Медия без
политическа реклама

Украинска делегация идва в София, за да договоря военната помощ

България има най-голямата мощност за ремонт на бронетанкова техника още от Варшавския договор, твърди зам.министър на отбраната

07 Май 2022
Би Ти Ви архив

Украинска делегация идва в България, за да каже какво точно може да й предостави България като военно-техническа помощ. Това съобщи зам.министърът на отбраната Йордан Божилов по БНТ. "Още другата седмица идват украински специалисти, с които конкретно ще преговаряме какво ще се прави в България и каква техника ще бъде ремонтирана. Словакия вече започна ремонт на бронетанкова техника. Войната ще бъде дълга", каза той.

Ден по-рано и военният министър Драгомир Заков даде да се разбере, че се чакат украински представители. „Ще водим конкретни разговори с какво точно можем да им съдействаме, в какъв аспект“, каза министърът, като натърти, че посещението ще е работно и неофициално.

В името на спасението на управляващата коалиция парламентът отказа да предостави официално оръжие на Украйна.

Само преди три дни, в името на спасението на управляващата коалиция, парламентът отказа да предостави официално оръжие на Украйна, но даде на правителството ограничен мандат за действие – евентуално да даде ''военно-техническа помощ'' на Киев. Това стана заради съпротивата на БСП, която дори заплаши да напусне управлението. След това беше постигнат компромис, иницииран от ПП. С него се предвиди именно предоставянето на военно-техническа помощ, която да се изразява в ремонт на украинска бойна техника. Нещо, което според много експерти, трудно може да бъде практически осъществено.

Сега Божилов твърди, че министерството на отбраната ще направи всичко възможно, за да изпълни решението на Народното събрание за ремонта на украинската бойна техника.  „В България е изградена най-голямата система за ремонт на бронетанкова техника още от времето на Варшавския договор. Това са 7 завода на ТЕРЕМ. Те са ремонтни заводи, които не произвеждат боеприпаси. Там и в момента се ремонтират и модернизират българските танкове“, заяви Божилов, подчертавайки, че България има капацитет.

Йордан Божилов обяви, че самолетите, с които се охранява българското въздушно пространство, са много стари, но техниката не е приземена. Според него за България е много важно да има авиация, защото охраната на въздушното пространство изисква това.  „Трябва да поддържаме нашата авиация. Нашите самолети са стари, тяхната поддръжка ставаше в Русия. Сега в тази обстановка това не е възможно. Изправени сме пред дилема“, каза Божилов.

Предлагаме на Министерството на отбраната да сключи в спешен порядък договор с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29 с цел машините да останат в летателна годност до 2025-2026 г.  Това обяви пред Би Ти Ви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Ако дадем българските бойни самолети на Украйна, това означава да останем без способности. Ние задължително трябва да имаме самолети, защото България е външна граница", подчерта още Божилов.

"Нашата задача е да ги използваме толкова дълго, докато дойдат новите F-16. Ние разчитаме и нашите съюзници. Вървим към придобиване на нова техника, имаме договор за покупка на нови 8 самолета. Спекулация и фалшива новина е, че няма да дойдат и ще бъдат предоставени на Украйна, те ще пристигнат в началото на 2025 г.", заяви зам.министърът.

България е в ситуация на усилена бдителност, както са и всички натовски държави. Много от поделенията дават повече дежурства, има повече учения, информира още той. Според него единственият начин, за да се спре войната в Украйна е Русия да се изтегли. В противен случай войната ще бъде дълга. „Русия трябва да се върне към принципите на международното право. Всичко друго вещае дълготрайна нестабилност в региона“, посочи Божилов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата