Quantcast
Залата в Бургас погълна двойно повече държавни пари | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Залата в Бургас погълна двойно повече държавни пари

Спортният министър пусна подвеждащо съобщение за цената на строящото се "златно" съоръжение
11 243
 Фейсбук
През септември 2018 г. Бойко Борисов и кметът на Бургас Димитър Николов инспектираха строежа, а два месеца по-късно правителството добави още 18.8 млн. лв. за залата.

Новостроящата се спортна зала в Бургас се превръща във все по-тежко перо за бюджета, но това очевидно не притеснява никого от правителството. "Златното" съоръжение в кв. "Изгрев" вече надхвърля двойно първоначалната си планирана стойност и подгони 75 млн. лв.

Във вторник вечерта Министерският съвет увеличи с 5 млн. лв. капитала на държавното дружество стопанин на съоръжението "Академика 2011" ЕАД (чрез издаване на нови 5 млн. поименни акции с номинална стойност 1 лв.), за да бъдат извършени доставка и монтаж на пълно оборудване за различни видове спорт в "Арена Бургас".

На профила си във "Фейсбук" спортният министър Красен Кралев обяви за кои спортовете е оборудването - лека атлетика, гимнастика, художествена гимнастика, волейбол, баскетбол, бокс и борба. А също:

"Предвидено е закупуването на електрически табла, монитори, осветление и софтуер за управлението им. Част от средствата ще бъдат използвани за обзавеждане на съблекални за състезатели и съдии, гримьорни, офиси, ложи, конферентни зали и пресцентър. За доставката и монтажа на оборудването ще бъде проведена нова открита процедура за възлагане на обществена поръчка. Ръководството на "Академика 2011" ЕАД проведе серия от консултации с представители на различни спортни федерации. Целта е закупените спортни уреди да бъдат от най-висок клас, което ще позволи домакинства на състезания от световен ранг. Оборудването ще бъде монтирано както в основната, така и в тренировъчната зала."

 

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта за...

Posted by Krassen Kralev on Tuesday, July 28, 2020

В това изявление на Кралев има и следния пасаж: "До момента правителството е инвестирало малко над 57 млн. лв. В проведената поръчка не беше включено закупуване на оборудването. Очаква се "Арена Бургас" да бъде завършена до края на 2020 г."

Назованата от Кралев сума, отпусната до момента за строеж на залата, всъщност е доста по-малка от дадените за нея държавни пари и не е ясно дали това е грешка на спортния министър или съзнателно заблуждаване на обществеността.

Защото с новите 5 млн. лв. "Арена Бургас" се оскъпява до обща сума от 73.8 млн. лв. Това е с 35.4 млн. лв. над предварително обявената стойност или близо два пъти (1.92 пъти) по-скъпо.

 

ПОСКЪПВАНЕТО

Проектът за зала на мястото на военно поделение в кв. "Изгрев" стартира през 2014 г. Търгът бе спечелен от обединение "Дворана" (в него по 47% имат столичните фирми "Водстрой 98" и "Понсстройинженеринг", вътре е и бургаската "Билдникс"), предложило цена от 38.4 млн. лв. с ДДС (38 397 364). 

Първоначално идеята беше да се строи само до "кота 0", след което проектът да се замрази до потвърждение за осигурен финансов ресурс. За тези първоначални работи държавата, в лицето на правителството на Пламен Орешарски, отпусна на Община Бургас 5 млн. лв. След това бе "осигурен" и финансовият ресурс - правителството преведе още 35 млн. лв. (с тях държавата придоби терена под залата), с което още тогава бе надмината офертата, с която "Дворана" спечели обществената поръчка - залата поскъпна с 1.2 млн. лв.

Историята на тези 35 млн. държавни лева също е интересна. Те бяха предназначени за реконструкция на Зимния дворец на спорта в София. През 2014 г. парите бяха отпуснати на "Академика 2011", което стопанисва и Двореца, от правителството "Орешарски" по бюджетната програма на обща стойност 500 млн. лв. Тогавашният спортен министър Мариана Георгиева обаче обяви завишена обществена поръчка - 50 млн. лв., която после бе оспорвана от наследниците ѝ.

Впоследствие екипът на Красен Кралев (при първия му мандат в спортното министерство) подготви нова - вече за предвидените 35 млн. лв., но пък в началото на 2016 г. тя "изгоря" по нареждане на премиера Бойко Борисов, който се завърна гневен от посещение в Лондон и нареди да се спрат всички обществени поръчки. В крайна сметка, през март 2016 г. правителството на Борисов пренасочи всички 35 млн. лв. към "Арена Бургас".

Залата по план трябваше да бъде завършена в края на 2018 г. Тя трябва да е първата у нас с лекоатлетическа писта, покриваща всички изисквания на международната федерация. Капацитетът ѝ ще е 7200 седалки, т. е. двойно по-малък от този на "Арена Армеец София" (между 13 545 и 15 373, в зависимост от спорта). Само че столичната зала струваше 90 млн. лв., а тази не е двойно по-евтина...

Отвън "Арена Бургас" трябва да изглежда така:

Но към пусковия срок - края на 2018-а, строежът беше доникъде, а през ноември 2018-а бяха отпуснати още 18 799 067 лв. с мотива, че се налагат допълнителни укрепвания, дренажи, непредвидени разходи за интериорно осветление, увеличаване на дебелината на покритието на залата, на броя асансьорни шахти и т. н. Сред мотивите за "инжекцията" от 18.8 млн. лв. бе и че така в залата "ще се създадат условия за провеждане на международни, национални, местни спортни, културни и социални събития и подпомагане и насърчаване на развитието на младежките дейности, спорта, физическата активност и на региона като цяло".

Сега следват новите 5 млн. лв. за спортно оборудване. Обществената поръчка за него, обявена на 12 юни 2020 г., е с прогнозна стойност от 3 811 750 лв. без ДДС (4 574 100 лв. с ДДС). При това е решено, че "Доставките, обект на настоящата поръчка, са от такъв характер, че единствено с възлагането им на един изпълнител ще бъде удовлетворен интересът на възложителя, с оглед избора на икономически най-благоприятна оферта". 

Решението за един изпълнител на поръчката било взето, защото разделянето на различните видове оборудване в отделни поръчки би затруднило възложителя с "координирането и организирането на отделните доставки между отделните изпълнители", и "би увеличило и вероятността от забавяне на изпълнението".

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Спортният министър: Българският народ е болен народ

21.11.2020

3376 16
Футболният селекционер: Кралев да не ми говори през медиите

19.11.2020

1911 2
Фарьорите и Гибралтар са възможни съперници на България в Лига С

19.11.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

251

Коментари

Sine_metu

Милиарди за феноменално-безполезни глупости, нито лев за преработвателни за храни предприятия. 2,5 пъти по-ниска добавена стойност в селското стопанство, 4 пъти в сектор „Храни, напитки и тютюн“, 500 000 българи произвеждат храни в чужбина. Диво харчене на български пари за днешен кеф и бъдещи удобства на чужденци.

Това са Борисов и сие.

mick

Певците ще имат къде да си правят концертите.. А натоварването на залата ще е под 10% на година предполагам. Доста по-добре от залите по селата... ама голяма работа, парите са чужди. Иначе изглежда добре и ще радва окото на бургазлии.

Ace Ferrengo Ce...

Недей така. Парите са си на 50% техни, вече.

pi_ta

През 2018г. по време на поредната си розходка до Бургас, Борисов, заяви как в тази зала щяло да се проведе Световното по лека атлетика за 2021г. !?! Има го из нета ! Ама приказките на Борисов са също като, парите му в шкафчето му, на едро !

ppipi7766

До рязането на лентата залата ще поскъпне още, ще надмине "Арена Армеец" по цена.

После община Бургас просто ще остави малко администрация, няколко платениохранителии ще заключи съоръжението.

Бонжуар

Поредната "дойна крава" за герберастията. ЧеститУ! 

Domi

Зала с капацитет 14 000 -17 000 души в град с 196 000 души, без необходимият брой паркоместа, построена на неподходящо място на 20 метра от жилищни блокове с височината на 12 етажен блок...не ми се мисли като пуснат озвучаването....

ГЕРБерски недоумици за кражби...

Фирмата Понс фалира няколко пъти ама кметчето Николов печата.... 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Нелоша грамада коментари от конкуренцията -- при това още през февруари т.г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2020/02/18/4030476_kak_sportnata_zala_na_burgas_poskupna_s_50_no_ostava/

ловkия

Ама толкова ли поскъпна залата?!?

Баси, че тя цел Цанков Камък ще излезе...

mi6osp.

Тъ-цъ

 

Много се оказаха чекмеджетата с пачки.

Тъмно пиво

 А в щатите бият негрите, нали!

 Ами ГЕРБ + ДПС са същите крадци като БСП + ДПС. 

pro_hard

Щом са намесени Вод-, Хидро- или Инжстрой , фирмите на строителя на съвременна България, гарантирани са японски цени и зимбабвийско качество. Справка - най-скъпия булевард в света, 100на км по- на север...

аман бе

"...най-скъпия булевард в света..."

Ами то булевард с гребен канал не се съчетава така лесно...

Сичко е шес

Интересно някой някога дали ще каже кой е преценил необходимостта от строителството на подобно скъпо съоръжения, след като само на 200-300 метра от това "бижу" е другата спортна зала на града "Младост" - никак нелоша,  доста по-малка и празна.

 

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Освен шкафчета има и гардероби за пълнене... 

Domi

Руски капитали чрез поставени лица и фирми точат евросредства.....и нас

Бонжуар

Абцелютно! На чучура първи е "поставен" Св. Толупий... 🐑💨

paragraph39

Да бяхте споменали и с колко поскъпнаха след проведения търг НЕнужните на България/кои агресивни чужди ВВС ще "неутрализират"- ще могат ли?!/, а и НЕпроизведените още, ОСЕМ сащски бойни самолети Ф-16 бл. 70!!!

Да, ама НЕ!

За няколко десетки милиона лева вповече за спортна зала се вдига вой и квич до Небесата, а за 2-3 милиарда изхарчени на вятъра- оглушително Мълчание! ПФУ! 

 

ловkия

Ами ГЕРБ + ДПС са същите крадци като БСП + ДПС. 

Че това кой го отрича?

Forza NATO

Търгът бе спечелен от обединение "Дворана" (в него по 47% имат столичните фирми "Водстрой 98" и "Понсстройинженеринг", вътре е и бургаската "Билдникс")..

Ясно - 47 х 2 = 94 % за шишока и с-ие, 6 % остават за местните херои.

Влез или се регистрирай за да коментираш