Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сделката за износа на украинско жито ще важи за 4 месеца

Киев има зърно за експорт за 10 млрд. долара

22 Юли 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

Дългочаканото решение за отпушване на украинския износ на зърно по Черно море вече е факт. Днес в Истанбул бяха подписани две отделни "тройни" споразумения за уреждане на т.нар. "продоволствена сделка". Първо представители на Украйна, Турция и ООН подписаха документа за експорта, а след това аналогичен пакт бе парафиран от Русия, Турция и ООН. С тази процедура бе заобиколена необходимостта от преки договорености между Киев и Москва.  

Парафираните споразумения предвиждат "отпушване" на пристанищата "Одеса", "Черноморск" и "Южный" за кораби, обслужващи експорта на зърно и на зърнени храни, съобщиха медиите. В рамките на договорената "продуктова сделка" в турски води ще се правят проверки на товарите от съвместни групи,  обявиха от офиса на президента Володимир Зеленски.

 

Подписите под първото тройно споразумение са на украинския министър на инфраструктурата Александр Кубраков, на турския министър на отбраната Хулуси Акар и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. За Русия във втория пакт подпис сложи военният министър Шойгу. 

 

Най-важните условия

"Продоволствената сделка", оформена чрез двете съглашения, засега е със срок 120 дни, но има опция за удължаване.

Зърното ще тръгва от три пристанища - "Одеса", "Черноморск" и "Южный", където ще се допускат само кораби, обслужващи експорта на зърно и на зърнени храни. 

Никой няма да разминира трите порта - има безопасни фарватери и плавателните съдове ще се движат по тях. 

Не се предвижда корабите да бъдат съпровождани от военни ескорти. 

В Истанбул ще бъде сформиран координационен център с представители на Турция, Русия и Украйна. Този център ще има грижата да реагира при евентуални инциденти при транспортирането.

Корабите, които превозват зърното, ще бъдат проверявани за наличие на въоръжения, като достъп ще имат и представители на Русия.  

Пълноценното придвижване на плавателни съдове в трите украински пристанища може да започне след две седмици. 

Украинските военни са уверили, че съгласуваните маршрути са безопасни.

В момента Украйна извозва зърно през дунавски пристанища и по суша, но тези канали позволяват преминаване на малка част от договорените количества. След руското военно нахлуване, украинските пристанища на Черно море, преди всичко Одеса и Миколаев, бяха блокирани, а пристанищата на Азовско море са превзети от Русия. Вчера бе съобщено, че Германия ще мобилиза влакови композиции за транспорт на храни от Украйна.

По оценки на експерти в Одеса и околностите са натрупани над 20 млн. тона зърно, което чака да бъде извозено до други страни. Договорка за износа му през Черно море, ще е голямо облекчение в продоволствената криза по света, задълбочила се от началото на войната. На Украйна и Русия се падат 29% от световния износ на зърно. Според оценка на Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) този дял е дори над 30%.

Украйна разполага със зърно за продан за около 10 млрд. долара след сключеното с Русия споразумение за разблокиране на доставките и ще получи възможност да продаде и тазгодишната реколта, заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Това е още едно доказателство, че Украйна е в състояние да издържи на войната", каза той във вечерното си обръщение към нацията.

 

Още по темата