Медия без
политическа реклама

Снимки показаха унищожена техника след взрива в руската база в Беларус

Украйна благодари на беларуските партизани за помощта в борбата срещу окупаторите

13 Авг. 2022Обновена
Спътникови снимки показаха, че при взрива на летището Зябровка е унищожена техника
Maxar Technologies Туитър
Спътникови снимки показаха, че при взрива на летището Зябровка е унищожена техника

Компанията MAXAR публикува първите спътникови снимки на летище Зябровка в Беларус, където в нощта на 10 срещу 11 август се чуха взривове. На тях се виждат следи от взривове на главната писта за излитане и кацане, както и изгоряла растителност извън нея. Един от аналитиците на OSINT Оливер Александър идентифицира в Туитър изгорелият обект като танк Т-72 или приличащ на него. Не е ясно какво е правел танкът на пистата. Има данни поне за един пострадал, съобщава проектът «Беларускi Гаюн» на журналиста Антон Мотолко, който се занимава с анализ на придвижването на руските войски на територията на Беларус.

На 11 август в района на военното летище Зябровка в Беларус, което се намира на около 25-30 км от границата с Украйна, са чути 8 взрива.

Министерството на отбраната на Беларус призна за инцидента, като каза, че става дума за запалване на техника след смяна на двигателя. Не бе уточнено за каква техника става дума. "На 10 август, около 23 часа, при контролирана проба на техника след смяна на двигател, тя се запалва. Веднага са предприети мерки за загасяване на пожара. Пострадали няма", се казва в съобщението.

Според очевидци обаче взривовете са били чути около 00:30 часа на 11 август. „От 12:25 до 00:32 ч. се чуха експлозии, усети се [ударна] вълна, проблясъци [бяха забелязани] няколко пъти през плътна облачна покривка. Посоката е летище Зябровка", съобщава беларуският Telegram канал „Flagstock – Gomelshchyna“.

 

Днес «Беларускi Гаюн» съобщи, че при взривовете на Зябровка са били унищожени боеприпаси и военната техника, сред които танк Т-72. Според Defence Blog там е унищожен и руски радиолокатор РПН 92Н6Е. Това означава, че минимум една част от зенитно-ракетните комплекси С-400 "Триумф", намиращи се на летището, вече е извън строя. Има и непотвърдена информация за пострадали.

Помолен да коментира взривовете на Зябровка, говорителят на ВВС на Украйна Юрий Игнат специално благодари на беларуските партизани, "които много добре помагат на Украйна".

Военното летище Зябровка играе важна роля във войната в Украйна. Още на 11 февруари американската компания Maxar Technologies публикува спътникови снимки, на които се вижда струпването на руски войски и техника там. В първите дни след нахлуването на Русия оттам излитаха руски самолети и вертолети, които бомбардираха украински градове.

На 7 юли началникът на разузнаването на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна Алексей Громов заяви, че Беларус е предала летището "под пълния контрол на Русия" и че там се провеждат "мероприятия за оборудване на руска военна база".

На 12 юли "Беларускi Гаюн" отбеляза, че руските войски за първи път от пролетните масивни обстрели на Киевска област са се активизирали на територията на Беларус, до северната граница с Украйна. Там се активно се прехвърлят руски военни самолети и войски, складират се боеприпаси, организират се учения.

МО на Беларус официално съобщи, че от 9 до 25 август в района се ще проведат учения с участието на ВВС и ПВО с бойна стрелба. Не е ясно дали инцидентът от 11 август е свързан с тях.

Още по темата