Медия без
политическа реклама

Тезиси

10 начина да подобрим мисловната си дейност

23 Юли 2020
Инструментал. Той говори, но вместо думи чуваме божествена музика.
Инструментал. Той говори, но вместо думи чуваме божествена музика.

Главният прокурор Иван Гешев, една от мишените на антиправителствените протести, излезе в отпуск, но продължи да ходи на работа всеки ден. Защото - обясниха от ведомството му - така се съсредоточавал и мислел най-добре (?), най-добре работел, когато е в отпуск и се освобождавал от купищата документи, за да може да мисли стратегически (?). Ние може да си слагаме изумени въпросителни знаци, но фактът си е факт - протестът вече взе няколко министерски глави, но Главният прокурор остава на своя пост и дори си взема отпуска, за да може да работи още по-добре.

Засега впечатлението е, че земята да се продъни, Божият инструмент ще продължи да изпълнява сакралните си функции. 

Не всеки обаче има такива широки правомощия, не всеки принадлежи на Божия инструментариум. 

Затова изготвихме списък с 10 позитивни съвета за ускорено развитие на мозъчната дейност. 
***
1. Джуркайте си мислите, преобръщайте си файловете, следете ритъма на своята мисъл. С такъв начин на мозъчна организация човек постепенно се превръща в защитен вид, който предизвиква съчувствие и умиление. Вместо да ви гонят за оставка, ще ви преследват да ви готвят мусака, да ви милват по косицата и да ви баят против уроки. Същевременно ще си запазите работата и няма да ви изритат от масата с порциите, но може да ви забранят да пишете във Фейсбук. 

2. Заграждайте си пространства, създавайте уют на мисълта си. За да мисли и резонира хубаво човек, са му нужни спокойствие и простор. Само един Сарай не стига. Предлагайте си удобства, отглеждайте биокраставици, пазете си плажовете с държавни мутри, искайте от държавата да ви плаща такса "заедност". Само така може да станете велик хидроинженер, философ, архитект на етническия модел и речта ви на Нова година да е по-важна от тази на президента. 

3. Не бъдете квадратен. Ако ваши подчинени наритат студент в главата, само вашият началник може да си позволи да дрънка тъпотии, че дядото на студента бил "комунист". От това не следва, че студентът е правилно набит, ами значи, че докато началникът ви плямпа простотии, вие трябва да си разчистите подчинените, защото иначе ще разчистят вас. 

4. Пазете си главата. Това е малко абстрактна препоръка във връзка с правило 3. Ако си подобрявате работата на мозъка в Хага, винаги имайте предвид Квадратната мисловна школа, която джурка файлове с ритници в главата. Не е приятно, ала се случва. Професорите в Хага наливат акъл по един начин, кубинките в главата - по съвсем друг. На всичкото отгоре, все ще се намери и друга глава да обясни, че почти правилно са ви наритали, защото дядо ви е бил "комунист". 

5. Не се карайте с Бачо Валери, много е отмъстителен и злопаметен. Представете си, че сте Ангелкова. Рядко лоялна калинка. Винаги си знаете думичките по конец. Цели два безоблачни министерски мандата и едно служебно правителство (Близнашки) зубрите позитивни безсмислици и винаги сте изрядна - и това си е мисловна работа, която обаче може да се прекъсне в една фатална минута. Рано или късно идва момент, в който Шефа с едно движение ви избърсва от управлението си, защото така поискал Бачо Валери. За Ангелкова не беше дадено никакво (разумно или безумно) обяснение - защо и нейната глава хвърчи при сегашния панически ремонт на кабинета? За другите министри казаха - съмнения в обществото за шишицентричност (Караниколов, Горанов), проспани и неизконтролирани стотици милиони (Горанов), полицейско насилие (Маринов). А за Ангелкова - нищо, никакво обяснение, което значи, че Бачо Валери заради старите си разправии с Ангелкова се е запънал и тропнал с крак, и казал - давайте туризма на мойта калинка, че като ми падне пердето, не знам какво правя! 

6. Купете си мансарда под звездите с асансьор, който да издига мислите ви нагоре. Ако началникът ви опраска заради този асансьор, направете си пък мозъчен тръст - за още повече мисловна дейност. 

7. Създайте бизнес, който да ви конфронтира с правителството. Ако ви дебнат да ви опраскат, волю-неволю мозъкът ви се принуждава да работи на високи обороти. Ако все пак ви опраскат, жаждата за отмъщение и реванш също е страхотен мозъчен стимул.

8. Правете се на прост. Така винаги ще бъдете над очакванията и можете да поумнявате подмолно. 

9. Правете се на умен. Така пък ще се принудите да отговаряте на очакванията, които сте създали. Ако някой ви каже, че сте много прост, вие му отговорете - ти па си от кръга "Мисъл"! 

10. Бъдете тулуп и спете напреко по обяд. Не се знае как точно работи тази програма, но засега дава отлични резултати. 

Последвайте ни и в google news бутон