Quantcast

Медия без
политическа реклама

От Покрива на света: Откажеш ли се, не си го искал

До върха се стига само с болка, сподели Силвия Аздреева - втората българка на Еверест

18 Май 2022
facebook
Силвия Аздреева с българското знаме на Еверест.

Часове след като покори първия и четвъртия най-висок на връх на Земята - Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м), Силвия Аздреева сподели част от емоциите си по време на експедицията в Хималаите. На 15 май алпинистката от Петрич стана едва втората българка в историята, стъпила на Покрива на света, а само ден по-късно се превърна и в първата наша жена, изкачила четвъртата най-голяма височина на планетата.

Силвия Аздреева от Петрич стана едва втората българка, покорила най-високия връх на планетата - Еверест (8848 м).

В своя профил във "Фейсбук" 35-годишната Аздреева написа:

"Еверест - 8848 метра, които се изкачват с цялата мъка на света! На 15 май в 06:00 ч. непалско време стъпих на единственото място, където имаш панорама, каквато очите ти никога няма да повярват, че е реална.

Това, през което преминаваш, болка от всякакъв вид, неимоверните усилия, психическите и физическите издръжливост и страдания, ежечасовите лишения, живота през тези месец и половина, който е буквално оцеляване, да се приспособиш към "мъртвата зона" (над 8000 м) и да не спираш да се бориш с всички условия, които през цялото време са срещу теб, да не спираш и така до върха...

Но откажеш ли се, означава че не си го искал достатъчно.

27 часа по-късно на 16 май, с още по-големи напъни заради натрупаната умора и няколкодневно неспане, стъпих и на четвъртия по височина връх в света Лхотце 8516 м, който изобщо не отстъпва по нечовешки усилия, но и красота!"

На Еверест освен с българския трибагреник Силвия е направила снимка за спомен и със знамето на родния си град Петрич.

Любопитното е, че за българката това са изобщо първите два осемхилядника в кариерата ѝ на алпинист. Досега най-високото ѝ изкачване бе на друг хималайски връх - Ама Даблам (6812 м), за което преди два месеца получи специално отличие от Община Петрич.

"Сестра ми пак ни изненада. Не знаехме, че планира да изкачи освен Еверест и Лхотце. Каза ни, че тръгва само за Еверест - разказа братът Петър Аздреев пред "24 часа". - Страшно се гордея с нея! Дано всичко на слизане да е наред, защото все още сме притеснени, докато не я чуем лично, че е жива и здрава. И когато тръгна първия път, ни каза, че е на експедиция до подножието на Ама Даблам на 4600 метра надморска височина с намерение това да е само подготовка, но го изкачи. Сега също ни спести Лхотце, вероятно, за да не се притесняваме. Разбрахме, че е стъпила и на този осемхилядник, от сайта на агенцията, която ѝ организира изкачването. Имахме някакви предположения, че може нещо да си е наумила, но не допускахме, че ще направи ударно изкачване за два дни."

Още по темата