Медия без
политическа реклама

Рекорди и смърт белязаха сезон 2021 на Еверест

14 Май 2021
Ками Рита Шерпа се изкачи за 24-ти път на Еверест през 2019-а, а миналата година нямаше възможоност да опита заради забраната на властите покрай пандемията.

Най-подходящият за изкачвания сезон в Хималаите - пролетният (април-май), бе белязан с нови рекорди и смъртни случаи на най-високия връх в света - Еверест (8848 м).

Още първото изкачване за 2021 г. бе с рекорд - Ками Рита Шерпа стъпи за 25-и път на Покрива на света и подобри досегашното си постижение от 24. Той водеше група от 11 шерпи на фирмата Seven Summit Treks, които трасираха с въжета и стълби пътя към върха.

52-годишният Ками Рита от хималайското село Таме се изкачи за първи път на Еверест, когато бе на 24 г. - през 1994-та. Той е бил по два пъти и на други 4 от осемхилядниците - К2 (8611), Лхотце (8516), Манаслу (8163) и Чо Ойю (8201) - с което притежава и абсолютния рекорд за най-много изкачвания на върхове над 8000 метра - 33.

При това се очаква Ками Рита да стъпи още веднъж на Еверест този сезон, вече в качеството си на водач на алпинисти от комерсиални експедиции. Досега той е правил двойни изкачвания на 8848 м в 5 други сезона, което също е рекорд.

След като въжетата и стълбите бяха прокарани по трасето, комерсиалните експедиции започнаха своите опити. Преди два дни 5-членната група на Бахрейнските кралски гардове стана първата без шерпи в състава си, която се изкачи на Еверест през 2021 г. В нея бяха принц Шейх Мохамед Хамад Мохамед ал Халифа и 19-годишният Шехрозон Хашиф - най-младият пакистанец, изкачил върха. 

Друг рекорд постави Кентън Куул, който вече е британецът с най-много стъпвания на Еверест - 15. При това така извравни постижението на американеца Дейв Хан за най-много успешни опити на алпинисти, които не са шерпи.

Времето в района продължава да е подходящо и около 300 души очакват в базовия лагер да започнат изкачванията. Но вече има и два смъртни случая.

Чaнг Дaва Шeрпa, водач от експедиция на Sеvеn Summit Trеks, съобщи, чe 41-гoдишният Aбдул Вaрaйч, aлпиниcт oт Швeйцaрия, e пoчинaл на слизане от Еверест.

"Aбдул уcпeшнo дocтигнa върхa, нo зaпoчнa дa изпитвa прoблeми пo врeмe нa cпуcкaнeтo cи. Изпрaтихмe още двaмa шeрпи c киcлoрoд и хрaнa, но за съжаление те не успяха да го спасят", каза Чанг Дава.

55-гoдишният американец Пуeй Лиу, пък е починал в лaгeр 4. Заради т. нар. "снежна слепота" и от изтощение той е бил принуден да се върне преди върха. Обаче e пoчинaл в лагера.

Тази година Непал издаде рекорден брой разрешителни за изкачване на Еверест - 408, но мнозина желаещи напуснаха базовия лагер заради COVID-19. Миналата седмица Би Би Си съобщи за 17 души, откарани от лагера в болница в Катманду заради заразата, но истинският брой на заразените е доста по-голям.

Вирусът се разпространява и в други базови лагери като този под Дхаулагири (8167), откъдето 25 човека бяха евакуирани, след като дадоха положителен тест.

За първи път след повече от година хлопатарите на яковете и стъпките на чужденците ще отекнат под Еверест. Заради коронавируса Непал затвори своите граници от 24 март 2020 г.

Ключови думи:

алпинизъм, Еверест

Още по темата