Quantcast
Германия решава дали да даде на Украйна ракети "Пейтриът“ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Германия решава дали да даде на Украйна ракети "Пейтриът“

Досега САЩ се въздържат да предоставят на Киев далекобойната ПВО система
2 370
Източният фланг на НАТО се охранява от системи "Пейтриът"

Германия трябва да реши дали да достави на Украйна противоракетни системи "Пейтриът", заяви ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг, след като Полша призова Берлин да ги изпрати в Украйнаь съобщи Франспрес.

Германия предложи да разположи в Полша модерната американска система "Пейтриът", след като полско село беше ударено вероятно от заблудена украинска ракета за противовъздушна отбрана. Но полските власти казаха на Берлин и препоръчаха  вместо това да изпрати системата в Украйна, за да помогне на Киев да се защити от обстрела с руски ракети.

"Приветствам германското предложение за укрепване на противовъздушната отбрана на Полша, като предлагаме да разположим батареи "Пейтриът" - заяви Столтенберг. Той обаче настоя, че всички планове за изпращане на конкретни оръжия в Украйна са "национални решения".

В четвъртък министърът на отбраната на Германия заяви, че Берлин ще трябва да обсъди с НАТО всяко предложение за изпращане на "Пейтриът" в Украйна, защото тя е част от интегрираната отбрана на алианса.

Говорителка на германското правителство заяви, че Берлин е взел под внимание позицията на Варшава, като добави: "В момента обсъждаме с нашите съюзници как да се отнесем към предложението на Полша..."

Съюзниците от НАТО вече предоставиха на Украйна оръжия на стойност милиарди долари, за да ѝ помогнат да отвърне на руската инвазия, включително модерни системи за противовъздушна отбрана.

Германия предостави на Киев система със среден обсег на действие "Iris-T" като част от усилията на западните държави да подсилят защитата на Украйна срещу руски удари.

Столтенберг заяви, че ще призове външните министри от НАТО, които ще се срещнат в Букурещ следващата седмица, да увеличат доставките за Украйна. "Най-добрият начин да увеличим шансовете за мирно решение е да подкрепим Украйна, каза той - Затова НАТО ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Ние няма да отстъпим."

Съединените щати и други съюзници от НАТО досега са се въздържали от изпращане на системата с далечен обсег на действие "Пейтриът" в Украйна. Американската система е ключова част от въздушната отбрана на алианса за неговия източен фланг.

Вашингтон вече  разположи ракети "Пейтриът" в Полша, а Берлин -  в Словакия. /БГНЕС

Още

10 цивилни са загинали при поредния руски обстрел в Украйна

27.01.2023

211
Заедно с "Леопард" Полша праща в Украйна и 60 танка PT-91 Twardy

27.01.2023

4966
Танковете към Украйна тръгват, но ще пътуват бавно

26.01.2023

4251