Quantcast
Да сменим чипа! | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / После

Повеля

Да сменим чипа!

Най-после някой се вслуша в Симеон Сакскобургготски
3 943

В речта си за състоянието на Съюза тази седмица председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен говори за поражението на руската икономика и заяви, че руснаците вече вадели чипове от бялата техника за резервни части на повреденото въоръжение. 
"Руската войска вади чипове от миялни машини и хладилници, за да поправя своите военни машини, защото няма полупроводници. Руската промишленост е в развалини" - обяви Фон дер Лайен. 
Не можем да кажем дали това е точно така или шефката на ЕК се изразява образно с някаква хипербола, която е допустима в политическото ораторско майсторство. (Големият политик и комуникатор Бойко Борисов например използва фактите и реалните числа само като приблизителен ориентир, а понякога и напълно ги пренебрегва.)
Сигурен факт е обаче, че в банковия сектор това се практикува - през юли представител на голямата руска Сбербанк обяви, че са решили проблема със скъпите и дефицитни части, като вадят чипове от стари дебитни и кредитни карти и ги монтират на нови. Банката обяви, че по този начин ще икономиса около милиард рубли за 2022. 
С две думи - най-после някой се вслуша в призива на Симеон Сакскобургготски "да сменим чипа".
Този апел Кобургът отправи към българския народ, но кой ли е бивал пророк в собственото си балканско село! 
Царят поиска от българите да си сменят чипа (чипа на мисленето и манталитета) по време на мандата си като премиер - през далечната 2004. Загубеният български народ се обиди на това предложение и решително отказа да прави такъв ремонт - останахме си със старите чипове в нереновираните кратуни. 
После фразата стана крилата, бе повторена безброй пъти от най-различни хора, по най-различни поводи. Стана си нещо като пословица-лозунг в смисъл: "нека се променим и заживеем по новому!" 
***  
При по-стриктен анализ на обстановката ще забележим, че и днешна Русия всъщност НЕ изпълнява точно повелята на Сакскобургготски за смяната на чипа. 
Нашият цар разхитително искаше да захвърлим старите чипове и да ги заменим с нови. А не да сменяме счупените с каквото имаме под ръка втора употреба - както постъпват в момента руснаците по липса на резервни части, полупроводници и чипове. 
Получава се малко като - хайде да живеем по новому, но да не променяме много неща, а да рециклираме наличното. 
Любимата група на Путин "Любе" има един такъв поразително анахроничен хит от 1989 - "Мы будем жить теперь по-новому". В тази песен героят на песента ужким се е засилил към новия живот, а пее как си "закалява организма, за да срази капитализма". Това все пак е 1989 - перестройка, гласност, ускорение, туй-онуй. Берлинската стена се клати, Рейгън и Горбачов унищожават Желязната завеса, нашият люберчик громи капитализЪма, "за да живее по новому".
Но!
Фон дер Лайен в речта си за състоянието на Съюза изтъкна, че въпросът с дефицита на чипове стои също и пред Европа. И не е въпрос само на технологии, но и на ресурси. Огромна част от суровините за тия чипове произлизат от Китай, което е също толкова тягостна зависимост, както енергийната зависимост от една или друга политически ненадеждна държава. 
Така че и в Европа май ще трябва да се учим да чоплим старите чипове, за да удължим работния им цикъл. 
А нашият цар все пак не е Ленин и заветите му не са чак толкова устойчиви. 
Само че и Путин не е Ленин, а нещо като лоша версия на Сталин - също толкова кръвожаден, но не особено далновиден. 
Ленин и Сталин все пак разшириха империята - на ужасна цена, но исторически успешно. А Путин си инсталира в бедната глава рециклиран имперски чип, чрез който иска да се уподоби на Сталин и Петър Велики. Но в действителност засега е жалка и анахронична историческа карикатура на кумирите си. Войната му за възсъединение на съветското наследство вместо да разшири Руския свят се превръща в заплаха за самата Руска федерация. 
Не е достатъчно да си сатрап и щедро да инвестираш в култа към личността си, за да се наредиш до Сталин и Петър. 
Смяната на чипа не е като да копаш картофи и да пържиш чипс. 

Сталин към Путин: Със стари чипове нова империя не се прави! 

Още

Брюксел обяви намерение за конфискация на руски милиарди

30.11.2022

Обновена

3616
Путин пусна дълга черна брада, не бил спонсор
Путин към майките на загинали: всички сме смъртни

25.11.2022

4329