Медия без
политическа реклама

EК: Ударите по Киев показват доколко Путин желае мир

16 Юни 2023
Ръководителите на Южна Африка, Египет, Коморските острови, Сенегал и Замбия участваха днес във възпоменание за жертвите от руското нападение в Буча. След това се наложи да влязат в бомбоубежище заради руска ракетна атака.
Ръководителите на Южна Африка, Египет, Коморските острови, Сенегал и Замбия участваха днес във възпоменание за жертвите от руското нападение в Буча. След това се наложи да влязат в бомбоубежище заради руска ракетна атака.

"Днешните събития показват доколко руският президент Владимир Путин искрeно иска войната в Украйна да спре", заяви говорител на Европейската комисия по повод предприетия ракетен обстрел по Киев, докато там са ръководители на държави от Африка, предприели мирна мисия, съобщи БТА. 

"Африканските представители бяха поздравени по специален начин - с ракетен обстрел от Путин. Мисля, че това ще ги накара да осъзнаят ясно кой е нападателят и как се държи, какви са намеренията му, добави говорителят. Путин и друг път е предприемал подобни действия, когато има международни гости в Киев, както при посещението през април миналата година на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, тогава Киев също бе обстрелян с ракети и дронове", допълни той.

"Мир може да има незабавно, ако Путин престане да тероризира украинците и изтегли войските си от Украйна. ЕС приветства всяко сериозно намерение за постигане на мир, никой не иска мир повече от украинците и европейците. Но за това е необходимо да се разговаря с нападнатия, това е причината за днешното посещение в Киев", обобщи говорителят.

По неговите думи ЕС подкрепя мирния план на украинския президент Володимир Зеленски. "Ако други са в състояние да направят така, че Русия да се изтегли от Украйна, със сигурност напълно ще подкрепим тези усилия", заяви говорителят. "Ако говорим за спиране на огъня и замразяване на конфликта в сегашната точка, това не е мир", каза той.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че по предварителна информация украинските сили за противовъздушна отбрана днес са унищожили в небето над Украйна шест балистични ракети "Кинжал", шест крилати ракети "Калибър" и два разузнавателни дрона, предаде агенция УНИАН.

Телевизионен екип на Ройтерс е видял как африканските лидери пристигат в Киев с автомобилен кортеж и влизат в хотел, за да използват неговото бомбоубежище.

Африканската мирна мисия, в която участват президентът на РЮА Сирил Рамапоса и президентът на Сенегал Маки Сал, вероятно ще предложи редица "мерки за укрепване на доверието", става ясно от чернова на проекторамка видяна от Ройтерс. Част тези мерки са изтегляне на руските войски, премахване на тактическите ядрени оръжия от Беларус, замразяване на прилагането на заповедта за арест на Путин, издадена от Международния наказателен съд, както и облекчаване на санкциите. Документът предвижда тези мерки да бъдат последвани от прекратяване на военните действия, което би трябвало да бъде придружено от преговори между Русия и Запада.

Киев настоява, че неговата собствена инициатива за мир, която предвижда изтегляне на руските войски от украинска територия, трябва да бъде в основата на каквото и да било решение на конфликта, посочва Ройтерс.

След като се видят с Владимир Зеленски, африканските лидери ще потеглят към Санкт Петербург за среща с Владимир Путин. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата