Медия без
политическа реклама

България се размина с НАТО - вместо боеприпаси дава каски на Украйна

Военният министър изпълни указанието на президента да не предлага оръжие

15 Февр. 2023
Служебният военен министър Димитър Стоянов по-рано бе главен секретар на президента Румен Радев и продължава да следва неговите указания, както става между военни с различен ранг
БГНЕС
Служебният военен министър Димитър Стоянов по-рано бе главен секретар на президента Румен Радев и продължава да следва неговите указания, както става между военни с различен ранг

България е обещала на срещата на военните министри от НАТО да продължи да осигурява рехабилитация за украински военни, съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред български журналисти след края на двудневното заседание в Брюксел.

"Предоставихме каски, бронежилетки, зимни облекла, медицински пакети", отбеляза той. По неговите думи съюзниците са обсъдили доставката на несмъртоносно оръжие на Украйна, което е частично вярно, защото генералният секретар на НАТО каза друго. "Важното сега е Украйна да разполага с достатъчно боеприпаси, за да изтласка руските нашественици", заяви Йенс Столтенберг на пресконференция, цитиран от БТА. Според него министрите са обсъдили възможностите за увеличаване на производството на боеприпаси заради огромните нужди на украинските войски. България е голям произодител на боеприпаси, предназначени за съветския образец оръжия, с които се отбранява украинската армия.

Министър Стоянов бе попитан от журналисти дали може да се очаква нашата страна да предостави на Украйна още въоръжение. Неговият отговор бе: "Списъкът по решението на Народното събрание е изпълнен". По този начин той изпълнява не решението на парламента, а указанието на президента Румен Радев от миналата седмица. Тогава държавният глава каза в Брюксел: "България вече предостави оръжия от военния си запас на Украйна, служебното правителство изпълни задачата на 48-ото Народно събрание. Надявам се за в бъдеще правителството ще прояви разум това да не се допуска отново".

Сериозното разминаване между Радев и НАТО пролича и от думите на Столтенберг, че Киев може да обърне хода на войната с оказваната от страните от пакта помощ. "Не виждаме признаци Русия да се подготвя за мир", добави генералният секретар сякаш в отговор на българския президент, който апелира миналата седмица в Брюксел да се водят преговори за мир, вместо да се воюва.

Според Столтенберг държавите в НАТО преразглеждат размера на военните си запаси и насоките за военно планиране. Той допълни, че два процента от БВП трябва да бъдат минимум, а не "таван" за разходите за отбрана в алианса.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата