Медия без
политическа реклама

2/3 от българите не умеят да работят с компютър

Само в Румъния по-малък дял от населението има базова дигитална грамотност

17 Дек. 2023
Евростат

България е на предпоследно място сред страните от ЕС по дял на населението с поне базови дигитални умения. Това сочи най-новото изследване на Евростат, основано на събраните данни за използването на информационни и комуникационни технологии (ICT) в домакинствата на континента.

Анализът обхваща 27-те държави членки на Европейския съюз плюс Швейцария и Норвегия. Резултатите сочат, че през 2023 г. елементарна цифрова култура имат 56% от жителите на ЕС на възраст между 16 и 74 години.

Най-висок е делът на компютърно грамотните в Нидерландия (83%), следвана от Финландия (82%) и Дания (70%). На обратния полюс са Румъния (28%), България (36%) и Полша (44%), където най-малка част от населението има умения да се справя в технологична среда.

Под половината жители притежават основни способности в сферата на ICT още в Латвия (45%), Италия (45%), Словения (47%) и Кипър (49%).

"Индикаторът за цифрови умения е един от ключовите показатели за ефективност в контекста на т. нар. Дигитално десетилетие, което излага визията на ЕС за цифрова трансформация. Целта за 2030 г. е 80% от гражданите на ЕС на възраст 16-74 години да имат поне основни цифрови умения", посочва Евростат.

Още по темата