Медия без
политическа реклама

Шефът на СЕМ увърта редно ли е Волгин да се кандидатира за евродепутат

Соня Момчилова не коментира как номинацията ще повлияе на оценките за обективността на водещия

13 Апр. 2024
Соня Момчилова
Соня Момчилова

Председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова избегна ясен отговор на въпроса редно ли е водещият от БНР Петър Волгин да се кандидатира за евродепутат от листата на партия "Възраждане". Момчилова не направи коментар и дали номинацията на кадъра на общественото радио не хвърля сянка на съмнение относно обективността в работата му. В интервю по БНТ шефът на СЕМ се задоволи само да констатира, че конституцията дава право на Волгин да участва в евроизборите. "Това е негово конституционно право. Той има пълното законово основание да предприеме такава крачка. Помним и случая с Антон Хекимян, има и други журналисти в ЕП. Доколко морално, е друга тема", заяви Момчилова, без да навлезе повече в темата за отношенията на Волгин с "Възраждане".    

Преди дни от БНР съобщиха, че водещият временно слиза от ефира на програма "Хоризонт", тъй като е в платен отпуск във връзка с номинацията му за кандидат в евроизборите от листата на партията на Костадин Костадинов. Докато Волгин е в отпуск, водещ на предаването "Политически НЕкоректно" ще бъде Силвия Великова.

Момчилова защитава яростно Волгин, откакто е член на СЕМ. Тя продължи да го прави, дори когато колегите му в БНР и СЕМ взеха решение, че в предаванията си той нарушава журналистическите стандарти. През април 2022 г. медийният регулатор постанови, че Волгин е погазил Етичния кодекс на българските медии в брой на "Политически НЕкоректно", в който гост му беше именно Костадинов. Тогава Волгин и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов повече от половин час обсъждаха "новината", че украинци от батальона „Азов“ са взели за заложници български моряци от кораба „Царевна“. По-късно МВнР обяви това съобщение за дезинформация, но въпреки това върху него депутатът разви пространна антинатовска хипотеза.

Впоследствие СЕМ и БНР отбелязаха, че Волгин е нарушил Етичния кодекс в частта, която изисква журналистите да предоставят "проверена и точна информация" и да не скриват и изопачават преднамерено факти. Въпреки това Момчилова продължи да настоява, че чрез Волгин аудиторията получавала "другата гледна точка". 

Последвайте ни и в google news бутон