Медия без
политическа реклама

В бъдещи преговори за Украйна ще се търси участието на "всички страни"

13 от 93 страни не подкрепиха финалния документ на форума

16 Юни 2024Обновена
Българският служебен премиер се включи във форума
БГНЕС
Българският служебен премиер се включи във форума

Десетки държави заявиха, че териториалната цялост на Украйна трябва да бъде зачитана във всяко мирно споразумение за прекратяване на войната и подчертаха, че за трайното уреждане на конфликта е необходимо да се ангажират всички страни.

В заключителното комюнике, публикувано в края на международна конференция в Швейцария, в която участваха повече от 90 страни, по-голямата част от тях подкрепиха и призива за размяна на всички пленени войници и връщане на депортираните Русия украински деца. В заключителното комюнике бе отправен и призив да не се изплозват заплахи с ядрено оръжие, вкл. и Запорожката атомна централа, както и да се осигури свободна търговия по море. 

Заключителният документ отваря врата към нов кръг преговори, в която може би ще се търси и участието на Русия. Самата Русия въобще не е спомената в документа, но няколко пъти се говори за необходимостта от привличане на всички страни в конфликта.  "Ние вярваме, че постигането на мир изисква ангажираност и диалог между всички страни. Ето защо решихме да предприемем конкретни стъпки в горепосочените области в бъдеще, като допълнително ангажираме представители на всички страни", се казва в заключителният документ.

"Вярваме, че постигането на мир изисква участието и диалога между всички страни. Потвърждаваме отново ангажимента си към принципите на суверенитет, независимост и териториална цялост на всички държави, включително Украйна, в рамките на техните международно признати граници", се казва в документа.

13 от 93 страни, които присъстваха в Швейцария, не подкрепиха заключителния документ. Това са: Бразилия, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Африка, Индия и Индонезия, Армения, Бахрейн, Тайланд, Либия, Обединените арабски емирства, Колумбия и Ватикана.

Москва не беше поканена и отхвърли срещата на върха като "абсурдна" и "безсмислена".

По-рано днес украинският президент Володомир Зеленски заяви пред участниците в конференцията: "Украйна може да се обърне към Русия за преговори, но това ще стане когато международната общност одобри мирен план".

"Когато планът за действие бъде сложен на масата, приет от всички и бъде прозрачен за народите, тогава той ще бъде съобщен на представителите на Русия, за да можем наистина да сложим край на войната", обеща украинският президент. При откриването на форума, Зеленски заяви, че Русия не се интересува от мира, който трябва да бъде постигнат "по наистина траен начин" и съгласно Устава на ООН.

Руският президент Владимир Путин не изключва преговори с Украйна, но ще бъдат необходими гаранции, за да бъдат те издържани. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след конференцията в Швейцария, предава Ройтерс.

Повечето страни изразиха подкрепа за позицията на Украйна. Кения, Саудитска Арабия и Турция изразиха съжаление, че руският президент Владимир Путин не е бил поканен да участва във форума. "Тази среща на върха можеше да бъде насочена повече върху резултатите, ако другата страна в конфликта, Русия, присъстваше в тази зала", заяви турският външен министър Хакан Фидан.

„България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руската военна агресия срещу Украйна“. Това написа служебният премиер на България Димитър Главчев в своята Фейсбук страница, при пристигането си в Швейцария за Срещата на върха за мир в Украйна. 
„Пристигнах в швейцарския курорт Бюргенщок, където  ще участвам в Първата среща на върха за мир в Украйна. Бях посрещнат от президента на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд и от президента на Украйна Володимир Зеленски“, написа Главчев. 
"Страната ни продължава да подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност. България подкрепя и евроатлантическата перспектива на украинската страна. Свидетелство за това е приетата на 6 юли 2023 г. от Народното събрание Декларация за подкрепа за членство на Украйна в НАТО. България приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към Съюза и признава важния напредък, който страната е постигнала“, добави българският министър-председател

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата