Quantcast

Медия без
политическа реклама

Г-7 ще приеме регулации за изкуствения интелект

30 Апр. 2023
Pixabay

Страните от Г-7 се съгласиха, че трябва да приемат регулации за изкуствения интелект (ИИ), които да са "базирани на риска“, предадоха световните агенции.

Въпросните регулации обаче трябва да "съхранят отворена и благоприятна среда“ за развитието на технологиите и трябва да са основани на демократични ценности, се казва в съвместното изявление на министрите от Г-7, отговарящи за дигиталните технологии, което беше разпространено в края на двудневната им среща в Япония, предаде БТА.

Участниците във форума признаха, че "политическите инструменти за постигане на обща визия и надеждни форми на ИИ могат да варират сред страните членки на Г-7“. Въпреки това споразумението поставя крайъгълен камък в подхода на големите страни към управлението на ИИ на фона на опасенията за неприкосновеността на личния живот и рисковете, свързани със сигурността.

"Заключенията от тази среща на Г-7 показват, че определено не сме сами в това отношение“, заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията..

Законодателите на ЕС постигнаха предварително споразумение по нов проект на предстоящия си Закон за изкуствения интелект, който включва мерки за защита на авторските права.

Вестагер заяви преди срещата на Г-7, че евросъюзът "тази година ще постигне политическо споразумение" по законодателството за авторското право на ИИ, като например задължения за етикетиране на изображения или музика, генерирани от ИИ.

Япония ще бъде домакин на срещата на върха на Г-7 в Хирошима в края на май, на която премиерът Фумио Кишида ще обсъди правилата за изкуствения интелект със световните лидери.

Ключови думи:

ИИ, изкуствен интелект, Г7

Още по темата