последната дума от висотата на скалата, на която са застанали"

 

"Лошото е, че такива партии от третия пол обичат само да критикуват и не предлагат нищо градивно”

 

"С мощността на ГЕРБ, с експертния потенциал на Реформаторите, с помощта на Германия с нейните фондации, можем да измъкнем България от блатото. Очевадно е, че това е новият начин на управление"

 

"Тази декларация някои помислиха, че е насочена срещу мен, но тя е насочена срещу Иван Костов. Само защото от Реформаторския блок искат да покажат, че са скъсали пъпната си връв с Костов. Това е болшивизъм”

 

„Аз например, мога да стана министър на земеделието, само че съветите на Министерски съвет ще се провеждат в Министерството на земеделието”

 

"Ако целта им е само да критикуват, значи вече са я постигнали. Ако искат да измъкнем държавата от кризата, нека да го покажат"

 

„Всеки ден ни се извиват ръцете с поставени условия от всички, които имат шанс да влязат в парламента. Ние до този момент в ГЕРБ не сме поставили на никого условия“

 

" Допускам забележки, само като извадиха онази безумна декларация, насочена към мен и с неизпълними условия в нея"

 

"Аз многократно съм се виждал с него и съм търсел диалог. В срещите ни никога не съм виждал подобно отношение към мен. Напротив, държи се нормално, той е много слънчев и приятен човек, когато разговаряме лично. И като го видя след това по телевизията как му избива студена пот, с какво огромно напрежение споменава името ми, оставам изумен"

 

"Не мога да кажа, че е политическо двуличие. Може би това е тяхната политика - да се разграничават от нас, за да привличат гласове, иначе си мислят, че аз им преча."

 

"Аз съм доказал, че не съм реваншист. По време на моето управление началник на Генералния щаб, и то с продължен мандат, беше генерал Симеонов, а той сега е в БСП. Не съм си позволявал да гоня кадри, дори и тези, които по-късно ме предадоха. Помните ли шефа на НАП Красимир Стефанов - четири години го държах на това място, и депутат стана при нас, и ни предаде в един момент. Така че трябва да бъдем внимателни за всеки човек, защото на село казват: „С чужди коне не се оре нива.“ Мога да гарантирам, че там, където има професионалисти, те са си останали там и ще си останат. Но там, където има съмнения за професионализъм или за нещо друго... Как може например един директор на АЕЦ „Козлодуй“ да подпише договор за 15-20 милиарда и да не излезе пред обществото да каже какво е подписал или кой го е накарал. Кой носи отговорност за това?"

 

"Имал съм повече от 60-70 разговора с тях. Ние познаваме семействата си, живота си, навиците си. Дори в шегите и в закачките ни по време на почивките ние утвърждаваме връзките си. За моя радост и за зла участ на опонентите ми в момента аз съм от тези политици, които представляват интерес и за европейските медии"

 

Силно впечатлява еволюцията на ето тези становища, от преди пет години. Нагледен пример за личност в развитие. Посоката е ужасяващо видима:

„Категорично няма да приема увеличаването на военния бюджет", каза Бойко Борисов пред в.”Преса” в отговор на въпроса дали ще изпълни ангажимента, поет от президента Плевнелиев в Брюксел, България да повиши финансирането на армията от 1,3% на 1,5% от брутния вътрешен продукт.

"Когато няма пари за пенсии, за майчинските, за финансиране на европроекти, откъде да вземем още 200 милиона лева за армията?", пита лидерът на ГЕРБ. По думите му каквито и ангажименти да поеме Плевнелиев на срещата на върха на НАТО в Уелс, те трябва да бъдат съобразени с възможностите на най-бедната държава в ЕС.

След броени дни обаче Плевнелиев ще отиде на срещата на върха на НАТО в Уелс с ангажимента разходите на България за отбрана през 2015 година да се увеличат с още 200-300 милиона лева.

"Той може да обещае колкото иска, негово право е, аз не му се бъркам. Но ние сме най-бедната държава и крайно време е и руснаци, и американци, и всички да разберат, че не може от най-бедната държава и най-бедния народ само да искат", обясни мотивите си Борисов.

Бившият премиер е и против в стратегията да бъде записано, че с Русия сме в някакъв вид война: "Русия е огромен излаз на нашите стоки като пазар. Не случайно канцлерът Меркел ми каза, че е абсурдно военно решение на кризата в Украйна. Не бива и да си помисляме да се въоръжаваме и да плашим руснаците с война, защото нещото, от което най-малко ги е страх в Русия, това е да воюват".

Влез или се регистрирай за да коментираш

×