Медия без
политическа реклама

COVID може да бъде открит със смартфон

12 Апр. 2021
Pixabay

Базираната в Мюнхен Semic RF се надява да стартира тестване за коронавирус чрез сканиране на очната ябълка - процес, който според съобщенията отнема само три минути и идентифицира носителят на вируса с 95 процента точност.

"Semic RF разработи приложение за смартфон и е в очакване на регулаторно одобрение. Идеята е до края на месец май приложението да бъде на пазара", заяви изпълнителният директор на компанията Волфганг Грубер.

В процедурата се използва снимка на очната ябълка, направена със смартфон, и вирусът се идентифицира в база данни, ако има симптоматично възпаление, което се нарича "розово око". „Успяхме да изолираме коронавируса в повече от два милиона розови нюанса“, допълва Грубер. "Розово око" е често срещан проблем, който се изразява в зачервяване на склерата и може да засегне едното или двете очи. Бактериални или вирусни инфекции са едни от причините за “розово око”, като другите биха могли да бъдат прах, алергии, сух въздух и т.н. Твърдението на германските учени е, че те са успели да идентифицират точно тези оттенъци на розовото, което говорят за наличието на коронавирус.

Грубер добавя, че приложението, което вече е тествано на над 70 000 души, може да обработи до милион сканирания в секунда и че има потенциал за увеличаване на този капацитет, което в крайна сметка може да позволи на повече хора да се върнат на масови събития, като напр. концерти или футболни мачове.

„След като изтеглите приложението, правите снимка на двете очни ябълки, изпращате снимката за оценка и записвате резултата като QR код", обясни процедурата Грубер.

Приложението първоначално ще бъде предназначено за компании и търговски потребители. Цената ще бъде 480 евро на месец, а по-късно се планира цената да падне и да се използва от частни лица.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

COVID-19, смартфон