Quantcast
От Покрива на света: Откажеш ли се, не си го искал | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

От Покрива на света: Откажеш ли се, не си го искал

До върха се стига само с болка, сподели Силвия Аздреева - втората българка на Еверест
2 081
 facebook
Силвия Аздреева с българското знаме на Еверест.

Часове след като покори първия и четвъртия най-висок на връх на Земята - Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м), Силвия Аздреева сподели част от емоциите си по време на експедицията в Хималаите. На 15 май алпинистката от Петрич стана едва втората българка в историята, стъпила на Покрива на света, а само ден по-късно се превърна и в първата наша жена, изкачила четвъртата най-голяма височина на планетата.

Силвия Аздреева от Петрич стана едва втората българка, покорила най-високия връх на планетата - Еверест (8848 м). 35-годишната алпинистка е била част от комерсиална експедиция на агенция "Елит Експед", а групата ѝ е била водена от легендарния Нирмал Пурджа - непалеца, който през 2019 г. постави реко

В своя профил във "Фейсбук" 35-годишната Аздреева написа:

"Еверест - 8848 метра, които се изкачват с цялата мъка на света! На 15 май в 06:00 ч. непалско време стъпих на единственото място, където имаш панорама, каквато очите ти никога няма да повярват, че е реална.

Това, през което преминаваш, болка от всякакъв вид, неимоверните усилия, психическите и физическите издръжливост и страдания, ежечасовите лишения, живота през тези месец и половина, който е буквално оцеляване, да се приспособиш към "мъртвата зона" (над 8000 м) и да не спираш да се бориш с всички условия, които през цялото време са срещу теб, да не спираш и така до върха...

Но откажеш ли се, означава че не си го искал достатъчно.

27 часа по-късно на 16 май, с още по-големи напъни заради натрупаната умора и няколкодневно неспане, стъпих и на четвъртия по височина връх в света Лхотце 8516 м, който изобщо не отстъпва по нечовешки усилия, но и красота!"

На Еверест освен с българския трибагреник Силвия е направила снимка за спомен и със знамето на родния си град Петрич.

Любопитното е, че за българката това са изобщо първите два осемхилядника в кариерата ѝ на алпинист. Досега най-високото ѝ изкачване бе на друг хималайски връх - Ама Даблам (6812 м), за което преди два месеца получи специално отличие от Община Петрич.

"Сестра ми пак ни изненада. Не знаехме, че планира да изкачи освен Еверест и Лхотце. Каза ни, че тръгва само за Еверест - разказа братът Петър Аздреев пред "24 часа". - Страшно се гордея с нея! Дано всичко на слизане да е наред, защото все още сме притеснени, докато не я чуем лично, че е жива и здрава. И когато тръгна първия път, ни каза, че е на експедиция до подножието на Ама Даблам на 4600 метра надморска височина с намерение това да е само подготовка, но го изкачи. Сега също ни спести Лхотце, вероятно, за да не се притесняваме. Разбрахме, че е стъпила и на този осемхилядник, от сайта на агенцията, която ѝ организира изкачването. Имахме някакви предположения, че може нещо да си е наумила, но не допускахме, че ще направи ударно изкачване за два дни."

Още

Испанец направи първо зимно изкачване на Манаслу от 20 години

06.01.2023

2215
Непал не призна изкачване на Еверест заради развято украинско знаме

19.07.2022

14403
Втора българка в историята стъпи на Еверест

17.05.2022

4131