Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шестият пакет санкции срещу Русия е одобрен

САЩ също налагат нови забрани срещу Москва

02 Юни 2022
yur-gazeta.ru

Френското председателство на Европейския съюз обяви подробностите за шестия пакет от санкции срещу Русия, който беше одобрен от посланиците на страните-членки. Решението ще бъде обявено официално в петък.

Санкциите включват: забрана за внос на петрол от Русия по море, което, в съчетание с решенията на Полша и Германия на национално ниво, ще намали вноса на руски петрол с 92% до края на годината. От системата Swift се изключват три руски банки, включително Сбербанк, и една беларуска банка. Забранява се предоставянето на услуги на руския петролен сектор и на руски оператори, разширяват се забраните за износ към Русия, включително на химикали и високотехнологични стоки, под забрана попадат още три руски медии, участващи в разпространението на пропаганда.

Въвеждат се санкции срещу служители по сигурността и военни, организации от промишления и технологичния сектор, олигарси, пропагандисти и техните семейства.

Според ДПА, ЕС няма да наложи санкции срещу патриарх Кирил - заради позицията на Унгария. Друго унгарско искание - за 3-годишно отлагане на забраната на продажбата на преработени продукти, не беше прието.

В същото време, САЩ обявиха, че налагат санкции срещу говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова и още 16 руснаци. САЩ въвеждат санкции срещу "Северстали" и още 15 юридически лица. Под забрана са още 7 яхти и 3 самолета, свързани с руснаци. 

Ключови думи:

санкции, пакет, Унгария, Русия

Още по темата