Медия без
политическа реклама

Киев вече получава западните танкове за контранастъплението

Войниците на Украйна вече са обучени да боравят със съвременната техника

28 Март 2023Обновена
Фейсбук на Олексей Резников
Украинският военен министър Олексей Резников показа пристигналата в Украйна западна техника

Украйна започна да получава модерното западно въоръжение, което ще играе решаваща роля в готвената контраофанзива.

Първите британски танкове "Чалънджър" пристигнаха в Украйна, съобщи късно снощи украинският министър на отбраната Олексий Резников. Германският канцлер Олаф Шолц пък потвърди, че Украйна вече е получила танкове Leopard 2, които Берлин обеща да предостави. Според Spiegel Германия е изпратила на Украйна 18 танка Leopard 2 и около 40 бронирани машини на пехотата Marder.

Резников заяви, че "британските "Чалънджъри", американските "Страйкърс" и "Кугар" и германските "Мардери" са "включени в състава на украинските части". Той публикува снимка на превозните средства в публикацията си във Фейсбук, без да казва кога точно са пристигнали.

Говорителката на украинското министерство Ирина Золотар потвърди, че танковете "Чалънджър" "вече са в Украйна", без да посочва точния им брой на този етап.

Украински войници преминаха обучение в Обединеното кралство, за да се научат как да боравят с 14-те танка, доставени от Лондон на Украйна, за да се противопостави на руското нашествие, съобщи по-рано вчера британското министерство на отбраната. Обучението им е започнало малко след като в началото на януари Обединеното кралство обяви, че ще достави танковете.

Преди това Лондон спомена за доставка през март, без да дава повече подробности за графика на доставките. Обучените по този начин украински войници, чийто брой не беше уточнен, се завръщат в страната си "по-добре екипирани, но не по-малко застрашени", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс. "Продължаваме да стоим до тях и да правим всичко възможно, за да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", добави той в изявлението си.

Като една от първите страни, подкрепили Украйна, в началото на февруари Обединеното кралство също така обяви, че ще обучава украински пилоти на изтребители, отваряйки вратата за евентуална доставка на самолети, отговарящи на стандартите на НАТО.

Западните страни смятат, че Украйна има право да се защитава, но някои от тях не са склонни да доставят оръжия, които биха довели до ескалация на конфликта, като позволят на Киев да нанесе удар по Русия. Наскоро Словакия достави четири МиГ-29 на Украйна, а Полша обеща да направи същото.

Ключови думи:

Украйна, Чалънджър, Leopard

Още по темата