Медия без
политическа реклама

5000 воювали затворници са пуснати на свобода в Русия

Участието им в ЧВК "Вагнер" се награждава с помилване

25 Март 2023
Пригожин се хвали, че помилваните затворници извършват малко престъпления, и то предимно спрямо симпатизанти на Киев.

Основателят на ЧВК "Вагнер" съобщи, че повече от 5000 затворници са на свобода. Помилвани са след като е приключил договора им с "Вагнер", предаде "Медуза".

Пригожин твърди, че от завърналите се в Русия воюващи престъпници едва 0.31% са извършили ново престъпление през последния месец. По думите му, това е "10-20 пъти по-малко от стандартните показатели", отчетени преди началото на войната. 

"Основно става дума за престъпления по отношение на хора, които симпатизират на киевския режим и се изказват срещу специалната военна операция. Затова уверено мога да заявя, че ние намалихме престъпността в Русия 10 пъти и превъзпитахме бившите затворници по-добре от пионерчетата и октомврийчетата (чавдарчетата) в съветско време", казва Пригожин. 

През лятото на 2022 г. стана известно, че ЧВК "Вагнер" вербува затворници. През зимата по данни на САЩ във военната компания са воювали около 50 000 души, от които 90% са бивши затворници. 

В началото на 2023 г. Пригожин съобщи за първата група помилвани, чиито половингодишен договор е приключил. След това стана известно, че те са освободени възоснова на таен указ на президента, подписан още преди да бъдат пратени на фронта.

В същото време ръководителката на фондацията "Русия в затвора" Олга Романова каза през януари, че от тези 50 000 руски затворници в ЧВК "Вагнер" са останали само 10 000. "Останалите или са убити, или са пропаднали безследво, или са дезертирали, или са се предали в плен". 

 

Ключови думи:

Евгений Пригожин

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?