Медия без
политическа реклама

ЕС измисли как да използва златото на Путин за Украйна

Докато Западът се опитва да конфискува активите на руската ЦБ, Москва натрупа още 100 млрд. долара "сенчести" резерви зад граница

03 Юли 2023
Западните държави все още не могат да измислят начин да конфискуват златото на Владимир Путин

Страните-членки на ЕС подкрепиха план за използването на замразените активи на Централната банка на Русия в полза на Украйна чрез налагане на данък върху печалбата от тяхното управление, съобщи Bloomberg. Според оценките, става дума за около 3 млрд. евро годишно. По въпроса се водят разговори и със страните от Г-7, както и със САЩ и Великобритания. Детайлното предложение трябва да е готово до края на лятото. Това е съществен напредък по въпроса, тъй като нито една страна не можа да намери юридическа възможност руските активи да бъдат конфискувани, а след това използвани за възстановяването на Украйна.

Малко след началото на войната в Украйна западните държави замразиха половината златни резерви на руската Централна банка. Става дума за около 300 млрд. долара, които се съхраняват в страни, въвели санкции срещу Русия. Тези активи обаче не могат да бъдат конфискувани зариди юридически препятствия. Освен това засега са открити едва 1/3 от тези резерви. Отделно - за миналата година Русия натрупа още 100 млрд. долара в сметки в Европа.

"Новая газета Европа" публикува разследване как Русия успява да заобиколи санкциите и да трупа пари на Запад.

 

Как Русия печели от войната

 

До началото на войната Русия беше натрупала 630 млрд. долара международни резерви. Тази сума би била предостатъчна за покриване на плащанията по външния дълг и за финансиране на бюджетните разходи за година. По обем резерви Русия бе на пето място в света, отстъпвайки само на Китай, Япония, Швейцария и Индия. Западните анализатори наричаха това "изграждане на финансова крепост" преди мащабното противопоставяне със Запада.

Макар че руските власти не успяха да спасят от сакции значителна част от резервите, след анексирането на Крим през 2014 г. те се опитваха да се презастраховат. Делът на златото например се увеличи от 8% през 2014 г. до 21% в началото на 2022 г. и 24% към днешна дата. Другата опора стана китайският юан, който до 2015 г. изобщо не фигурираше в резервите, но към началото на войната вече имаше дял от 17%.

 

Защо е толкова сложно да се намерят резервите

 

Малко след началото на руското нахлуване в Украйна САЩ, ЕС, Япония и други страни обявиха, че блокират резервите на Русия. Ръководителите на руската ЦБ и руският министър на финансите казаха, че са блокирани около 300 млрд. долара. Около половината от резервите на Русия бяха в страни, въвели санкции срещу нея. Къде точно се намират тези пари, обаче е въпрос без отговор. Различни държави обявиха каква сума са замразили, но общият сбор дори не доближава 300 млрд. Франция например съобщи, че е блокирала 22 млрд. евро, а това е едва 1/3 от това, което Русия официално съхранява там. "Вероятно става дума само за парите, които се съхраняват в трезорите. Останалите може би са вложени в ценни книжа", предполага Financial Times.

"Това, че са приети нормативни актове за блокиране на руските резерви, не означава, че има физически контрол над тях, тъй като информацията за тяхното местонахождение може да не е известна на правителствата или на финансовите институции," обяснява пред "Нова газета Европа" специалният съветник по санкционните въпроси на Pen & Paper Кира Винокурова. Според нея резервите на Русия е трудно да бъдат идентифицирани, тъй като се скрити в сложна мрежа. Освен това държателите на активите могат или да не информират регулаторите за тяхното блокиране, или съвсем да игнорират искането.

Затова под ръководството на Швеция, която до 1 юли председателстваше Съвета на ЕС, през февруари бе създадена работна група за изучаване на възможностите за използване на замразените руски активи за възстановяването на Украйна. "Събирането на информация къде има такива активи и какви са те е важна задача на групата", каза нейният председател Андерс Анлид пред Financial Times.

 

Конфискацията невъзможна

 

Макар че в много свои изявления западните политици периодично повдигат темата за използването на замразените активи за помощ за Украйна, в юридически план това не е толкова просто. "Суверенните активи на Русия в нашите юрисдикции ще останат замразени, докато не бъде урегулиран конфликтът, свързан с нарушаването от страна на Русия на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Всяко урегулиране на конфликта трябва да гарантира, че Русия ще заплати за причинените щети", се казва в изявление на Г-7 от април 2023 г.

Също през април ЕК стигна до извода, че ще трябва да върне блокираните средства на Русия след края на войната, пише Die Welt, като се позова на вътрешен документ на комисията. Тогава и започва да се обсъжда идеята тези активи да бъдат инвестирани в държавни облигации, печалбата от която да отива за Украйна.

Има вариант замразените резерви да бъдат конфискувани, ако например САЩ обявят Русия за спонсор на тероризма или ако престанат да признават правителството на Русия. "Така САЩ конфискуваха активите на централната банка на Иран. Бяха приети промени в законодателството, според които имуществото на държава, призната за спонсор на тероризма, няма имунитет. Поправките позволиха на граждани на САЩ, пострадали от терористични актове, да предяват претенции към Иран и да получат компенсации за сметка на иранските активи, блокирани на територията на САЩ," обяснява Винокурова. Случаите на конфискация на активите на Венецуела и Афганистан пък са свързани с това, че САЩ не признават правителствата на тези държави.

По-просто стоят нещата с активите на частните лица - в САЩ вече пристъпиха от замразяване към конфискация. Така например съдът в Ню Йорк разреши използването на 5.4 млн. долара на основателя на телеканал "Царград" Константин Малофеев за помощ за Украйна. Това е първото такова решение, след като през пролетта на 2022 г. министерството на правосъдието на САЩ създаде целевата група KleptoCapture за спазване на санкциите и експортните ограничения срещу Русия, както и за борба с "корумпираните руски олигарси". В края на миналата година САЩ приеха и поправка в закона, позволяваща предаването на конфискуваните активи на руските олигарси за хуманитарна и военна помощ за Украйна.

Имуществото на частните лица и резервите на ЦБ на Русия зад граница обаче се регулират от различни правни норми. "Към активите на частните лица се прилага националното законодателство на юрисдикцията, където те се намират, затова това имущество може да бъде блокирано или арестувано. В случая с резервите и активите на централните банки засега няма единно мнение. Общопризнато е, че имуществото на централните банки се защитава от международното право, в частност има държавен имунитет. Това означава, че имуществото на чуждестранна държава не може да бъде арестувано или конфискувано без съгласието на самата държава", обяснява Винокурова.

 

Скритите резерви

 

Идеята на западните санкции беше по финансов път да принудят Русия да прекрати войната срещу Украйна. Така че сега основният въпрос е за колко време ще стигне останалата част от резервите на ЦБ, които не са замразени.

Към края на миналата година във Фонда за национално благосъстояние /ФНБ/ на Русия формално свършиха доларите, фунтовете и йените. Но там има 10 млрд. евро. По време на войната руското правителство активно увеличаваше във ФНБ дела на златото и юаните. Сега това са последните реални активи, достъпни за финансиране на дефицита в бюджета. Те се изчисляват на 83 млрд. долара или 6.7 трилиона рубли. За първото тримесецие на 2023 г. дефицитът в руския бюджет беше 2,4 трлн. рубли при планирани 3 трилиона за цялата година. 

Освен официалните, Русия има и "сенчести" задгранични резерви, чийто размер не е известен. Те са в различни налични средства, вложения в недвижимост и акции на компании. Съхраняването на експортните приходи в западните юрисдикции не е забранено от санкциите.

Според Institute of International Finance (IIF) в различни задгранични сметки руските компании съхраняват около 87 млрд. долара. Тези данни са от Банката за международни разплащания в Базел, пред която се отчитат 63 страни, в това число САЩ, ЕС и важни руски търговски партньори като Китай, Индия, Турция, ОАЕ.

Според научния сътрудник на Сouncil on Foreign Relations Бред Сетсър, банковата статистика на ЕС показва, че около 90 млрд. долара от миналогодишната печалба на руските компании е останала в Европа. Италианската централна банка оценява тази сума на 100 млрд.

Руската ЦБ също потвърждава, че голяма част от печалбата на компаниите остава зад граница. За последната една година големите компании са продавали валута само за плащане на данъци и дивиденти. "Така нашите компании могат да плащат за необходимия им внос", призна през април шефът на руската ЦБ Елвира Набиулина. Тези резерви вероятно се използват и за плащане на паралелния внос, с който се заобикалят санкциите, или за оръжие.

Макар тези пари формално да принадлежат на компаниите, експертите и западните медии ги броят за резерви на руската държава, особено когато става дума за държавни компании. Затова някои експерти настояват и те да бъдат блокирани. Това обаче е сложна задача. Ако Русия се лиши от възможността да получава приходи за суровините, които изнася, тя може да спре изобщо износа на нефт и газ. "Когато САЩ разработваха санкциите, искаха да избегнат намаляването на обема нефт на международните пазари, което би довело до вдигането на цените. Идеята бе обемите да останат приблизително същите, а Русия да получава по-малко пари", обясняват икономистите.

Те са почти единодушни, че скоро Русия няма да пресуши резервите си. Или ако те привършат, няма да е заради санкциите. "Може да се стигне до хроничен дефицит и властите да започнат да търсят начин да го ликвидират. Но това не е ситуация, в която парите съвсем ще свършат", смятат те.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?