Quantcast

Медия без
политическа реклама

Повеля

Да сменим чипа!

Най-после някой се вслуша в Симеон Сакскобургготски

15 Септ. 2022

В речта си за състоянието на Съюза тази седмица председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен говори за поражението на руската икономика и заяви, че руснаците вече вадели чипове от бялата техника за резервни части на повреденото въоръжение. 
"Руската войска вади чипове от миялни машини и хладилници, за да поправя своите военни машини, защото няма полупроводници. Руската промишленост е в развалини" - обяви Фон дер Лайен. 
Не можем да кажем дали това е точно така или шефката на ЕК се изразява образно с някаква хипербола, която е допустима в политическото ораторско майсторство. (Големият политик и комуникатор Бойко Борисов например използва фактите и реалните числа само като приблизителен ориентир, а понякога и напълно ги пренебрегва.)
Сигурен факт е обаче, че в банковия сектор това се практикува - през юли представител на голямата руска Сбербанк обяви, че са решили проблема със скъпите и дефицитни части, като вадят чипове от стари дебитни и кредитни карти и ги монтират на нови. Банката обяви, че по този начин ще икономиса около милиард рубли за 2022. 
С две думи - най-после някой се вслуша в призива на Симеон Сакскобургготски "да сменим чипа".
Този апел Кобургът отправи към българския народ, но кой ли е бивал пророк в собственото си балканско село! 
Царят поиска от българите да си сменят чипа (чипа на мисленето и манталитета) по време на мандата си като премиер - през далечната 2004. Загубеният български народ се обиди на това предложение и решително отказа да прави такъв ремонт - останахме си със старите чипове в нереновираните кратуни. 
После фразата стана крилата, бе повторена безброй пъти от най-различни хора, по най-различни поводи. Стана си нещо като пословица-лозунг в смисъл: "нека се променим и заживеем по новому!" 
***  
При по-стриктен анализ на обстановката ще забележим, че и днешна Русия всъщност НЕ изпълнява точно повелята на Сакскобургготски за смяната на чипа. 
Нашият цар разхитително искаше да захвърлим старите чипове и да ги заменим с нови. А не да сменяме счупените с каквото имаме под ръка втора употреба - както постъпват в момента руснаците по липса на резервни части, полупроводници и чипове. 
Получава се малко като - хайде да живеем по новому, но да не променяме много неща, а да рециклираме наличното. 
Любимата група на Путин "Любе" има един такъв поразително анахроничен хит от 1989 - "Мы будем жить теперь по-новому". В тази песен героят на песента ужким се е засилил към новия живот, а пее как си "закалява организма, за да срази капитализма". Това все пак е 1989 - перестройка, гласност, ускорение, туй-онуй. Берлинската стена се клати, Рейгън и Горбачов унищожават Желязната завеса, нашият люберчик громи капитализЪма, "за да живее по новому".
Но!
Фон дер Лайен в речта си за състоянието на Съюза изтъкна, че въпросът с дефицита на чипове стои също и пред Европа. И не е въпрос само на технологии, но и на ресурси. Огромна част от суровините за тия чипове произлизат от Китай, което е също толкова тягостна зависимост, както енергийната зависимост от една или друга политически ненадеждна държава. 
Така че и в Европа май ще трябва да се учим да чоплим старите чипове, за да удължим работния им цикъл. 
А нашият цар все пак не е Ленин и заветите му не са чак толкова устойчиви. 
Само че и Путин не е Ленин, а нещо като лоша версия на Сталин - също толкова кръвожаден, но не особено далновиден. 
Ленин и Сталин все пак разшириха империята - на ужасна цена, но исторически успешно. А Путин си инсталира в бедната глава рециклиран имперски чип, чрез който иска да се уподоби на Сталин и Петър Велики. Но в действителност засега е жалка и анахронична историческа карикатура на кумирите си. Войната му за възсъединение на съветското наследство вместо да разшири Руския свят се превръща в заплаха за самата Руска федерация. 
Не е достатъчно да си сатрап и щедро да инвестираш в култа към личността си, за да се наредиш до Сталин и Петър. 
Смяната на чипа не е като да копаш картофи и да пържиш чипс. 

Сталин към Путин: Със стари чипове нова империя не се прави! 

Още по темата