Медия без
политическа реклама

Меркел: Няма извинение за бруталното нападение от Москва

Не трябва да виним дипломацията, че не е проработила, и няма да се извинявам за това, обяви бившият германски канцлер

08 Юни 2022
Ангела Меркел излиза през завесите на сцената в театър "Берлинер Ансамбъл".
ЕПА/БГНЕС
Ангела Меркел излиза през завесите на сцената в театър "Берлинер Ансамбъл".

Руската военна инвазия в Украйна е "брутално нападение, при което не се зачитат човешките права, а за това няма извинение". Това заяви бившият германски канцлер Ангела Меркел в първото си интервю, откакто напусна поста точно преди половин година - на 8 декември 2021 г.

67-годишната Меркел разговаря с германския журналист от сп. "Шпигел" Александер Озанг на сцената в пълния с публика столичен театър "Берлинер Ансамбъл" в централния район Шифбауердам. Интервюто беше излъчвано на живо по държавната телевизия ARD.

Бившият канцлер каза, че нападението на Русия е "голяма грешка". Но същевременно отбеляза, че никога не е имало вариант, при който да бъде създадена "такава архитектура на европейската сигурност, която да убеди Москва да следва друг път".

"Разбира се, че съм се питала къде сгрешихме", сподели тя, размилшлявайки върху, по думите ѝ, "тази голяма трагедия".

"Можехме ли да направим повече за предотвратяването на тази голяма трагедия? Затова и ме питате защо, естествено, все още си задавам подобни въпроси", предаде БТА, цитирайки ДПА.

Меркел допълни, че по никакъв начин няма да се извинява за опитите, които е правила като канцлер да търси дипломатическо решение на нарастващото напрежение, докато през цялата 2021 г. Русия постоянно загатваше, че може да нападне Украйна.

"Не трябва да виним дипломацията само защото не е проработила - каза тя. - Затова не виждам защо трябва да казвам, че съм сгрешила, и няма да се извинявам за това."

Меркел отбеляза, че никога не е била "наивна по отношение на ненавистта", която руският президент Владимир Путин изпитва към западния модел на демокрация. Тя разказа, че е предупреждавала няколко пъти колегите си, че той иска "да разбие Европейския съюз", който според него бил дъщерен проект на отбранителния пакт НАТО, съществуването на който "руският президент използва като предлог за войната".

Former German Chancellor Angela Merkel defended her legacy on Ukraine in a wide-ranging interview on Tuesday. In her first major interview since leaving offi...

Бившият канцлер изтъкна също, че постът, който е заемала, налага да преценява много внимателно думите си, когато коментира конфликта в Украйна. "Аз съм бивш канцлер, което означава, че не съм съвсем редови гражданин", посочи Меркел.

Тя допълни, че това е и причината да се пази да не влияе на днешните дебати, тъй като "не е моя работа да седя и давам съвети отстрани". Меркел добави, че освен това има "пълно доверие" в сегашното правителство на канцлера Олаф Шолц, който беше финансов министър в последния ѝ кабинет.

По отношение на Минските споразумения бившият канцлер, която през 2014 г. оглави процеса по налагането на санкции от Запада на Русия заради анексирането на Крим, каза, че те са успокоили обстановката след анексирането на Крим и са дали време на Украйна да укрепне.

"Какво щеше да стане, ако през 2014 г. никого не го беше грижа и Путин просто беше продължил? Изобщо не искам и да си го представям", каза тя.

Меркел добави, че навремето е била против приемането на Украйна в НАТО, защото е искала да предотврати изостряне на отношенията с Русия, а в Киев не са били готови за членство.

"Това не беше тази Украйна, която виждаме днес. Страната беше нестабилна и пропита от корупция", заяви тя.

Ангела Меркел напусна канцлерския пост след парламентарните избори миналата година и реши да си вземе няколкомесечна почивка, след като беше управлявала Германия от 2005 до 2021 г. През последните месеци тя казваше, че не иска да говори публично, защото смята, че като бивш лидер не бива да се меси, правейки коментари отстрани.

Миналата седмица тя най-накрая обяви, че подкрепя всички усилия на германското правителство, ЕС, САЩ, НАТО, Г-7 и ООН за "прекратяването на тази варварска агресивна война на Русия". При управлението си Меркел винаги е гледала да не оставя комуникацията с Путин да прекъсва напълно, въпреки че тя лично не изпитваше симпатии към руския лидер, отбелязва ДПА.

"Но действията ѝ по отношение на руско-германския газопровод "Северен поток 2" ѝ навлякоха доста критики, че с този проект се увеличава зависимостта на Германия от Москва", коментира още германската телеграфна агенция, цитирана от БТА.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата