Медия без
политическа реклама

Изкуствен интелект проповядва в протестантска черква в Германия

10 Юни 2023
В Германия през уикенда се отбелязва Денят на евангелистката църква. На снимката - протестантски храм в Нюрнберг
BGNES/EPA
В Германия през уикенда се отбелязва Денят на евангелистката църква. На снимката - протестантски храм в Нюрнберг

Чатбот с изкуствен интелект помоли вярващите в препълнената църква "Свети Павел" в баварския град Фюрт да станат от пейките и да възхваляват Бог, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА. 

"Чат Джи Пи Ти", представен като брадат тъмнокож мъж на огромен екран над олтара, започна да проповядва на повече от 300 души, дошли вчера сутринта на експериментална протестантска църковна служба, почти изцяло генерирана от изкуствен интелект.

"Скъпи приятели, за мен е чест да стоя тук и да ви проповядвам като първия изкуствен интелект на тазгодишното събрание на протестантите в Германия", каза аватарът с безизразно лице и монотонен глас.

40-минутното богослужение, включващо проповед, молитви и музика, е създадено от "Чат Джи Пи Ти" и Йонас Симерлайн, теолог и философ от Виенския университет.

"Аз замислих тази служба, но всъщност по-скоро я съпътствах, защото бих казал, че около 98% от нея идва от машината", казва 29-годишният учен пред Асошиейтед прес.

Църковната служба, изготвена от изкуствен интелект, е едно от стотиците събития по време на събора на протестантите в баварските градове Нюрнберг и съседния Фюрт и предизвиква огромен интерес, като хората се редят на дълга опашка пред неоготическата сграда от XIX век час преди началото ѝ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата