Quantcast

Медия без
политическа реклама

Relativity Space пак не успя да изстреля 3D принтирана ракета

12 Март 2023Обновена
Terran 1

Американската космическа компания Relativity Space отново не успя да изстреля 3D принтираната ракета Terran 1 от Кейп Канаверал, Флорида. Отлагането беше заради технически проблеми, но ракетата е в добро състояние, пояснява нейният конструктор, предадоха световните агенции.

Двигателите на ракетата бяха в процес на запалване, когато проблем с автоматичната система принуди фирмата-производител да прекъсне процеса на излитане. Последва нов опит, но изстрелването пак беше отложено заради проблем с налягането във втората степен на ракетата. Преди това имаше нов опит за изстрелване - в сряда, който също бе отложен заради технически проблеми.

Terran 1 ще бъде най-големият 3D отпечатан обект. Ракетата е висока около 35 метра, което я прави една от най-малките орбитални ракети, а 85 процента от масата е направена с помощта на 3D принтер, пише New Scientist .

Тя може да носи до 1250 килограма в околоземна орбита, а един полет струва 12 милиона долара. За сравнение, ракетата Falcon 9 на SpaceX може да издигне повече от 22 000 килограма в космоса, струвайки около 67 милиона долара на полет. Terran 1 използва метан като гориво и течен кислород като окислител.

Terran 1 няма да носи товар по време на тестовия полет.

Голямата цел на Relativity Space е да изгради индустриално общество на Марс, но ракетата Terran 1 е твърде малка, за да достигне Червената планета. Сегашната ракета се разглежда като прототип за 66-метровата ракета Terran R, която компанията възнамерява да изстреля през 2024 г.

Планира се ракетата Terran R да бъде напълно работоспособна и да носи до 20 000 килограма. Според Relativity Space, Terran R „космически кораб, способен да извършва мисии между Земята, Луната и Марс“.

Базираната в Калифорния Relativity Space е основана през 2015 г. от Тим ​​Елис и Джордан Ноун. И двамата работеха в Blue Origin, а Ноун също беше нает от SpaceX. 

Ключови думи:

3D, Relativity Space, ракета

Още по темата