Медия без
политическа реклама

Брюксел обяви намерение за конфискация на руски милиарди

Урсула фон дер Лайен премахна от изказването си твърдение колко са цивилните и военните жертви на Украйна

30 Ноем. 2022Обновена
Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи днес остро изявление преди редовния колегиум на ЕК, като набеляза две важни задачи пред държавите от ЕС: да конфискуват замразените руски активи с цел да бъдат предоставени на Украйна и да настояват за специален съд към ООН, който да привлече под отговорност виновниците за войната в Украйна.

Нахлуването на Русия в Украйна донесе смърт, разрушения и неописуеми страдания, каза тя. Смята се, че досега са загинали над 20 000 цивилни и 100 000 украински военни. По-късно твърдението за броя на загиналите бе изрязано от видеообръщението на фон дер Лайен, а туитът й за същото бе премахнат. "Не можем да потвърдим тези числа, загубите на украинската армия са служебна информация и се публикуват ограничено", заяви ръководителят на Управление връзки с обществеността на армията Богдан Сеник.  

Първо, Русия трябва да плати за ужасяващите си престъпления, включително за престъплението агресия срещу суверенна държава.

Ето защо, като продължаваме да подкрепяме Международния наказателен съд, ние предлагаме да се създаде специализиран съд, подкрепен от ООН, който да разследва и преследва престъплението на Русия, свързано с агресията. Готови сме да започнем работа с международната общност, за да получим възможно най-широка международна подкрепа за този специализиран съд, каза тя.

Второ, Русия трябва да плати и финансово за причинените от нея разрушения. Щетите, понесени от Украйна, се оценяват на 600 милиарда евро. Русия и нейните олигарси трябва да компенсират Украйна за щетите и да покрият разходите за възстановяване на страната. Ние разполагаме със средствата да накараме Русия да плати. Блокирахме 300 млрд. евро от резервите на Руската централна банка и замразихме 19 млрд. евро от парите на руските олигарси, изчисли ръководителката на ЕКи продължи. В краткосрочен план бихме могли да създадем, заедно с нашите партньори, структура, която да управлява тези средства и да ги инвестира. След това ще използваме приходите за Украйна. А след като санкциите бъдат отменени, тези средства следва да се използват така, че Русия да изплати пълна компенсация за щетите, нанесени на Украйна.

 

Още по темата