Медия без
политическа реклама

Беларус завърши обучение с руски ядрени системи "Искандер"

Лукашенко подари на лоялен беларуски журналист каменарски чук

23 Апр. 2023
Ракетен ядрен комплекс "Искандер"
Ракетен ядрен комплекс "Искандер"

Военни подразделения от Беларус се завърнаха днес у дома от Русия, където се обучаваха как да използват тактическата ракетна система „Искандер“ за изстрелване на ядрени оръжия, съобщи министерството на отбраната в Минск, предадоха Ройтерс и БТА.

Съобщението беше направено точни 4 седмици, след като руският президент Владимир Путин каза, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в съседна Беларус, изпращайки предупредителен сигнал към НАТО във връзка с военната му подкрепа за Украйна.

В началото на февруари Беларус каза, че въоръжените й сили са започнали автономно управление на мобилните управляеми ракетни системи, които Русия вече беше предоставила.

Но когато на 4 април военните подразделения бяха изпратени за допълнителна подготовка в Русия, Минск даде да се разбере, че обучението им ще включва „поддръжка и използване на тактически ядрени бойни глави на защитната ракетна система „Искандер“.

Тези подразделения се завърнаха днес в Беларус, уточни отбранителното ведомство в „Телеграм“.

Русия не е обявила ясен график за прехвърляне на тактически ядрени оръжия в Беларус, но Путин каза, че изграждането на силози за съхраняването им трябва да приключи до началото на юли.

Това ще бъде първото разполагане на част от руския ядрен арсенал извън границите на страната след разпадането на СССР през 1991 г.

В същото време, по време на съботник президентът на Беларус Александър Лукашенко подари каменарски чук на журналиста Григорий Азарьонок от държавния телевизионен канал СТВ, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Видеоклип с връчването на подаръка е публикуван в близкия до президентската пресслужба канал в "Телеграм".

Връчвайки подаръка, Лукашенко прегръща журналиста и казва: „За да си знаят“. Видеото е придружено с коментар: „Както изглежда, Гриша е щастлив, беларуският Тор получи своя чук“.

Днес Лукашенко е помагал за благоустрояването на държавния мемориален комплекс „Хатин“, съобщи ТАСС.

Преди две години Лукашенко съобщи, че е бил предотвратен опит за покушение срещу журналиста Азарьонок, припомня ТАСС.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата